RSS

Video oglasi su najučinkovitiji na news portalima

Wed, Nov 26, 2008

eMarketing, eTrziste

Video oglasi su najučinkovitiji na news portalima

Premda Internetom još uvijek vladaju tekstualni oglasi, to neće ostati zadugo jer uvjerljivo ih mijenjaju multimedijalni oglasi od kojih se najviše ističu reklamni spotovi u formi video isječaka do 30 sekundi, slično kao što smo to navikli vidjeti na zemaljskoj televiziji. Istraživanje Udruge online izdavača pokazalo je, koliko god se to čini kontradiktornim, da takvi oglasi nisu učinkoviti na siteovima poput YouTubea. Umjesto toga, video oglas ima najviše učinka na news siteovima medijskih korporacija koji obiluju video vijestima i ekskluzivnim novostima.

Značaj internetskih video oglasa više je nego jasan, ne samo oglašivačima već i samim korisnicima. Ako do konzumenta uspiju doći u nenametljivom i vremenski prihvatljivan obliku, u većini slučajeva potaknut će daljni interes za oglašeni proizvod. No, možda se ne zna kolika je važnost ciljanog plasiranja oglasa na pojedine tipove siteova kako bi se učinak oglasa iscrpio do krajnjih granica. U tu je svrhu provedeno istraživanje organizacije Udruge online izdavača (Online Publishers Association – OPA) koje je iznjedrilo neke neobične zaključke. Naime, dosad se smatralo da video oglasi najbolje prolaze na video siteovima na kojima se nalaze zabavni ili šaljivi video isječci. Provedeno istraživanje pokazalo je, na iznenađenje mnogih, da je to zabluda.

Premda se u prvi mah čini da u tome nema logike, stvari postaju jasnije kada se stave u kontekst posjećenosti. Naime, zabavni ili šaljivi video isječci, koliko god popularni bili, ipak su na sporednom mjestu po broju posjeta video osvještenih surfera. Umjesto toga, najbolja simbioza originalnog sadržaja i video oglasa ostvarena je na stranicama s kratkim, jezgrovitim video vijestima. Uglavnom je riječ o siteovima koje kreiraju poznate medijske korporacije te web projekti na kojima egzisitraju ekskluzivne internetske novosti. Tako se još jednom pokazala moć velikih medijskih organizacija i medijskih robnim marki, poput CNN-a, koje su tokom godina u offline svijetu izgradile toliku prepoznatljivost da im korisnici po inerciji gravitiraju i u online svijetu. Ako stvar promatramo marketinški, vjerni gledatelj CNN-a taj kanal na televiziji prati zato što želi prvi doznati vijesti. Stoga nas nimalo ne čudi što je CNN njegov prvi odabir kada uključi računalo i spoji se na internet. Takav gledatelj koji se stopio s CNN-ovim sloganom “Be the first to know” i vjeran je toj robnoj marci – bit će joj vjeran u offline i online svijetu.

Ono na što nam rezultati istraživanja OPA-e skreću pažnju je da je nakon gledanja video oglasa na siteovima koji nude video vijesti, oko 40 posto korisnika reagiralo na oglas. Na isti taj oglas postavljen na standardnim internetskim portalima i siteovima sa sadržajima što ih kreiraju sami korisnici reagiralo je znatno manje korisnika. Konkretno, istraživanje je pokazalo da se od ukupnog broja korisnika koji su sudjelovali u istraživanju tek 24 posto njih odlučilo na daljnje istraživanje proizvoda oglašenih na tim manje uspješnim tipovima internetskih lokaliteta. Zanimljivo je da su podaci o učinkovitosti klasičnih televizijskih oglasa koji se vrte na zemaljskim televizijama još porazniji. Oglasi objavljeni na lokalnim američkim televizijskim postajana ostvarili su 21 posto interesa, a nacionalne televizijske postaje i kabelska televizija tek 19 posto.

-

Kakav možemo izvući zaključak?

Prije svega, posjetitelji news video portala inače su naviknuti na video materijale, pa su podložniji internetskim oglasima u takvoj formi. Također, dok neki online oglase smatraju intruzivnima, očigledno je da ih navedena grupacija korisnika uopće ne percipira kao naporne, već kao prirodni nastavak online iskustva. To opet potvrđuju brojke iz istraživanja jer 61 posto poznavatelja određene robne marke nakon gledanja video oglasa ima bolji stav o proizvodu. Isto tako, 21 posto onih koji su bili neutralni prema određenoj robnoj marci nakon gledanja video oglasa koji im se dopao imali bi o njoj znatno bolje mišljenje. U svemu tome važan element je da se video oglas korisniku svidi i zaintrigira ga svojom pričom i kreativnošću.

Bez obzira na sve pogodnosti, reklama još uvijek mora biti kvalitetna da bi mogla utjecati na ljude. Sve u svemu, video oglašavanje na Internetu predstavlja još uvijek neistraženi teritorij koji nestrpljivo čeka na eksploataciju.

Rating 3.67 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar