RSS

VIP interview: Vedran Bajer

Tue, Mar 9, 2010

VIP interview, ePoslovanje, eTrziste

VIP interview: Vedran Bajer

O ponudi i potražnji poslovnih ponuda u Hrvatskoj već se dugi niz godina uspješno brine portal MojPosao, donoseći pozitivne rezultate kako poslodavcima, tako i posloprimcima. MojPosao je portal na kojemu se oglašava većina tvrtki u potrazi za novim djelatnicima, dok se danas približava brojci od gotovo pola milijuna posjetitelja mjesečno. U nastojanju da saznamo tajnu uspjeha na tržištu rada, razgovarali smo s gospodinom Vedranom Bajerom, članom Uprave portala MojPosao.

-

Moj Posao je najveći portal ponude i potražnje poslova u Hrvatskoj. Koliko prosječno imate objavljenih oglasa?

Na portalu MojPosao svakodnevno je dostupno preko 1.500 oglasa za slobodne radne pozicije. To je uglavnom minimalan broj, dok u vrijeme pojačane potražnje za zaposlenicima (proljeće, jesen), ta brojka prelazi i 2.000 aktivnih oglasa. Jasno – ovi rezultati odnose se na trenutnu ekonomsku situaciju, s obzirom su unazad 18 mjeseci te brojke bile značajno više. Sa strane posloprimaca, odnosno naših posjetitelja – bilježimo stalan rast posjećenosti i očekujemo ubrzo doći do preko pola milijuna jedinstvenih posjetitelja mjesečno!

-

Na koje načine privlačite oglašivače? Vodite li posebnu brigu o njihovom zadržavanju?

Oglašivače privlačimo osobnim kontaktom, a zadržavamo kvalitetnom uslugom. MojPosao je već duži niz godina u djelatnosti oglašavanja radnih mjesta putem interneta. Štoviše, MojPosao je prvi portal ovog tipa u Hrvatskoj i od samih svojih početaka odskače od svih ostalih portala profesionalnošću i inovacijama. Također, MojPosao nikada nije bio ’samo’ oglasnik, nego cijelo vrijeme nastojimo djelovati pozitivno i na razvoj ljudskih potencijala u Hrvatskoj. U skladu s time, provedeno je niz istraživanja u kojima se nastoji analizirati tržište rada i radna atmosfera u tvrtkama. MojPosao je postao i referentno mjesto kada se radi o podacima koji su vezani za kretanja na tržištu rada u Hrvatskoj. Dugogodišnje iskustvo i znanja koja posjeduju naši zaposlenici klijentima jamče vrhunsku uslugu te većina klijenata jednom kada započnu suradnju s MojPosao, istu uglavnom i nastavljaju. Kvaliteta naših usluga, korektnost i dodatne vrijednosti koje tvrtke dobivaju u suradnji s portalom MojPosao razlozi su vjernosti naših klijenata.

-

Portal je pokrenuo Nenad Bakić, poznat i po drugim internetskim uspješnicama, poput 4Kotača i CentarNekretnina. Što biste rekli da je tajna njegova uspjeha? Koliko se Internet kao medij razlikuje od tiskanog medija?

Nisam siguran da u potpunosti mogu odgovoriti na pitanje, no činjenica jest da je tvrtka Tau on-line, vlasnik navedenih, ali i mnogih drugih vrlo uspješnih projekata (poput DanaKarijera, knjige Karijere i raznih drugih) vrlo dugo vodio kolega Bakić za kojeg mogu reći da je iznimna osoba i da mi je neizmjerno drago da smo zajedno radili te da sam od njega iznimno puno naučio.

Što se tiče razlike u medijima – tiskani mediji već dugo godina polako klize, kako gdje i kako koji, ali njihova sudbina u sadašnjem obliku je jasna, samo je pitanje vremena kada će se većina ugasiti – primjer može biti i naše tržište gdje većina izdavača ima velikih problema. U današnje vrijeme npr. naša generacija (uzet ću sebe kao primjer) uopće ne kupuje tiskane medije, sve od informacija što meni treba nalazim on-line, gdje hoću i kada hoću, ne moram čekati da informacija dođe do mene. Kako dolazi do smjene generacija, jasno je da će mlađi naraštaji sve manje pristupati informacijama primarno kroz tiskane medije te da će koristiti alternativne pristupe (što će to biti vidjeti ćemo ).

Razlike među medijima su brojne i ogromne, skoro pa ih je nemoguće ukratko opisati, no kod interneta još uvijek postoji problem monetizacije – primjer jednog klasičnog izdavača npr. dnevnih novina – kako je poznato informacije on-line su još velikom većinom besplatne, što naravno izdavačima ne paše jer prodajom oglasnog prostora po marginalnim cijenama u odnosu na tiskane medije ne mogu generirati dovoljan prihod čak i za pokrivanje troškova, a kamoli iskazati dobit. Rijetki su ti koji iskazuju dobit, iako naravno ima i primjera vrlo uspješnih i visoko profitabilnih primarno on-line biznisa, ali opet oni se uglavnom ne bave proizvodnjom vijesti kao sadržaja. Također postoje hibridni modeli koji su mogući samo radi interneta kao medija – npr. Amazon, zamislite da naručujete knjige na Amazonu kataloškim putem?

