RSS

Zlatar napumpavao eBay aukcije

Tue, Jul 1, 2008

Izdvojeno, eTrziste

Zlatar napumpavao eBay aukcije

Dok su u Hrvatskoj online aukcije tek u povojima, u Americi je to ozbiljan posao u kojem se vrte milijarde dolara, a zakonom su točno propisana pravila igre. To pokazuje i primjer zlatara kojem je odreznao gotovo pola milijuna dolara kazne jer je na aukcijskog portalu eBay nelegalno licitirao aukcijskim ponudama nauštrb korisnika koji su na kraju ponuđene proizvode platili po cijenama iznad tržišnih.

Naime, Dweck, vlasnik EMH Group Ezra Dweck i zaposlenici njegove kompanije na eBayju su tijekom godinu dana izlicitirali nevjerojatnih 232.000 kontraponuda vrijednih ukupno $5 milijuna. Dweck je na eBayju prvo otvorio internu online trgovinu pod nazivom Jewelry by Ezra, a potom je na aukciju ponudio drago kamenje bez početne minimalne cijene. Dweck je svoje zaposlenike uputio da na određene aukcije stavljaju ponude s unaprijed utvrđenim iznosima.

EBay je najveći svjetski site za online aukcije koji svakodnevno spaja milijune prodavača i potencijalnih kupaca. Kompanija u vlasništvu ima i vodeći sustav za online transakcije i plaćanja te vodeći servis za besplatno telefoniranje putem Interneta Skype.

Osim novčane kazne, gospodin Dweck i EMH Group pristali su i na četverogodišnju zabranu sudjeljovanja u online aukcijama. Pravni zastupnik EMH Groupa izjavio je da je njegov klijent pristao na takvu nagodbu da bi se izbjegla “neminovna i skupa pravna bitka s uredom državnog tužitelja”.

Bilo bi zanimljivo čuti da li i kako hrvatski zakonodavac sankcionira nelegalne onlie aukcije na Internetu te što domaći aukcijski portali poduzimaju da bi od takvih aktivnosti zaštitili poštene korisnike?

Rating 4.00 out of 5
[?]
, ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

1 Komentari za ovaj tekst

  1. Riba komentira:

    Dosta star članak, međutim malo toga se promijenilo na domaćem tržištu. Nedavno smo pokrenuli novi aukcijski portal gsje se nadamo ispraviti određene stvari koje trenutno vladaju hrvatskim aukcijama. Kod nas trgovina ovim putem nije razvijena (svakako ne u tom obimu da se nekome isplati ili si može priuštiti plaćanje “lažnih” ponuda), međutim većinu takvih “makinacija” se da otkriti pažljivim praćenjem ponuda i izvora od kuda iste dolaze. Aukcije ipak počivaju na izgradnji povjerenja, i dodatni oprez je uvijek preporučljiv.

Vas Komentar