RSS

Zeleno poslovanje je dobro poslovanje

Fri, Jun 4, 2010

ePoslovanje, eSavjeti

Zeleno poslovanje je dobro poslovanje

Trend koji sve više uzima zamaha polako dolazi i do online retailera – nosi se zeleno. Štednja energije i poslovanje s obzirom na okoliš možda još nije na vrhu prioriteta naših trgovina, no to će se s vremenom zasigurno mijenjati…

Mnogo je razloga zašto je zeleno poslovanje dobro, no u konačnici bi ipak glavni trebao biti očuvanje našeg planeta. To posebice vrijedi za veće trgovačke lance, koji troše mnogo energije i proizvode mnogo otpada. No, neki još nisu poduzeli zadovoljavajuće mjere štednje i agresivno recikliranje.

Zeleno štedi okoliš, ali i novac

Podsjetimo se, za one manje zabrinute za okoliš: štednja energije se direktno i vrlo opipljivo osjeti svaki mjesec na računima za struju i grijanje.

Primjerice, američki retailer Target gradi hale i zgrade u skladu s napucima američke vloade o štednji energije U.S. Green Building Council’s Leadership in Energy and Environmental Design, pa štednja počinje doslovno od temelja. Osim toga, objavili su da su smanjili otpad za čak 70% opsežnim programom recikliranja.
Drugi primjer je Wal-Mart, koji je u suradnji s dobavljačima promijenio pakiranje određenih proizvoda. Optimizacija im je omogućila prijevoz čak 42% više komada u kamionu, a uštedili su i 16,3 tona plastičnog pakiranja, te smanjili potrošnju dizel goriva za 158.000 litara na godinu.

Veliki vendori također preuzimaju inicijativu. Intel, Google, Dell, HP, IBM i Microsoft su pokrenuli Climate Savers Computing Initiative, čiji je cilj smanjiti potrošnju struje u vrijednosti 5.5 milijardi dolara (!) i smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 54 milijuna tona na godinu. Preporučeno je da se koriste napajanja s 90% efikasnosti.
EPA je ocijenila da je tijekom 2006. samo njen program ENERGY STAR smanjio emisiju stakleničkih plinova u količini ekvivalentnoj onoj koju bi proizvelo 25 milijuna automobila, a američki su trgovci uštedjeli 14 milijardi dolara na komunalnim računima.

eCommerce kasni

No, u eCommerce svijetu stvari se kreću sporije. Ecommerce Merchants Trade Association i njegova sestrinska organizacija, The Professional eBay Sellers Alliance, nisu definirali službenu zelenu politiku. Neki članovi su sami krenuli s reciklažom, no najvjerojatnije zbog toga što im se to isplati. No, nova organizacija US GREEN Commerce ima svakim danom sve više članova i planira definirati pravila za dobivanje certifikata o zelenom poslovanju.

Manji trgovci mogu i sami utjecati na taj tip poslovanja odabirom proizvoda koji prodaju, s fokusom na energetsku efikasnost. Donosimo vam savjete koji će vam omogućiti da pozelenite:

 • Koristite štedne žarulje, to će vam donijeti oko 75% manju potrošnju struje za osvjetljenje
 • Podesite power management postavke na prijenosnim i stolnim računalima u cijeloj tvrtki
 • Preferirajte prijenosna računala gdje god možete; ona troše čak do 90% manje struje
 • Birajte proizvode s ENERGY STAR naljepnicom
 • Nemojte ostavljati punjače u struji, i gasite proizvode koji se ne koriste
 • Birajte proizvode s recikliranom ambalažom
 • Povećajte temperaturu na klima uređajima za stupanj ili dva. To će smanjiti potrošnju struje za 10-15%
 • Ne smapajte korisnike s velikim brojem papirnatih kataloga
 • Pokušajte motivirati djelatnike da se koriste javnim transportom
Rating 3.50 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

1 Trackbacks za ovaj tekst

 1. Mreže nove generacija faktor konkurentnosti - 1.dio | eBizMags Says:

  [...] Internet je postao elektronski put u svijetu bez granica, infrastruktura i pretpostavka koncepta svjetske ekonomske globalizacije. Savremeno poslovanje je nezamislivo bez Interneta kao poslovnog integratora i multimedijalnog resursa koji eleminiše troškove, povećava efikasnost, skraćuje tok procesa komunikacije, jednom riječju – mijenja  suštinu upravljanja i poslovanja kompanija. [...]

Vas Komentar