-

Vedran-Bajer

Možete li usporediti portal Moj posao s konkurentskim portalima, poput Posao.hr? Razlikuje li se profil posjetitelja između portala?

Smatram da MojPosao ne treba uspoređivati sa bilo kojim drugim web site-om u Hrvatskoj koji se bavi sličnim poslom jer smo apsolutni tržišni lider – MojPosao je portal koji drži visoke standarde kada se radi o oglašavanju radnih pozicija. Ovdje ne mislimo na način da je portal namijenjen određenom profilu ljudi bilo prema iskustvu ili obrazovanju, već da MojPosao drži visoke standarde odnosa prema svojim korisnicima. Tu podrazumijevamo provjeru svih poslodavaca koji oglašavanju i osiguravanje maksimalne točnosti podataka koji se objavljuju. Iako se natječaji na kraju objavljuju prema zahtjevima klijenata, MojPosao je sigurno u granicama svojih mogućnosti sugerirao poslodavcu da objavi što više informacija i da te informacije budu relevantne za kandidate. Također, MojPosao kontinuirano radi na sprječavanju bilo kakve vrste diskriminacije prilikom zapošljavanja, a brine i za uključivanje ugroženih skupina zaposlenika na tržište rada. Upravo ovakav dodatni angažman i dodatni sadržaji koje nudi MojPosao predstavljaju glavne razlika u odnosu na naše konkurentske portale. MojPosao je portal na kojem oglašava većina tvrtki i tako da je to u mnogim slučajevima jedino mjesto koje trebate posjetiti prilikom traženja posla s obzirom da se većina oglasa nalazi kod nas. Tržišni rezultati svakako govore u naš prilog.

-

Koji su glavni izvori financiranja portala? Koliko je kriza pogodila oglašivače na Internetu?

Vedran-Bajer

Naš poslovni model je raznolik i ono što je najbitnije za reći je da gotovo u potpunosti naš prihod dolazi od strane naših oglašivača – poslodavaca te da posloprimcima u načelu ne naplaćujemo apsolutno ništa.

Kriza je pogodila sve, pa tako i internetske kompanije – kako i koliko opet ovisi o poslovnom modelu i veličini same kompanije. Primjerice, ukoliko je poslovni model isključiva prodaja oglasnog prostora tzv. ‘bannera’, a kompanija je mala i relativno neumrežena, radi rezanja marketinških budžeta takva bi se kompanija mogla naći u ozbiljnim problemima. Iako je malo neozbiljno pričati o prodaji ‘bannera’ kao poslovnom modelu, no kao primjer može poslužiti.
Ukoliko je poslovni model diverzificiraniji od ovoga opisanoga moguće da je bilo lakše, ali u svakom slučaju bitno je naglasiti da su prve dvije stavke koje su bile pogođene krizom u realnom sektoru smanjenje marketinških budžeta i zaustavljanje zapošljavanja – prva se odnosi na većinu internetskih kompanija kod nas, druga na par njih. U obje je bitno koliko ste snažni i prilagodljivi.

-

Koliko je kriza utjecala na brojnost i profil posjetitelja portala, a koliko na brojnost i vrstu oglašenih poslova? Smanjuju li u krizi poslodavci ulaganje u ljudske potencijale?

Kriza je na MojPosao utjecala na način da je u određenoj mjeri smanjen broj oglašenih radnih pozicija, dok je s druge strane znatno povećana posjećenost portala. Što se tiče oglašenih radnih pozicija, iako je smanjen njihov broj, struktura prema zanimanjima je ostala uglavnom jednaka (nije bilo znatnih promjena), što pokazuje kako je kriza podjednako utjecala na sve gospodarske grane i u svakoj ima uspješnih i manje uspješnih tvrtki. Profil posjetitelja u vrijeme krize također se nije promijenio, osim što se promijenio broj posjetitelja kojih je u posljednjih godinu dana znatno više nego prije.

Što se tiče poslodavaca i njihovih ulaganja u ljudske potencijale, to je nemoguće generalizirati jer zaista ovisi o svakoj pojedinoj tvrtki. Iako je velik broj tvrtki smanjio novo zapošljavanje, to ne znači nužno da su smanjene i beneficije postojećim zaposlenicima (iako ima i takvih slučajeva). U ovoj kriznoj godini i u ljudskim potencijalima se vjerojatno moralo uštedjeti, no kvalitetne tvrtke s kvalitetnih voditeljima i odjelima ljudskih potencijala zasigurno nisu zaustavile ulaganje u svoje ljude koji su zapravo glavna snaga koja ih može ‘izvući’ u ovakvim teškim vremenima.

-

Kako mjerite kvalitetu oglašavanja? Pratite li uspješnost pronalaska odgovarajućih zaposlenika za oglase objavljene na vašem portalu?

Na MojPosao pratimo broj prijava koje klijenti dobiju za pojedini oglas. U slučaju da odaziv nije na očekivanoj razini ili klijent nije zaprimio prijavu kandidata koji odgovara traženom profilu, vrijeme oglašavanja može se produžiti. Nemamo točnu evidenciju o tome koliko se radnih pozicija popuni prijavama preko MojPosao, no iskustvo i povratne informacije od klijenata pokazuju nam kako je velika većina klijenata zadovoljna odazivom na oglase objavljene na MojPosao. Najbolji dokaz tome je i činjenica kako brojne tvrtke MojPosao koriste ne samo kao glavni, već i kao jedini regrutacijski kanal. Procjenjujemo kako se preko MojPosao popuni oko 80% radnih pozicija koje su oglašene na portalu.

-

Osim oglašavanja poslodavaca, nudite i mogućnost postavljanja životopisa u bazu kandidata. Kolika je uspješnost pronalaska posla na ovakav način?

Tako je, postoji mogućnost postavljanja životopisa u bazu životopisa na MojPosao. Ovakav način traženja posla služi kao ‘potpora’ glavnoj metodi traženja posla, a to je aktivno javljanje na oglase. Baza životopisa kandidatima služi kao trajna ponuda jer kandidati mogu na taj način kontinuirano biti dostupni na tržištu rada i pokazati kako su otvoreni za nove poslovne ponude. Iako postavljanje životopisa u bazu ne može služiti kao jedina metoda potrage za poslom u razdoblju kada posloprimac hitno treba novi posao, može služiti kao potporna aktivnost. Trenutno brojimo preko 125 tisuća životopisa u našoj bazi.

-

Vedran-Bajer

Završili ste grafički fakultet. Kako ste dospjeli u sasvim drugu struku?

Sasvim slučajno, iako postoje poveznice s mojim trenutnim poslom i na tom –’strukovnom’ nivou. Na to sam gledao na praktičan način – s tehničkim fakultetom, osim što je načelno lakše naći posao nakon fakulteta, razvija se drugačiji način razmišljanja i suočavanja sa svakodnevnim izazovima, kako poslovnim tako i privatnim. Iako sam u trenutku studija imao planove krenuti u daljnje obrazovanje ekonomskog tipa, moja se karijera brzo razvijala i jednostavno nije bilo dovoljno vremena da se i ’službeno’ dodatno školujem. No, kroz rad sam prošao mnoge elemente poslovanja koji se uče na raznim poslovnim studijima i možemo reći da sam kroz ‘hands-on’ pristup i puno čitanja naučio takve stvari. I dalje razmišljam o formalizaciji toga, ali još imam vremena .

Mislim da nije dobro da glavne pozicije unutar neke kompanije drže isključivo ekonomisti, a osobno sam stava da formalno obrazovanje u današnje vrijeme apsolutno ništa ne znači, jer svaki dan morate naučiti nešto novo – postoji izraz za koji mislim da sve objašnjava ‘ Hire for attitude, train for skill’. Npr. kod nas postoje pravnici kao Account Manageri, vrlo uspješni u svom poslu.

-

Imate li savjet za ljude koji u ovom trenutku traže posao?

Teško je savjetovati u sadašnjoj situaciji, kada je potražnja za poslom sve veća, a ponuda poslova je u odnosu na potražnju mala. No, svakako ne treba očajavati, gubiti nadu ili volju za traženjem posla, treba biti optimističan, prilagodljiv i ustrajan. Posao treba tražiti proaktivno, koristeći sve moguće kanale – poznanike, prijatelje i slično jer ne mora kompanija objaviti oglas na MojPosao ako ima slobodnu poziciju, puno se stvari radi interno i internim preporukama! Sve moguće izvore treba posjećivati što češće, a kako sam i prije naglasio, treba se što više educirati i ponuditi potencijalnom poslodavcu nešto što drugi kandidati nemaju.

Ocjena 4.87 od 5
, , , , ,

Autor teksta:

Marko Lackovic - ukupno napisanih 44 tekstova na eBizMags.

Dodiplomski studij završio je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, na kojem je stekao magistarsku i doktorsku titulu sa specijalizacijom u području telekomunikacija i informatike. Također je završio poslijediplomski MBA studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, pri čemu su mu glavni interesi bili strateški menadžment, te menadžment znanja. Svoju istraživačku karijeru započeo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu i na Swiss Federal Institute of Technology (EPFL) u Švicarskoj, a stečena znanja primjenjuje u R&D centru kompanije Ericsson Nikola Tesla d.d. u Zagrebu. Karijeru nastavlja na menadžerskim pozicijama kao voditelj prodaje u kompaniji Huawei Technologies d.o.o., te direktor prodaje u firmi Atento d.o.o. Sudjelovao je u nekoliko istraživačkih projekata Europske unije, te je napisao preko 30 znanstvenih radova. www.markolackovic.com Nadalje, suvlasnik je prvog Internet magazina u JIE regiji s područja e-poslovanja www.eBizMags.com

Kontaktiraj autora

Vas Komentar