RSS

Widgeti su prilika za brandiranje

Tue, Jul 28, 2009

eMarketing, eSavjeti

Widgeti su prilika za brandiranje

Različite aplikacije i platforme imaju različite nazive za male nesamostalne programe treće strane ( widgeti, toolbari, moduli, pluginovi, addonovi…) koji najčešće rade samo jednu zadaću. Postoje na različitim platformama: od Windows Viste, raznih web-browsera, pa do web-aplikacija kao što su sustavi za upravljanje sadržajem (CMS) blogerski alati, portalski sustavi… Oni su jedan od manje zastupljenih marketinških alata na Internetu, što je dobra prilika koju treba iskoristiti. Da parafraziramo: Zašto imati svoj widget? Zato što ga vaša konkurencija još nema! :-)

Slijepilo za oglase velika je boljka svih dizajnera, izdavača i oglašivača. Problem je u tome da iskusni čitatelj na webu preskače ne samo oglase, već i sve ono što mu sliči na oglase, pa makar to bili korisna navigacijska pomagala samog sajta. Widgeti su, ipak, nešto drugo: atraktivan koristan sadržaj sa diskretnom marketinškom porukom. Korisnik sam instalira željeni widget na svoj sustav, pošto mu on zadovoljava neku potrebu, i najvjerojatnije ga neće tako skoro ukloniti… čak i da mu s vremenom postane ne baš pretjerano potreban.

Stalno prisutan u nekom kutku ekrana, u najgorem slučaju perifernim vidom, u najboljem tik ispod vrlo tražene informacije, vaš brend si osigurava sate i sate oglašavanja na računalu. Ako se radi o nekom interaktivnom widgetu, koji prima korisnički upit, a ne samo da prikazuje podatke, dobili ste vjernog korisnika koji zaobilazi čak i svemoćne tražilice i / ili web-browsere, i pristupa vam izravno. Ako je widget imalo vezan uz struku, oglašivač itekako gradi svoj brand ( na čijem ste excelu ove ili prošle godine pripremali poreznu prijavu? ) Widget može biti bilo što; od svakodnevne karikature, preko tečajne liste, ili jednostavnih igrica. Za oglašivača je najvažnije da on bude naveden kao pružatelj usluga.

-

Problem kod razvoja widgeta jest to što postoji veliki broj platformi, od kojih su mnoge teško spojive, pa ako želite imati npr. Vista sidebar widget i jedan za Facebook, trebate imati ne samo dva widgeta nego i , možda, dva razvojna tima sasvim raziličitih profila. Osim toga, iako oglašivač dobije neusporedivo više vremena kod korisnika widgeta, broj tih korisnika je relativno malen. Dijelom je to i zato što ima relativno malo widgeta.

Ipak, mišljenja smo da ako imate dobru ideju, koja još nije iskorištena kao widget za neku platformu, tada imate priliku za kvalitetno brandiranje i pritom biti među prvima!

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

1 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Web Marketing: Kako do cilja? | eBizMags Says:

    [...] povezivati vašu tvrtku i objekt kupnje od strane posjetitelja. Na primjer, ako prodajete luksuzne widgete on-line, bilo bi dobro da stavite više svojih PPC financijskih sredstava u ključne riječi kao [...]

Vas Komentar