RSS

Zašto ERP nije računovodstveni softver? 1.dio

Thu, Sep 30, 2010

eDukacija, ePoslovanje

Zašto ERP nije računovodstveni softver? 1.dio

Često se može čuti kako je Microsoft Dynamics NAV, ERP rješenje koje smo predstavili u prošlom nastavku, klasificirano kao računovodstveni softver. Činjenica jest da je okosnica sustava NAV upravo upravljanje financijskom imovinom, te da kao i u svakom drugom ERP sustavu sve, ili barem glavnina transakcija imaju svoju konačnicu u glavnoj knjizi, no glavna knjiga, računovodstvo ili financije općenito, samo su manji dio poslovne problematike kojom se bavi NAV.

ERP sustav nije računovodstveni softver

Osnovna razlika između računovodstvenog softvera i ERP rješenja očita je iz same svrhe. Svrhu računovodstvenog softvera možemo iščitati iz same definicije računovodstva kao „vještine bilježenja, razvrstavanja i sažimanja u monetarnom smislu, transakcija i događaja koji su, dijelomično ili u potpunosti, financijske naravi, te interpretiranja ovih rezultata“ (prema AICPA).

Nasuprot financijskom dijelu, ERP sustavi, a time i NAV, nisu primarno orijentirani na praćenje transakcija i događaja, već kao osnovnu svrhu prije svega imaju planiranje budućih događaja. Ovu svrhu ERP softver postiže kroz niz funkcionalnosti koje se dijelom oslanjaju i na financijske podatke, ali dobrim dijelom u potpunosti izlaze iz financijskih okvira te otvaraju vrata mogućnostima poboljšanja poslovanja, kakva računovodstveni softver kao takav u pravilu ne može postići.

Pogledajmo ovu razliku kroz dva jednostavna primjera: kupci i artikli.

Računovodstveni softver ima zadatak pratiti transakcije s kupcima, te financijski prikazati rezultate ovakvog poslovanja. Računovodstveni softver će precizno pratiti iznose prodaje i potraživanja, po potrebi će ih klasificirati po različitim računima glavne knjige. Glavna knjiga će dati precizan odgovor na pitanja poput koliko nam duguju kupci iz inozemstva ili koliko smo ukupno prodali trgovačke robe maloprodajnim lancima u prvom kvartalu. Također, uz pomoć pomoćnih knjiga, popularno zvanih saldakonti, možemo dobiti i odgovore na pitanja koji kupci su nam najviše dužni ili s kojim kupcima radimo najviše prometa.

Nažalost, kad se radi o pitanjima poput koji kupci su najprofitabilniji ili kolika je profitabilnost veleprodajnih kupaca u regiji sjever, računovodstveni softver u pravilu teško daje odgovor.

Tu na scenu dolazi ERP, koji osim računovodstvenog praćenja transakcija omogućuje i praćenje po u pravilu neračunovodstvenim kategorijama. NAV primjerice omogućava definiranje neograničenog broja dimenzija kojima je moguće okarakterizirati transakcije u svrhu boljeg i detaljnijeg analitičkog izvješćivanja.

Rating 4.14 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

Vjekoslav Babic - ukupno napisanih 11 tekstova na eBizMags.

Vjekoslav je neovisni konzultant za Microsoft Dynamics NAV i project management, sa sedam godina iskustva u Microsoft Dynamics NAV-u i oko 15 godina iskustva u IT-u. Autor je knjige „Implementing Microsoft Dynamics NAV 2009“, vodi blog NavigateIntoSuccess.com, sudjeluje kao kolumnist, predavač i član uredničkog savjetničkog vijeća za MSDynamicsWorld.com te je čest predavač na konferencijama vezanima uz Microsoftove i Microsoft Dynamics tehnologije u Hrvatskoj. Nakon što je proveo pet godina implementirajući Microsoft Dynamics NAV globalno kao arhitekt rješenja i voditelj projekata u Adacti, te dvije godine kao konzultant i voditelj projekata u Microsoftu, Vjekoslav je započeo samostalnu karijeru te nastavlja širiti svijest o NAV-u kroz svoj blog, članke, prezentacije i treninge u Hrvatskoj i izvan nje.

Kontaktiraj autora

Vas Komentar