RSS

Web 2.0: neka druga verzija weba?

Thu, Aug 21, 2008

eMarketing

Web 2.0: neka druga verzija weba?

Web 2.0, kako to moćno zvuči. Mnogi koriste tu moćnu kovanicu premda tek naslućuju njeno značenje. Po nerazumijevanju web 2.0 nerijetko prednjače marketingaši iz offline svijeta koji su navikli na pojednostavljeno shvaćanje Interneta kao kanala za besplatnu promociju i dosadne, korporativne siteove. Pohađaju se zato skupi tečajevi i predavanja, raspravlja se o webu 2.0 na panel diskusijama… Prosječnom hrvatskom marketinškom stručnjaku često se iskrivljena predodžba o webu 2.0 filozofiji obije o glavu već pri pokušaju prve web 2.0 promocije.

Web 2.0 kovanicu mnogi danas koriste premda maglovito naslućuju što bi to moglo značiti. Web 2.0 prevaljuje se preko usana – kako se to slikovito kaže u stihovima turbofolka – poput slatkog nektara ili bajke o boljem životu sa sretnim završetkom. Doista, termin jest atraktivan. Web 2.0 je obećanje buntovnog, unerground Interneta kao “našeg” medija, moćnog informacijskog kanala bez cenzure kojim vlada demokratičnost, mjesta gdje diktatorsko iscereno lice Velikog Brata nema utjecaja.

Web 2.0 naše je utočište i bijeg od potrošačkog Interneta u kojem samo velike korporacije proizvode, a često i naplaćuju, sadržaje za konzumiranje. Web 2.0 sušta je suprotnost poimanju Interneta kao “njihovog medija”. U web 2.0 svijetu značenje postaje sadržaj jer mi, korisnici, postajemo autori, kreiramo sadržaje, objavljujemo ih, slobodno razmjenjujući naše stavove i razmišljanja. Korisnici međusobnom interakcijom mogu stvoriti kvalitetnije sadržaje od velikih korporacija koje kreiraju ciljane, kontrolirane sadržaje što samo njima idu u korist.

Web 2.0 fenomen brzo se Internetom proširio poput požara, potaknuvši eksponencijalan rast specijaliziranih web 2.0 seminara, predavanja, konferencija i događanja na kojima biste trebali naučiti što je to web 2.0, što njime možete napraviti i kako ga najbolje iskoristiti. Na takvim predavanjima uvijek isti prizor: horde menadžera u sjajnim odijelima pobožno upija mudrosti nekog Internetskog stručnjaka koji veliča vrijednosti bloginga, društvenog umrežavanja, viralnog marketinga i sličnih fancy termina.

Nerijetko takva predavanja zbune polaznike jer to je kao da nekome tko se ne razumije u fiziku objašnjavate eksploziju atomske bombe pomoću fizikalne teorije cijepanja atoma. I što se dešava? Nakon predavanja u konferencijskoj dvorani zavlada muk dok menadžeri u raznim fazama zbunjenosti pokušavaju probaviti trendy termine. Ubrzo, do mozga im dopire spoznaja da je njihov dosadašnji obrazac po kojem su izgrađivali karijere i živote odjednom preko noći zastario jer klinci budućnosti vladaju web 2.0 svijetom.

Neizbježna reakcija nakon takve spoznaje je strah od nepoznatog u koje će njihov profesionalni i privatni život neminovno skrenuti i to je sasvim prirodan obrambeni mehanizam kojeg se nitko ne bi trebao stidjeti. Takva strahovanja proizlaze iz spoznaje da web 2.0 umreženo društvo ne kontrolira Korporacija ili Veliki Brat, već mi, obični korisnici, građani, ekipa, surferi, novi klinci, ljudi iz susjedstva.

Isto tako, ne trebate razmišljati da ćete zbog weba 2.0 morati promijeniti svoje dosadašnje metode obavljanja posla i zaboraviti tradicionalna marketinška znanja. Umjesto toga, znajte da ste kao marketinški stručnjak već u startu u velikoj prednosti pred profesionalcima iz drugih profesija jer ste potkoženi stručnim marketinškim spoznajama koja će vam dobro doći da lakše shvatite web 2.0 zakonitosti. Trebate samo zadržati otvorenost prema novim spoznajama i čvrstu želju za učenjem i sticanjem novih znanja. Uostalom, poznato je da marketingaši prednjače u usvajanju najnovijih trendova, medija i komunikacijskih spoznaja.

Što se web 2.0 seminara tiče, od njih nema velike koristi, iako vam neće štetiti. Ipak, dobro razmislite što dobivate jer takva predavanja nisu jeftina, a za taj novac možete na Internetu kupiti stručnu literaturu koja će vas lakše uvesti u svijet web 2.0 promocije. Nemojte smetnuti s uma da su web 2.0 seminari (pre)često poligon za osobnu promociju pojedinih predavača koji se vole kočoperiti poznavanjem fancy trendova, no na kraju dana Ivan Horvat iz marketinga nije pametniji jer mu nitko nije objasnio kako sve to može praktično iskoristiti.

Web 2.0 nije bez razloga prvo zagolicao maštu marketinških stručnjaka. Prema maglovitoj predodžbi marketingaša, web 2.0 je novi jeftini kanal kojim se može doprijeti do masovne publike, potaknuti promociju putem eksponencijalnog širenja usmene predaje (viralni marketing) i točno izmjeriti učinke online promocije daleko preciznije negoli na televiziji ili u tiskanim medijima.

Marketingaši su u jednome sigurno u pravu: web 2.0 donosi veću promocijsku vrijednost za uloženu marketinšku kunu i omogućuje precizna mjerenja i povratne informacije o vašim korisnicima i njihovim interesima.

Ocjena 2.11 od 5
, , ,

Autor teksta:

Kristijan Zibreg - ukupno napisanih 13 tekstova na eBizMags.

Kristijan Žibreg se bavi medijima, marketingom i odnosima s javnošcu petnaest godina. Karijeru je započeo kao urednik prvog hrvatskog magazina za videoigre "Hacker", a kasnije je radio kao voditelj interaktivnih projekata u Algoritmu, urednik tehnoloških priloga u news magazinu Nacional i direktor vlastite marketinške agencije. Danas radi kao konzultant za medije i interaktivne tehnologije. U slobodno vrijeme ureduje tehnološki portal TGDaily.com za koji piše analize te inovativne priče o online tehnologijama i Appleovim gadgetima koje rado koristi.

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

1 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Što je zapravo Web 2.0? | eBizMags Says:

    [...] smatraju da je Web 2.0 čisto marketinški pojam ili uopće nisu niti čuli za njega. Umjesto da definiramo pojam, navest ćemo popis najčešće referenciranih definicija u [...]

Vas Komentar