RSS

Backupirajte, pa ste mirni!

Mon, Mar 8, 2010

ePoslovanje, eSigurnost

Backupirajte, pa ste mirni!

Najvažnije za klijenta, pogotovo pri slanju ponude za novo aplikativno rješenje, jest da mu objasnite kako će njegovi postojeći sadržaji biti “sačuvani”, odnosno vidljivi unutar novog rješenja. Mnogi vlasnici web stranica boje se napraviti redizajn. S pravom doduše i, na žalost, vjerojatno iz iskustva. Ono čega se boje jest vjerojatno prouzrokovano iskustvom sa raznoraznim izvođačima, koji bi uvijek nešto razvijali od samog početka ( nema šanse da je ovaj prije nas išta dobrog napravio, mi smo daleko bolji ), mijenjali bi sve živo. A u glavi vlasnika vrti se jedna te ista slika – uf, sad sa novim sustavom morat ću sve ponovo prepisivati, a imao sam toliko materijala tamo. Ma, možda bolje da ja taj redizajn odgodim za neka bolja vremena…

I tako prođe godina za godinom, a vrijeme pojede njegov web što zastarjelim dizajnom što zastarjelom funkcionalnošću, i zatim kad mu izvođač zapapri cifru s obzirom da “mora” raditi sve od početka, zavrti mu se u glavi. Da je periodički ulagao u poboljšanja postojećeg weba, rasteretio bi se po pitanju troškova i bilo bi njemu samom lakše nego sad kad mora odjednom izdvojiti veći iznos.

Ono što morate znati jest činjenica da ako imate podatke (čitaj: tekstove) u bazi, oni mogu i moraju biti ponovo iskorišteni, prebačeni na neki novi sustav. Odgovor “to se nemože” odbijte u samom startu. Naravno da se može, potrebno je samo uložiti malo dobre volje. OK, ako se podaci migriraju između dva različita svijeta, to može biti kompliciranije, duže će trajati i više će koštati, no izvedivo je.

Usporedite koliko košta usluga migracije (jednom kada dobijete ponudu) i koliko će vas koštati vaši utrošeni sati u ponovnoj izgradnji sadržaja (npr. pisanja tekstova). Vi ne samo da ćete trošiti svoje dragocijeno vrijeme na nešto što ste jednom već odradili, već morate računati da ste za to isto vrijeme možda mogli sklopiti neki posao, dodatno zaraditi. Ali ne, vi ste prekucavali tekstove jer je netko rekao da se to ne može…

Druga vrlo bitna stvar jest da bi novi sustav trebao pratiti logiku strukture URL-ova starog weba, odnosno sadržaji sa starog weba trebali bi se i na novome nalaziti pod starim URLovima. Ovo je bitno kako biste izbjegli problematiku oko nepostojećih sadržaja (pročitajte članak “Nema? Ma ima”) Ovo se u pravilu ipak ne može uvijek izbjeći, barem ne u potpunosti.

Naime, ako radite redizajn kako biste stranicu prilagodili prema SEO naputcima, a do sada vaša stranica nije pratila “friendly URL” strukturu linkova onda ipak pribjegnite restrukturiranju URL-ova (ali napravite to kako spada, da kad dođe do sljedećeg redizajna ne morate raditi nove URL-ove još jednom). No, ukoliko ćete mijenjati strukturu linkova onda svakako vodite računa da se zbrinete o starim URL-ovima, preusmjerite ih na nove lokacije, a Googleu recite da se radi o trajnom preusmjerenju.

-

Ono što sam viđao jest i sljedeća situacija. U rad je puštena nova verzija weba, a stari web je premješten na lokaciju “www.primjer.hr/ staro”, pa onaj ‘ko traži neki stariji članak, može otvoriti u novom browseru i stari web pa nek usporedo pretražuje… Strašno :)

S obzirom da je sadržaj (npr. tekstovi) najveća vrijednost vašeg weba, uložite vremena / novaca / truda u redoviti backup, jer vrlo je vjerojatno da ćete sve nepovratno izgubiti ako se štogod desi na serveru ili vam neki zloćo upadne kroz CMS (ili drugi način) i počne brisati sadržaj.

Backupirajte, pa ste mirni!

Ocjena 4.33 od 5
, , , ,

Autor teksta:

Darko Martić - ukupno napisanih 11 tekstova na eBizMags.

Iako od malena fasciniran modernim tehnologijama pokušava ih spustiti na niži odnosno jednostavniji nivo, smatrajući da ne smijemo biti robovi tehnologije već da istu koristimo isključivo kao alat za jednostavnije rješavanje problematike. Stručno obrazovanje završava na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu uz koje od samog početka započinje i sa prvim zaposlenjima na kojima stiče kvalitetna radna iskustva. Od kraja 90-ih pa sve do danas usmjerava se na razvoj e-projekata započevši u mladim danima kao dizajner-programer kako bi s vremenom nadopunio znanje širim vještinama tog područja kao što su SEO, usability, arhitektura web odredišta, itd. Trenutno radi kao Savjetnik za dokumentacijske sustave u King ICT na razvoju enterprise-level DCTM rješenja baziranih na web tehnologijama. www.martic.net

Kontaktiraj autora

Vas Komentar