RSS

VIP interview: Ante Mandić

Mon, Nov 9, 2009

VIP interview, ePoslovanje, eTrziste

VIP interview: Ante Mandić

eBizMags vam donosi interview sa gospodinom Antom Mandićem, Predsjednikom Uprave tvrtke IN2 d.o.o. Tvrtka IN2 jedna je od najvećih IT tvrtki u Hrvatskoj. Razgovarali smo o planovima širenja poslovanja, konkurentnosti usluga i proizvoda iz ICT segmenta, očekivanjima u budućem razdoblju, kao i o eventualnom IPO-u tj. izlasku na burzu.

-

IN2 je jedna od najvećih IT tvrtki u Hrvatskoj. Rast možemo djelomično pripisati i akvizicijama drugih tvrtki. Koliko tvrtki je dio vaše grupe?

-
IN2 Grupu trenutno čini 9 tvrtki koje su vlasnički povezane. Matična tvrtka je IN2 Zagreb koja ima oko 180 uposlenih stručnjaka dok u Grupi ukupno radi trenutno oko 340 ljudi. Od tih 9 tvrtki samo su 3 akvizirane dok su preostalih 6 start-up. Četiri su tvrtke van Hrvatske. Imamo jedno predstavništvo u Makedoniji, u Skopju, koje će vjerojatno slijedeće godine prerasti u tvrtku. Konsolidirani prihod grupe je negdje oko 125 mil kuna.

-

Koje su prednosti takvog rasta u odnosu na izgradnju kompetencija u vlastitoj tvrtki? Imate li planove u budućnosti za daljnjim širenjem?

Sve tvrtke u Grupi se bave razvojem softvera i pružanju usluga temeljenih na vlastitom i partnerskom softveru. Djelujemo, odnosno imamo kompetencije, u nekoliko tržišnih segmenata ili sektora; Financije, Javni sektor, Telco, Trgovina, Zdravstvo, …

Naše širenje ide u pravcu pojačavanja postojećih segmenata ili ulaskom u neka nova. Iako poslujemo u široj regiji, to je još uvijek malo tržište pa se ne može rasti fokusirajući se nego upravo obratno, šireći se na nove tržišne segmente. Slikovito rečeno, u plitkoj vodi je teško roniti. Imamo planove za daljnje širenje, podjednako organski i akvizicijama te očekujem da ćemo do kraja godine kupiti barem još jednu tvrtku i približiti se brojci od 400 stručnjaka, čime bismo postali vodeća regionalna softverska kuća.

-

Ante MandicKoji su vaši osnovni proizvodi? U čemu je IN2 bolji od konkurencije na tim područjima?

Naši osnovni proizvodi su u financijskom sektoru: INsurance2 za podršku cjelovitog poslovanja osiguravajućih društava i INvest2 za podršku investicijskog bankarstva i fondovske industrije. Ovi proizvodi su rezultat našeg dugoročnog prisustva u ovim oblastima. Dugo su razvijani i u njih su ugrađena naša poslovna znanja i iskustvo. Fleksiblni su, tehnološki moderni, prilagođeni poslovanju u tranzicijskim zemljama regije i ne tako skupi. Po tome su bolji od konkurencije sa zapada dok regionalne konkurencije gotovo i da nema.

-

Danas je čest trend da IT tvrtke postaju ICT tvrtke nudeći cjelokupni raspon IT i komunikacijskih rješenja. Planirate li dodati komunikacijski dio u svoj portfolio?

Mi i danas dosta radimo u telco sektoru ali možemo reći da su to ipak poslovni softveri (retail, provizioniranje, poslovno odlučivanje) i vjerojatno nećemo dodavati taj –C- u profil naše Grupe. S druge strane, iskustvo u dosadašnjem poslovanju me je naučilo da nikad ne kažem nikad!

-
Kakav profil zaposlenika tražite na tržištu? Kako će reforma visokog školstva utjecati na kompetencije koje tražite od budućih zaposlenika?

