RSS

Web stranice: Dobra ideja je tek početak

Fri, Jan 8, 2010

eMarketing, ePoslovanje, eSavjeti

Web stranice: Dobra ideja je tek početak

Postoji velik broj stvari koje treba imati na umu pri sastavljanju web stranice. Generalno, stranica mora biti jednostavna za korištenje, jasna, koncizna s podacima koji su svježi i točni. U nastojanju da kreirate zanimljivu stranicu koja će zainteresirati posjetitelje da nastave otvarati nove sadržaje, suzdržite se od upotrebe grafika koje se predugo otvaraju i zbog kojih će korisnici iznervirani napustiti site.

Ako se originalna zamisao presporo učitava, omogućite otvaranje priloga i u jednostavnijem formatu. Neka stranice budu kratke, na taj način će se brže otvoriti, idealna duljina je ona bez upotrebe scroll-a ili da je scroll što manji, do 2-3 ekrana maksimalno. Osim ako baš ne želite posebno isticati kronologiju, pa scroll-anje u tom slučaju dočarava kontinuitet.

Misao vodilja mora biti u povezanosti s tvrtkom, etabliranim brandom, logom, misijom, kulturom i filozofijom, stranica mora biti prepoznatljiva klijentima, zaposlenicima, ali i dobavljačima.

-

Fokusiranje na ciljne skupine

Vaša tvrtka može imati odličnu web stranicu, ali to ne znači da će odmah privući ciljane posjetitelje. Nužne su određene prilagodbe da ih privučete, odnosno da oni pronađu vas. Postoje mnoge stvari koje jedna tvrtka može poduzeti da dođe do ciljanog tržišta. Neke od stvari koje morate pratiti su:

 • popis linkova koji su posjetitelje doveli do vaše stranice
 • koji browser koriste posjetitelji
 • koju stranicu otvaraju prvu
 • koliko puta se otvori pojedina datoteka
 • analiza unutar nekoliko posljednjih mjeseci
 • koliko puta je otvorena stranica putem loga
 • slijed otvaranja stranica
 • broj ljudi koji posjećuje stranicu s iste IP adrese
 • prodaja, učestalost, količina i iznosi
 • koliko puta isti korisnik posjeti stranicu u određenom vremenskom razdoblju
 • koliko vremena posjetitelj provede na istoj stranici

Bilo bi dobro da pronađete komplementarne stranice, one koje nadopunjuju vaše proizvode i usluge i razmijenite s njima linkove ili bannere.

Pisanje recenzija o tuđim newsletter-ima, jedan je od učinkovitih načina promoviranja vlastite stranice. Kreirajte vlastiti newsletter i šaljite ga korisnicima, čisto da ih podsjetite da ste još uvijek tu. Omogućite čitateljima slanje zanimljivih članaka prijateljima. I da… ne zaboravite otisnuti vašu web adresu na brošure i tiskanice tvrtke.

-

Testirajte stranicu prije objavljivanja

Prije aktiviranja sitea, testirajte sve stranice i aplikacije. Pošaljite upit sa stranice „kontakti“, kupite nešto putem košarice upotrebom kreditne kartice, provjerite da li vam je stigla potvrdna informacija o kupovini na e-mail koji ste naveli, i da li je narudžba stigla do dobavljača, provjerite koliko treba početnoj stranici da se učita, započnite s licitacijom… Jednostavno, testirajte sve dijelove stranice.

Nakon uspješnog inicijalnog testiranja, organizirajte grupne rasprave ili individualne razgovore s korisnicima i saznajte što im se sviđa na stranici, a što ne i na koji način bi oni riješili problem.

Bez obzira što će vas kompletno testiranje podosta koštati, učinite to prije nego što ju stavite u pogon jer u suprotnom, ako neki od dijelova ne radi, iznervirat ćete ili kupca ili zaposlenika ili dobavljača,što se ni u kom slučaju nikome ne isplati.

-

fancy

Održavajte stranicu i kontakte

Time što ste kreirali web stranicu i što ona besprijekorno radi, ne znači da je vaš posao završen. Stranicu treba konstantno osvježavati, dorađivati, kontinuirano raditi na njenom poboljšanju. Cijene proizvoda, raspoloživost, opisi, brojevi telefona, kontakt s prodavačima, novosti, objave u tisku, sve su to elementi koje treba redovno uređivati.

Posjetiteljima koji dolaze na stranicu, morate dati što više razloga da se ponovno vrate. Omogućite im da bookmarkiraju stranicu, stavite ih na listu primatelja newslettera, stalni kupci neka imaju određeni popust, ali im i omogućite da odbiju sve ove marketinške ponude.

Predložite linkove na komplementarne stranice, ponudite on line nagradne igre, napravite promjene na stranici na temelju povratnih informacija vaših posjetitelja. Svaki posjetitelj predstavlja potencijalnog kupca. Osmislite način da zadržite kontakt sa svakim od njih.

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar