RSS

YouTube: problemi s autorskim pravima

Thu, Jul 31, 2008

ePoslovanje, eSigurnost

YouTube: problemi s autorskim pravima

Moćna filmska industrija pritišće Google da spriječi neovlaštenu objavu komercijalnih video sadržaja na YouTubeu. Pod prijetnjom golemih sudskih odšteta, Google je razvio vrlo naprednu softversku tehnologiju koja automatski u isječcima korisnika prepoznaje komercijalne video sadržaje.

Tehnologiju identifikacije video sadržaja Google razvija u suradnji sa studijima Time Warner i Disney. U Googleu se nadaju da će tehnologija vlasnicima sadržaja omogućiti efikasno preopoznavanje zaštićenih komercijalnih video sadržaja u isječcima koje korisnici neovlašteno postavljaju na YouTube. Takvi sadržaji bit će automatski označeni, a vlasnik sadržaja (na primjer, filmski studio) može odlučiti želi li spriječiti ili omogućiti objavu sadržaja na YouTubeu. Ako omogući objavu, Google će vlasniku sadržaja morati dati udio u prihoda od oglasa objavljenih na YouTubeu.

Na taj način, korisnici bi mogli i dalje razmjenjivati komercijalne sadržaje, vlasnik autorskih prava dobija naknadu koja mu pripada, a YouTube i Google ne bi poslovali pod prijetnjom golemih sudskih odšteta.

Da bi spriječio neovlaštenu objavu komercijalnih sadržaja na YouTubeu, pretraživački gigant nije želio jednostavno zaposliti horde ljudi koji bi kontinuirano pratili što korisnici objavljuju na YouTubeu te blokirali komercijalne sadržaje. Umjesto toga, krenuo je u razvoj naprednih softverskih algoritama koji to rade automatski.

Dosad je Google imao velikih problema s kršenjem autorskih prava jer nije efikasno sprečavao korisnike da na YouTubeu objavljuju komercijalne video sadržaje, poput isječaka iz glazbenih spotova, filmova, televizijske serije itd.

Zbog korisnika koji na YouTubeu razmjenjuju isječke s komercijalnim sadržajima, Google se našao na udaru glazbene i filmske industrije koje su zaprijetile sudskim tužbama radi kršenja autorskih prava.

read this

Prve probleme Google je imao s glazbenom industrijom. To je bilo i logično jer kada je pretraživački gigant kupio YouTube, korisnici su najviše razmjenjivali glazbene spotove. Tada su najpopularniji bili tinejdžerski kućnu uratci u kojima klinci otvaraju usta na pozadinsku glazbu. Pritisnut mogućim tužbama, Google je tada razvio efikasnu tehnologiju za prepoznavanje glazbe u isječcima koje korisnici šalju na YouTube te ju još prošle godine probno integrirao u YouTube. Tehnologiju prepoznavanja glazbe Google je licencirao od kompanije specijalizirane za zaštitu digitalnih sadržaja Audible Magic.

U međuvremenu, moćni filmski studiji su protiv Googlea podigli tužbe radi kršenja autorskih prava. Većinu tužbi Google je rješavao izvansudskim nagodbama prema kojima ne plaća izravno vlasniku sadržaja naknadu za objavu komercijalnih sadržaja na YouTubeu, već mu daje udio u prometu od oglasa koje pretraživački div plasira na YouTube.

Rating 3.00 out of 5
[?]
, , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar