RSS

Web: Na kraju se sve vraća na sadržaj

Fri, Nov 21, 2008

eMarketing, ePoslovanje, eSavjeti

Web: Na kraju se sve vraća na sadržaj

U zadnje vrijeme, baveći se više istraživačkim nego razvojnim poslovima, pozabavio sam se raznoraznim SEO tehnikama. Cilj mi je bio a što drugo negoli bolje pozicioniranje na Google-u. Rezultati su donekle očekivani, no svakako zanimljivi.

O čemu se radi? Osnovna ideja je bila olakšati pregled aktualnih vijesti iz poznatih medija. Dakle, centralno mjesto gdje uz dva-tri klika dolazite do konkretnog sadržaja – da pojednostavimo, radi se o varijanti RSS agregatora. Radi smanjenja broja potrebnih klikova sve vijesti iz pojedinog medija prikazujem na jednoj jedinoj stranici – tu „foru“ sam “posudio” od Monitor.hr-a jer mi je to jedan od najboljih načina za čitanje – scrollaj i čitaj.

Gledano sa tehničke strane, koristio sam PHP te jedan od poznatijih library-ja za dohvat RSS sadržaja – Magpie RSS. Naravno, Magpie podržava cache-iranje što sam objeručke prihvatio i stavio u primjenu, jer osim što sam htio da posjetitelj zaista brzo dolazi do informacija, htio sam i da vrijeme odziva prema Google robotu bude što kraći, jer nikad se ne zna – formula za Pagerank je nepoznanica svima nama, pa sam pazio na apsolutno „sve“ varijable.

Razvojni ciklus je završio relativno brzo, nisam htio komplicirati sa korisničkim sučeljem već sam išao, kao što sam već rekao, na brzinu otvaranja te razumljivost. Pri razvoju pazio sam na sve moguće detalje koje SEO kuharice objašnjavaju, a one najvažnije ili najzanimljivije su:

 • tzv. friendly URL, odnosno metoda korištenja razumljivih web adresa za svaku pojedinu stranicu; Google bolje „razumije“ ovakve čitljive URL-ove
 • razdvajanje dizajna od aplikacije; sirovi HTML nosi vrijedan sadržaj, a oblikovanje koristeći CSS; zašto je ovo važno? kada robot počne čitati sadržaj stranice, on čita HTML kod, te ako ste u istome natrpali gomile raznoraznih kodova za efekte, oblikovanja i sl. teže će zaključiti koji sadržaj je bitan za tražilicu
 • produžio sam registraciju domene na sljedeće 3 godine; negdje sam čitao da ovo daje na ozbiljnosti projekta u famoznoj Pagerank formuli
 • sve stranice imaju jedinstveni Title, kao i Description te Keywords parametre; da si olakšam, Description i Keywords sam uzeo sa izvorne stranice odakle uzimam sadržaj RSS kanalom
 • kreirao linkove među stranicama pri tome da sam pazio koje ključne riječi će tvoriti link
 • kod statičkih tekstova koristio sam pomno odabrane ključne riječi zasnovane na mini-istraživanju koristeći Googleovu tražilicu kao alat
 • svim slikama davao sam opis u Alt parametar; želim pridobiti i korisnike koji pretražuju slike
 • generirao sam Sitemap.xml i povezao sa svojim Webmaster Tools account-om
 • razmjenio linkove sa nekoliko kvalitetnih web stranica (tekstualni link, više radi robota nego zbog direktnog klika od strane posjetitelja)

-

Da se razumijemo, nije poanta naganjati što veći Pagerank, jer mnogi uopće i sumnjaju u njegovu važnost pri rangiranju rezultata na rezultatima pretraživanja, ali opet s druge strane Pagerank je dobar pokazatelj općenito o „kvaliteti“ web stranice.

Postavio sam projekt na javnu adresu (samostalna domena sa Pagerank=0), prijavio ga Googleu, i počelo je indexiranje. Iz dana u dan, robot je ulazio sve dublje i dublje u stranicu. Indexirao je kroz recimo tjedan-dva sve stranice. No, u ovom procesu umjetna inteligencija robota je došla do izražaja.

Google je utvrdio nekoliko činjenica o mojoj web stranici:

 • sadržaj se mijenja na dnevnoj bazi
 • sadržaj koji je objavljen nosi aktualne ključne riječi (pri tome ne mislim na ključne riječi definirane u Keywords parametru), i to upravo one iste koje se pojavljuju na drugim sada već uspješnim portalima (sa onih odakle dohvaćam sadržaj)

Kroz period od recimo sljedećih tjedan-dva, na temelju gornjih činjenica primjećuje se da Google počinje ozbiljnije shvaćati moj web te češće šalje robota po novi sadržaj. Samim time, moja pozicija na tražilici je sve bolja i bolja, a broj posjetitelja se povećava.

Gledajući kroz period od cca 45 dana, uspio sam dohvatiti prosječnih 100-tinjak jedinstvenih posjetitelja dnevno, što smatram uspjehom i dobrim pokazateljem da sam na dobrom putu. Neki od posjetitelja (kojima sam i više nego zahvalan) samovoljno postavljaju link na svojim blogovima i slično, te samim time se povećava broj povratnih linkova na stranicu što opet i sam Google cijeni.

Sve to dešavalo se ovo ljeto. Imao sam sreće u svemu tome što je samo dva mjeseca nakon puštanja weba u rad Google radio rekalkulaciju Pagerank-a. Ono što me iznimno oduševilo a priznajem i iznenadilo jest činjenica da mi je Google dodjelio Pagerank=5 !! Zvuči vrlo nevjerojatno, no tako je.

