RSS

Zašto ERP nije računovodstveni softver? 2.dio

Fri, Oct 1, 2010

eDukacija, ePoslovanje

Zašto ERP nije računovodstveni softver? 2.dio

U nastavku teksta koji objašnjava razlike između ERP sustava i klasičnog računovodstvenog softvera donosimo više informacija o NAV i EPR-u s osvrtom na artikle.

Slično je i s artiklima. Računovodstvo će primarno brinuti o količinskom i vrijednosnom praćenju kretanja zalihe, dok ERP može otići korak dalje, te artikle analizirati po strukturi troška i profitabilnosti, te dati odgovore i na pitanja zašto su neki artikli profitabilniji, a neki manje profitabilni.

Prava snaga ERP-a, što na dobar način radi i NAV, vidi se u mogućnostima planiranja koje izlaze u potpunosti izvan opsega računovodstva kao discipline i funkcionalnosti računovodstvenog softvera. NAV omogućava primjerice klasificiranje artikala prema varijantama i lokacijama, te definiranje brojnih parametara planiranja, poput načina i ritma popunjavanja zalihe ili vremena potrebnog da se artikli dopreme ili uskladište, što u konačnici omogućuje automatsku izradu planova popunjavanja zalihe.

Scenarij kojim npr. definiramo da se centralno skladište u Buzinu popunjava nabavom od dobavljača iz Varaždina u trenutku kada zaliha padne ispod kritične točke, dok se skladišta u Rijeci i Osijeku popunjavaju prijenosom iz skladišta u Buzinu na način da uvijek bude dostupna određena količina robe, uzimjustajući u obzir vremena nabave, transporta i skladištenja, pri čemu kupcu u svakom trenutku možemo precizno obećati datum isporuke neovisno o tome imamo li ili nemamo robu na zalihi, za NAV nisu nikakav problem.

Ovo je samo jedan od primjera funkcionalnosti planiranja u NAV-u, a takvih funkcionalnosti ima daleko više, praktički kroz sve aplikacijske module, od upravljanja financijskom imovinom, preko prodaje, nabave, skladišta, sve do proizvodnje, kapaciteta, projekata, resursa i servisa. Najsnažnije mogućnosti planiranja u NAV-u dostupne su upravo u modulima prodaje, nabave i proizvodnje, gdje NAV može potpuno automatski izraditi detaljne planove nabave i proizvodnje prema just-in-time principu.

Ovaj princip osobito dolazi do izražaja kod integracije ovog planiranja sa prodajom, gdje prodaja kroz funkcionalnosti obećavanja naloga te temeljem parametara planiranja može precizno izračunavati (i obećati kupcu) datume dostupnosti određene vrste robe.

Konačan cilj NAV-a, kao i svakog iole ozbiljnog ERP-a, je pospješiti i optimizirati poslovanje. NAV će bez problema odraditi posao računovodstvenog softvera, no glavna zadaća mu je otići i nekoliko koraka dalje te pružiti solidnu osnovu za dugoročno poboljšanje poslovnih rezultata.
U sljedećem nastavku ući ćemo detaljnije u funkcionalnost planiranja popunjavanja zalihe, koja je osnova za optimizaciju planiranja nabave i proizvodnje.

Rating 4.25 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

Vjekoslav Babic - ukupno napisanih 11 tekstova na eBizMags.

Vjekoslav je neovisni konzultant za Microsoft Dynamics NAV i project management, sa sedam godina iskustva u Microsoft Dynamics NAV-u i oko 15 godina iskustva u IT-u. Autor je knjige „Implementing Microsoft Dynamics NAV 2009“, vodi blog NavigateIntoSuccess.com, sudjeluje kao kolumnist, predavač i član uredničkog savjetničkog vijeća za MSDynamicsWorld.com te je čest predavač na konferencijama vezanima uz Microsoftove i Microsoft Dynamics tehnologije u Hrvatskoj. Nakon što je proveo pet godina implementirajući Microsoft Dynamics NAV globalno kao arhitekt rješenja i voditelj projekata u Adacti, te dvije godine kao konzultant i voditelj projekata u Microsoftu, Vjekoslav je započeo samostalnu karijeru te nastavlja širiti svijest o NAV-u kroz svoj blog, članke, prezentacije i treninge u Hrvatskoj i izvan nje.

Kontaktiraj autora

Vas Komentar