Naš prosječni zaposlenik je završio FER, došao kod nas neposredno sa fakulteta, ima oko 32 godine i cijeli svoj neveliki radni vijek je proveo kad nas. Hoću reći, mi prvenstveno zapošljavamo mlade ljude sa fakulteta. Educiramo ih u vlastitom edukacijskom centru s kojim se ponosimo i po čemu se znatno razlikujemo od konkurencije. Intezivna edukacija traje 6 mjeseci i u cjelosti je na naš trošak, što znači da te mlade ljude od početka zapošljavamo i dajemo im punu plaću. Do sada smo bili zadovoljni znanjem koje su dobili na našim fakultetima (uglavnom FER i PMF). Da li će reforma utjecati na to, još ne mogu reći, jer još nisu počeli pristizati novi studenti, tzv. bolonjci. Doduše, imam sina na FER-u koji studira po bolonjskom sustavu, te imam određenu skepsu. Što se nas tiče, reforma i nije bila potrebna, te ne znam što ćemo kao društvo njome dobiti.

-
Konkurentnost hrvatskog gospodarstva je pala za desetak mjesta. Koliko su hrvatske IT tvrtke konkurentne na europskom i svjetskom tržištu? Postoje li tu razlike u odnosu na tržišta istočne i tržišta zapadne Europe?

Definitvno se može reći da hrvatske IT tvrtke nisu konkurentne na europskom i svjetskom tržištu, a pitanje je jesu li i na regionalnom. Koji je razlog tomu? Naime, nisu dovoljno velike (malo ih ima preko 50 zaposlenika), nemaju dovoljno kapitala, imaju skupu radnu snagu u usporedbi s ostalim zemljama regije, uključujući i Sloveniju, nemaju izvoznu strategiju, a malo ih uopće ima nekakvu viziju, nemaju nikakvu pomoć države (pri tome najmanje mislim na materijalnu). Možda sam prekritičan, ali me praksa, na žalost, ne demantira. Mislim da trenutno možemo biti konkurentni jedino na regionalnom i istočnim tržištima jer smo, za razliku od zapadnih IT tvrtki, navikli poslovati u tranzicijskom tj. ekonomski nestabilnom i brzo mjenajućem okruženju. U bližoj regiji (mislim na zemlje bivše Jugoslavije) dodatna prednost je bolje poznavanje jezika i pisma te „poslovnih običaja“.

Ante Mandic

-

Na kojim ste tržištima u regiji prisutni? Gdje vidite najveći potencijal za rast?

Prisutni smo na svim tržištima regije, kako u zemljama bivše Jugoslavije, tako i u okolnim zemljama. Idemo tamo gdje možemo, ne i gdje bismo željeli. Hoću reći, možemo mi otvoriti ured u Bruxellesu i s time mahati u javnosti, ali ćemo time samo povećati trošak, dok je prihod upitan. Osim slabosti koje sam prethodno nabrojao, treba dodati i predrasude na koje ćete naići kad je u pitanju tvrtka iz Hrvatske. Koliko god mi pričali da je IT industrija globalna, takvih stavova još itekako ima. Postoje potencijali za rast u regiji, najviše u zadravstvu, financijskoj industriji te javnom sektoru. Sve zemlje regije teže ka Europskoj Uniji, što će generirati potrebu za snažnom informatizacijom javnog sektora. Takvi infrastrukturni IT projekti najčešće se financiraju iz predprisutnih fondova, što ih čini više dostupnim.

-
IN2 je do sada završio mnoge projekte s državom. Koliko poslovi s državom čine u strukturi vašeg prihoda? Koliko se poslovanje u tom segmentu razlikuje od poslovanja s privatnim sektorom?

Tvrtke iz Grupe zaista rade puno s državom i procjenjujemo da je oko 30% prihoda iz tog segmenta. Karakteristično je da su to uglavnom tzv. „custom development“ i na njima je zapravo IN2 stvorio značajne razvojne resurse po čemu se razlikujemo od konkurencije. Pri tome ne mislim samo na brojnost (broj programera u Grupi je veći od 250), nego i tehničku ekspertizu u skoro svim značajnijim razvojnim tehnologijama (Oracle, MS, IBM, Open Source). Na velikim projektima se najčešće sreću sve te tehnologije i potrebno je zaista veliko iskustvo za kvalitetan razvoj.

U komercijalnom smislu poslovanje s državom je jako teško jer je naplata izuzetno spora. Posebno ove godine gdje većinu potraživanja još nismo naplatili. Dodatno ‘nas boli’ to što smo toj istoj državi morali platiti PDV i akontiranu dobit (koje vjerojatno neće biti) da bi uopće mogli s državom poslovati.

-

Je li vam je u vrijeme krize otežan pristup kapitalu? Koliko vam to otežava daljnje širenje?

