RSS

Web: Koncept i dizajn kao temelji projekta

Thu, Oct 29, 2009

eMarketing, ePoslovanje, eSavjeti

Web: Koncept i dizajn kao temelji projekta

Odlučili ste raditi novu ili redizajnirati postojeću web-aplikaciju, postavili ste funkcionalne smjernice u kojima će se rješenje razvijati, odabrali ste ekipu koja će raditi… Spomenut ćemo elemente o kojima ćete morati odlučivati, a da , možda, nisu sasvim u vašem području stručnosti. Razjasnit ćemo zašto je prazan prostor sastavni dio dobro organiziranog prikaza podataka, što su problematični linkovi, na što treba obratiti pažnju i u kojoj mjeri?

-

Problematični linkovi

Jedna od najkrupnijih novina koju je uveo web u odnosu na sve ranije medije jesu upravo linkovi. Ipak… i 20-ak godina nakon uvođenja hiperteksta, rade se dizajnerska rješenja koja nikako da uvide specifičnost linkova. Linkovi moraju biti uočljivi i na prvi pogled razlikovati se od ostatka teksta / slika. Vrlo je poželjno da linkovi budu potcrtani, te da se stil ( boja, stanje podcrtanosti ) mijenja u trenutku kada se pokazivač miša nalazi nad njima. Dizajner mora uspostaviti dosljednost po pitanju linkova na stranici i predvidjeti da svi slični funkcionalni elementi ( naslovi, ikone i sl. ) na svim mjestima ili budu ili ne budu linkovi, kako bi korisnik što lakše uspostavio navike na web aplikaciji.

-

Sadržaji izvan glavnog prozora

Krajem prošlog desetljeća pop-up prozori bili su na svom vrhuncu. Ta mala “smetala” koja bi se pojavljivala u vašem virtualnom radnom okruženju, krala bi fokus i neptotrebno odvlačila pozornost na sebe. Zaustavljena su brojnim alatima koji su sastavni dio web-browsera. Međutim, i dan danas, naći će se “odvažni” dizajner koji će zamisliti da se vaša web aplikacija ( najčešće web – prezentacija ) baš mora odvijati u zasebnom prozoru. To ne vole ni korisnici, ni browseri, pa se lako može dogoditi da pop-up bude spriječen, a da korisnik ne bude toga niti svjestan! Kako bi se izbjeglo otvaranje pop-up prozora, neki pribjegavaju promjeni veličine prozora, što je u vrijeme kada svi koristimo tabove za browsanje krajnje arogantan potez prema navikama korisnika. Na kraju čak i kada se otvore modalni prozori unutar glavnog prozora, developeri “zaborave” učiniti pozadinu nedostupnom ( npr. upravljanje slikama u WordPress – u ).

-

Prenatpranost sadržajima

Ovu naviku mnogi naručitelji i izvođači radova donose iz drugih medija u kojima cijena ovisi o prostoru ( papiru, vremenu ) ili je njime ograničena ( arak papira, jedan ekran na TV – u ). Web nema problema s time, pa nije potrebno pretrpavati stranice sadržajima. Točno je da korisnik želi dobiti što više informacija, ali je isto tako točno da se ne snalazi dobro ni u hrpi informacija. Taj problem rješava se razgranatijom navigacijom. Oni koji imaju glazbeno obrazovanje, neka navedeno usporede s pauzom: tišina je sastavni dio glazbe, kao što je praznina sastavni dio dobro organiziranog prikaza podataka.

-

Nepremostive zapreke

Ovaj problem nije prisutan samo kod web – aplikacija, pa smo se nekako naviknuli na njegovu neizbježnost, no nije tako. Radi se o akcijama koje nije moguće dovršiti ukoliko nisu zadovoljeni svi uvijeti. Primjerice, može li se dovršiti registracija bez upisivanja povratnog autorizacijskog koda? Što ako korisnik nema pristup svom e-mailu? Takvi i slični work flow – ovi mogu poprilično frustrirati korisnike jer ne obave posao, a nerijetko su već odradili sve sa svoje strane… No, validator to odbija zbog neispunjenog obveznog uvijeta.

Ako već morate imati takve točke neuspjeha, neka budu opravdane, omogućite korisniku snimanje te točke u procesu kako bi se na nju mogao vratiti, a ako je moguće, pružite i druge vrste podrške kako bi vaš korisnik odradio što se očekuje o vaše aplikacije.

Rating 3.75 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar