RSS

Začinite svoj e-mail marketing

Wed, Jun 24, 2009

eMarketing, ePoslovanje, eSavjeti

Začinite svoj e-mail marketing

Analogija s kuhanjem i e-mail marketingom nije samo igra riječi. Oboje je jednostavno, no da biste u jednom od ta dva posla bili izvrsni, potrebno je mnogo vremena, kvalitetnog alata i prije svega znanja. Gotovo jelo je sačinjeno od različitih namirnica, koje zajedno moraju davati savršen okus…

No dobro, ostavimo se analogija. U ovom članku predložit ćemo vam nekoliko mjera za poboljšanje marketinške e-mail kampanje, u rasponu od jednostavnih i brzo primjenjivih do onih koje zahtijevaju određena znanja i alate.

-

Ključni elementi uspješne e-mail marketinške kampanje su:

Dizajn – Unaprijeđenje izgleda i rasporeda sadržaja e-maila možete brzo i relativno jednostavno napraviti, a usprkos toga rezultati mogu izvrsni. Dizajn i layout su ključni elementi koji vode čitatelja da pročita mail i napravi neku radnju. Vrlo je bitna e-mail marketing komunikacija u izgradnji branda i imagea, i dobro ćete napraviti ukoliko na to mjesto postavite dizajnera s iskustvom u sličnim kampanjama. Taj bi vam se korak mogao višestruko isplatiti.

Personalizacija – Sva istraživanja slažu se u jednom: veća personaliziranost donosi veći broj klikova. Minimum personalizacije jest svakako oslovljavanje korisnika imenom, no to je tek početak – prava personalizacija znači dostavu mailova kreiranih za određen profil korisnika. Vrsta personalizacije varira u pristupu, ovisno šaljete li obavijest, e-commerce mail ili newsletter, no u pravilu donosi bolje rezultate.

Uzmimo za primjer da šaljete mail u ime pet hotela njihovim bivšim korisnicima. Možete napraviti email template, koji bi uključivao varijable poput loga i imena hotela, imena kontakt osobe, skeniranog potpisa direktora hotela, fotografije hotela… Sadržaj i subjekt kreirate prema tipu sobe u kojem je odsjeo, očekivanom povratku, dakle koristite sve informacije koje su vam na raspolaganju. Ovakav pristup zasigurno daje najbolje rezultate, ali i odnosi daleko najviše vremena. No, savjetujemo vam da krenete s jednim ili dva elementa personalizacije, već se i s njima vide poboljšanja u kampanji.

Testiranje – Mogućnost testiranja različitih varijabli je jedna od najvećih prednosti email marketinga, no ujedno je i jedno od najmanje korištenih. Ukoliko uspijete sakupiti dovoljno energije, predlažemo vam da u svakom newsletteru (ukoliko ih šaljete nekoliko mjesečno) testirate po jednu varijablu. To mogu biti različiti subjekti mailova, promjene u dizajnu i / ili formatu, slanje u različito vrijeme i različiti dan… Najjednostavniji način jest dijeljenje vaše liste na dvije nasumične, s jednakim brojem korisnika, od koje će uvijek jedna imati konstantnu, a druga promijenjenu varijablu. Na taj način ćete brzo i jednostavno vidjeti utjecaj pojedinih varijabli na rezultate kampanje.

-

Planiranje i trendovi – Ukoliko imate više informacija od imena i mail adrese vaših pretplatnika sve biste ih trebali iskoristiti. A ako nemate dodatne informacije, skupite ih što više, no ipak s mjerom da ne maltretirate korisnike. Primjerice, ukoliko imate online trgovinu s biciklima i pratećom opremom, prilikom prve registracije korisnika pokušajte saznati je li muško ili žensko, kakav bicikl preferira, vozi li se pretežno po asfaltu ili terenu, što misli o zaštitnoj opremi… Što imate više informacija, to bolje. Itekako će vam pomoći u segmentaciji korisnika i planiranju promotivnih akcija.

U sljedećem ćemo tekstu navesti još nekoliko mjera koje bi trebalo imati na umu.

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

1 Komentari za ovaj tekst

 1. reljasimicic komentira:

  Svaka čast.
  Uvek se obradujem novim člancima.
  Samo napred!

4 Trackbacks za ovaj tekst

 1. eBizMags: Top 5 tekstova u mjesecu lipnju | eBizMags Says:

  [...] 1. Začinite svoj e-mail marketing [...]

 2. Online metode: Kako poboljšati e-mail kampanju? | eBizMags Says:

  [...] tekstu „Začinite svoj e-mail marketing“ objasnili smo korisnost dizajna, personalizacije, testiranja i planiranja, a sada ćemo se [...]

 3. Testiranje kao preduvjet povećanja prodaje | eBizMags Says:

  [...] trebali znatno više vremena. Multivarijabilni test izdvaja sve izabrane varijable i miješa ih u jedinstveni recept koji odražava najbolju opciju za [...]

 4. Email marketing: split testiranje poboljšava performanse do tri puta | eBizMags Says:

  [...] testiranje email marketinške kampanje može poboljšati ratu otvaranja, ratu prolaza te na kraju ratu kupnje ili konverzije. Dio email [...]

Vas Komentar