RSS

Web Forum: Koristan alat, ali zahtijeva resurse

Mon, Oct 12, 2009

eMarketing, ePoslovanje

Web Forum: Koristan alat, ali zahtijeva resurse

Ukoliko imate poslovnu, prilično statičnu internet stranicu koju želite napraviti interaktivnijom, dodajte joj oglasnu ploču ili forum. U principu se radi o jednoj te istoj stvari – aplikaciji koja omogućava posjetiteljima da ostavljaju poruke i komuniciraju jedni s drugima. Možete se čak i vi uključiti u rasprave.

Dodavanje foruma ne mora vas koštati puno. Potražite preko Tražilica „free bulletin boards“ i dobit ćete puno rezultata koje valja pregledati. Potražite funkcionalno rješenje, koje je ujedno i jednostavno za instaliranje. Naime, postoje i takva rješenja za čiju instalaciju nije potrebna velika količina tehničkog znanja.

Naravno, nije nužno da morate imati oglasnu ploču na svojoj stranici ako to ne želite. Ne koriste ih sve tvrtke. Ali, ako vaš posao zahtjeva pružanje podrške postojećim klijentima, uz pomoć foruma uštedjet ćete poprilično vremena na pružanju informacija koje će biti uvijek dostupne klijentima.

Na primjer, ako dobivate stotine upita oko XY teme, postavite ju jednom na forum i potaknite klijente da posjete stranicu.

-

Obavezno nadgledajte

Web Forumi razvit će osjećaj zajedništva vezan uz vaš brand. Kad god omogućite klijentima da razgovaraju i vode diskusije o vašem proizvodu, stvarate određenu marketinšku promociju. Ali imajte istovremeno na umu da upravo to što ste dozvolili otvorenu diskusiju o vašem proizvodu, ne znači nužno i dobronamjernu diskusiju. Morate nadgledati forum.

Ukoliko se dogodi negativno iskustvo, željet ćete stalno nadgledati ponašanje na forumu. Klijenti često postavljaju upite samo da izvide koliko brzo ćete vi na njih odgovoriti, to će im biti pokazatelj kakvu uslugu mogu od vas očekivati. Drugim riječima, ako niste na sve ovo spremni i ako nemate vremena baviti se forumom, bolje je da ga ni ne postavljate.

Imajte na umu i da su forumi idealni za rangiranje kod tražilica. Bulletin board postovi jednako su kvalitetni kao i individualne web stranice, i što više sadrže postova i informacija o vašem poslu, to bolje…

-

forum

Motivirajte komunikaciju

Budite kreativni na forumu. Ponudite popust ili dajte nagradu članu foruma čije sugestije djeluju pozitivno na vaš brand. Recimo, dajte npr. 15% popusta osobi koja svaki mjesec postavi upit na forumu. Bez obzira što forumi služe kao podloga za raspravu, nema razloga da ih ne iskoristite za marketinšku kampanju. Motivirajte komunikaciju, isplatit će se i posjetiteljima i vama.

Rating 3.80 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

1 Komentari za ovaj tekst

  1. Marko komentira:

    Slažem se da je za forum potrebno uložiti dosta vremena, ali mislim da je čak u neku ruku lakše rukovoditi forumom nego recimo komentarima na blogu (ako imate dosta komentara na blogu), iz prostog razloga što na forumu možete postaviti moderatore i administratore koji će završavati dosta posla za vas, dok komentare blogova uglavnom uređuju njihovi autori.

1 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Korporativni Blogovi su (ne)opravdano podcijenjeni | eBizMags Says:

    [...] koje često prerastu u jalove rasprave. Prikladno mjesto za takvu vrstu žestokog komuniciranja su forumi. Ocjena 4.00 od 5 blog, komunikacija, poslovni modeli, pozicioniranje, sadržaj, social [...]

Vas Komentar