RSS

Utjecaj HTML-a na isporuku i dostavu e-mailova

Tue, Jun 9, 2009

eMarketing, ePoslovanje, eSigurnost

Utjecaj HTML-a na isporuku i dostavu e-mailova

Jedna od urbanih legendi kod email marketinga svakako jest da korištenje riječi „besplatan“ u liniji subjekta automatski vodi poruku u spam. No, samo po sebi to nije točno, jer tek uz određene kombinacije sadržaja to će se dogoditi. Nije neobično niti da dobri mailovi završe u spamu zbog HTML koda. Zastarjeli ili netočan HTML kod je glavni razlog zašto su mnoge domene često blokirane ili mailovi s takvih domena završavaju u bulk folderu.

Vaš mail lijepo izgleda, pa mislite da se to vas ne tiče? Nije točno. Velika većina mailova ne udovoljavaju W3C standardima. Kako ISP-ovi različito tretiraju mailove, poruke koje kod jednih prolaze mogu drugdje biti blokirane. No, zašto su ISP-ovi zainteresirani za HTML kod? Zbog spamera, naravno, koji koriste trikove s greškama u HTML sintaksi i formatu da zaobiđu filtere. Neki odmaci od W3C standarda su maleni i neće navući spam filter na mail. Primjer jest korištenje „alt“ tagova, koji opisuju sadržaj u tagu sa slikom. Ali mnoge druge greške u kodiranju poslat će vaš mail u bulk folder.-

Tako je istraživanje Pivotal Veracity-a dovelo je do sljedećih zaključaka:

• Tracking beacon ispod kraja HTML taga kod MSN i Hotmaila vodi mail u bulk folder

• Loše programirana veza između teksta i HTML dijelova višestrukog maila također vodi u bulk folder kod MSN i Hotmaila

• Korištenje hex kodiranih domena u URL-u (sa zamjenom %20 za razmak) također može blokirati vaš mail ili ga poslati u bulk folder

• Korištenje mamac (decoy) linkova koji upućuju na URL u mailu, koji redirekta na drugi URL, vodi u bulk folder. No, decoy linkove ionako ne preporučamo – oni su omiljen alat phishera i ostalih prevaranata.

-

HTML validacija

Novi mail filteri skeniraju HTML sintaksu dolazeće poruke u potrazi za greškama. Nakon što detektiraju neispravan HTML, odbacit će poruku, uz kreiranje specijalnog bounce koda. Česte greške, kao što su korištenje “<a/>” da zatvorite HTML tag umjesto “</a>” mogu pokrenuti filtar. No, u svakom slučaju savjetujemo da pažljivo provjerite svoj HTML kod, koji treba biti sintaktički besprijekoran.

-

Minimiziranje HTML filter-problema možete postići s nekoliko sljedećih savjeta:

-

• Neka vaš email dizajner / programer bude detaljno upoznat s W3C standardima

• Prije slanja maila, provucite ga kroz neku vrstu HTML validatora. Još je bolje ukoliko koristite third party validator jedne od vodećih tvrtki za email delivery monitoring, ili W3C Markup Validation.

• Razmislite o korištenju delivery monitoring usluge, da bi ste mogli pratiti vaš mail

• Ukoliko vam mail završava u bulk mail folderu, provjerite kod i izolirajte problem, pomoću serije testova s modificiranim mailom.

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

1 Komentari za ovaj tekst

 1. Milos Krneta komentira:

  Svaka čast za tekst. Napokon jedan koristan tekst u blogosferi koji je odmakao od priče “sve može, mi sve znamo”.

  Ovaj tekst je dobra preporuka da nastavim da pratim ovaj blog.

  Pozz

3 Trackbacks za ovaj tekst

 1. Začinite svoj e-mail marketing | eBizMags Says:

  [...] e-maila možete brzo i relativno jednostavno napraviti, a usprkos toga rezultati mogu izvrsni. Dizajn i layout su ključni elementi koji vode čitatelja da pročita mail i napravi neku radnju. Vrlo je bitna [...]

 2. Online metode: Animirajte stare i neaktivne pretplatnike | eBizMags Says:

  [...] pokušajte s različitim formatima – tekstualna verzija s linkovima, [...]

 3. Web osnove: Smisao, Sadržaj, Dizajn i Funkcionalost | eBizMags Says:

  [...] Ne ometaju rad tražilica jer ne koriste kodove HTML-a [...]

Vas Komentar