Zasluge za ovu „ocjenu“ kao i dobru tadašnju poziciju svakako pripisujem sadržaju. Time želim apelirati na vlasnike web stranica da ne okrivljuju programere i dizajnere za „neuspjeh“ (rangiranje na tražilicama) već bi fokus trebali usmjeriti ka osobama zaduženima oko sadržaja, jer kako je moje iskustvo pokazalo (ne samo na ovom projektu) – koliko god da pratimo SEO pravila i prilagođavamo se robotima, sadržaj je bio i ostao kralj. Brzim pogledom na statistiku potvrđujem da su svi rezultati posjećenosti istinski rezultat prilagodbe Googlea s obzirom da je više od 95% posjetitelja došlo upravo od njih. Kvaliteta i ažurnost sadržaja je bitna kod svih tematika, odnosno ta metodologija nije primjenjiva isključivo na portalima kod kojih stvarno i imamo dnevno nove sadržaje.

Gore opisanu „tadašnju“ poziciju sam izgubio, iz razloga što sam, priznajem, zapustio ovaj projekt, odveli me poslovni putevi u drugom smjeru, u neke druge projekte. Pa upravo iz tog razloga, projekt je stagnirao, kako po pitanju broja posjeta (ugrubo rečeno – prepolovilo se) tako i po pitanju Pagerank-a (trenutno je 3).

Drugi razlog za ove lošije rezultate mogu pripisati i popratnoj iznenadnoj situaciji u kojoj sam se našao, naime prodao sam domenu (www.naslovnica.com) na kojoj se vrtio ovaj moj web. Kako sam prodao samo domenu, nisam htio da cjelokupan trud nestane kao vjetrom odnešen pa sam prebacio web aplikaciju na drugu domenu (www.pogled.com) na kojoj se i dan danas projekt nalazi. No, kako obožavam ovakve izazove, ujedno me ova situacija stavila na put novog istraživanja – kako uspješno prebaciti web sa jedne domene na drugu.

-

Mada bi ovo mogla biti tema za sebe osvrnut ću se na rješavanje ove problematike u kratkim crtama:

 • na staroj domeni potrebno je napraviti „301“ (tzv. trajno) preusmjeravanje, čime robotima govorite da se web stranica trajno preselila na novu adresu; pri tome pazite da se stari link povezuje sa „istom“ putanjom na novoj domeni, npr.: http://www.naslovnica.com/vijesti/hrvatska/ da preusmjerava na http://www.pogled.com/vijesti/hrvatska/ jer ćete ovime osigurati da se i korisnik i robot preusmjerava na isti sadržaj samo na novoj lokaciji / domeni
 • sve interne linkove na webu prilagodite novoj domeni
 • zamolite ljude koji su postavili povratni link na Vas da ga prilagode novoj domeni (na ovo ne možete utjecati a i može vremenski potrajati)
 • prilagodite Sitemap.xml novoj domeni i svakako novu domenu prijavite Googleu
 • pokrenite postupak za brisanjem sadržaja sa stare domene iz Google index-a (Webmaster Tools)

Rezultat ovog transfera i nije toliko loš. Google mi je dodjelio Pagerank=3, a kroz neko vrijeme je uspješno pokupio sadržaj svih stranica sa nove domene.

Za sada ću još neko vrijeme pustiti ovaj projekt da preživljava takav kakav jest, no već imam konkretne planove za njegovu nadogradnju i samo je pitanje vremena kada ću mu se moći ponovo posvetiti. Ta pustolovina će vjerojatno biti tema za pisanje o usabilityu u konkretnom primjeru, jer mi je osnovna ideja napraviti kvalitetan homepage za kućne internaute.

Ocjena 4.63 od 5
, , , , ,

Autor teksta:

Darko Martić - ukupno napisanih 11 tekstova na eBizMags.

Iako od malena fasciniran modernim tehnologijama pokušava ih spustiti na niži odnosno jednostavniji nivo, smatrajući da ne smijemo biti robovi tehnologije već da istu koristimo isključivo kao alat za jednostavnije rješavanje problematike. Stručno obrazovanje završava na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu uz koje od samog početka započinje i sa prvim zaposlenjima na kojima stiče kvalitetna radna iskustva. Od kraja 90-ih pa sve do danas usmjerava se na razvoj e-projekata započevši u mladim danima kao dizajner-programer kako bi s vremenom nadopunio znanje širim vještinama tog područja kao što su SEO, usability, arhitektura web odredišta, itd. Trenutno radi kao Savjetnik za dokumentacijske sustave u King ICT na razvoju enterprise-level DCTM rješenja baziranih na web tehnologijama. www.martic.net

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

3 Trackbacks za ovaj tekst

 1. Preoptimizacija: Pretjerana SEO optimizacija | eBizMags Says:

  [...] samog tekstualnog sadržaja za SEO nije moguće prenaglasiti, no sadržaj treba biti originalan i jedinstven. Ponavljanje istog sadržaja na više mjesta na sajtu, smanjuje plasman, a nije zanimljivo niti [...]

 2. Neiskorišteni potencijal: Stranica “O nama” | eBizMags Says:

  [...] je da sadržaji spomenute četiri razine nisu vezani isključivo za web – kompanija ne može imati jedan tagline [...]

 3. Kako kreirati kvalitetne sadržaje za site? | eBizMags Says:

  [...] Zbog povećane internetske konkurencije i nepopustljivih tražilica, više nije nikakvo čudo što vlasnici web biznisa gube svoje poslove, postaju obeshrabreni i padaju sa rang listi. Ostati konkurentan i ponuditi uspješni web projekt nikada nije bilo teže. No, postoji jedna stvar koja može pomoći web poduhvatima da se održe na površini. Ona se zove sadržaj. [...]

Vas Komentar