Na ovu krizu gledam više kao na dobru priliku nego problem. Mislim da se vraćamo realnoj ekonomiji gdje su se svi ‘baloni’ ispuhali i gdje se može razgovarati o pravim vrijednostima. Pristup kapitalu nije otežan, nego je on samo skuplji. To nam trenutno ne otežava širenje jer smo bez problema našli banku koja nas je, temeljem pokazatelja našeg dosadašnjeg poslovanja, pristala financirati. Imamo i veliku ponudu inozemnih fondova za dokapitalizacijom našeg poslovanja po čemu zaključujemo da i drugi misle slično nama. Dakle, kapital postoji za dobre projekte.

-
Kako gledate na primjere konsolidacije na hrvatskom IT tržištu, poput Atenta? Očekujete li da će se taj trend nastaviti?

Konsolidacija hrvatskog IT tržišta je neophodna i ona će se dogoditi. Nisam namjerno rekao ‘nastaviti’ jer bi to sugeriralo da se do sada događala, a nije. To su bili samo rijetki primjeri poput Atenta ili nas, IN2. Za Atento mogu reći da je neuobičajen primjer konsolidacije što ne znači da će biti i neuspješan. IN2 je krenuo akvizicijama, jer smatram da je to najjednostavniji način spajanja tvrtki. Kod tzv. mergera problem je uvijek u određivanju međusobnog odnosa vrijednosti između tvrtki koje se spajaju. Pošto se u Hrvatskoj radi uglavnom o tzv. prvoj generaciji tvrtki, gdje su vlasnici ujedno osnivači i menadžeri, taj odnos često nije jednostavan jer, osim ekonomskih parametara, u njega ulaze i tzv. emocionalni. Atento je svojim modelom povezivanja to izbjegao, ali mislim da će se takva pitanja jednom morati postaviti.

-
Planirate li izlazak na burzu?

IPO bi bio poželjan završetak moje karijere kao osnivača i menadžera IN2 Grupe. Da li će se to dogoditi ovisi od mnogih činilaca od kojih su većina vanjski. Za izlazak na burzu treba još rasti, restruktuirati vlasničku strukturu i postići financijsku stabilnost, što je u nestabilnom ekonomskom okruženju u kojem poslujemo jako teško. Zato dosta očekujem od ulaska Hrvatske u EU i ako se IPO dogodi, dogodit će se nakon toga.

-
Koja su vaša predviđanja za daljnji razvoj hrvatskog IT tržišta?

Nisu baš optimistična. Bolje rečeno, nemam pokazatelja koji bi mi bili razlog za optimizam. IT tržište je inače po svojoj vokaciji globalno tako da će u budućnosti i inače sve manje biti ono što zovemo „hrvatsko tržište“. Većina IT tvrtki će se kojekakvim strateškim povezivanjima utopiti u postojeće svjetske IT ekosustave čime će hrvatsko IT tržište nestati negdje iza decimalnog zareza prihoda velikih svjetskih ICT kompanija. Nadam se da će biti izuzetaka, ali oni neće značajnije utjecati na tržište. Hrvatska ništa ne čini da tako ne bude. Ne postoji strategija razvoja hrvatske ICT industrije, samo tržište preferira strane tvrtke vjerujući. Volio bih da griješim.

Ocjena 4.50 od 5
, , , , , ,

Autor teksta:

Marko Lackovic - ukupno napisanih 44 tekstova na eBizMags.

Dodiplomski studij završio je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, na kojem je stekao magistarsku i doktorsku titulu sa specijalizacijom u području telekomunikacija i informatike. Također je završio poslijediplomski MBA studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, pri čemu su mu glavni interesi bili strateški menadžment, te menadžment znanja. Svoju istraživačku karijeru započeo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu i na Swiss Federal Institute of Technology (EPFL) u Švicarskoj, a stečena znanja primjenjuje u R&D centru kompanije Ericsson Nikola Tesla d.d. u Zagrebu. Karijeru nastavlja na menadžerskim pozicijama kao voditelj prodaje u kompaniji Huawei Technologies d.o.o., te direktor prodaje u firmi Atento d.o.o. Sudjelovao je u nekoliko istraživačkih projekata Europske unije, te je napisao preko 30 znanstvenih radova. www.markolackovic.com Nadalje, suvlasnik je prvog Internet magazina u JIE regiji s područja e-poslovanja www.eBizMags.com

Kontaktiraj autora

Vas Komentar