RSS

Izazovi e-mailova: Činjenice, istina, fikcije i predrasude

Wed, Mar 24, 2010

eMarketing, ePoslovanje, eSigurnost

Izazovi e-mailova: Činjenice, istina, fikcije i predrasude

Kao što smo već pisali, dostava e-mailova prvi je preduvjet svakog uspješnog marketinga, čije poruke se moraju probiti kroz šumu ISP filtera, crnih lista i loših adresa… Jeste li svjesni svih aspekata koji utječu na dostavu? Što je s brojnim predrasudama na tom području; jesu li opravdane?

Vjerujemo da uspješna dostava započinje korisničkom dozvolom / pretplatom na vaše mailove. Ukoliko je i vaša e-mail strategija bazirana na takvoj vrsti marketinga, izazovi dostave su vam, srećom, minimalizirani. Korisnici s dozvolom su vam saveznici u dostavi kada se umiješa ISP, spam filter ili crna lista.

-

Razdvajamo činjenice od fikcije, istinu od predrasuda;

-

Dolazni e-mailovi blokirani od strane ISP-a – najčešća verzija blokiranih mailova. Mnogi ISP-ovi, posebice veliki, održavaju vlastite crne liste IP adresa kojima brane pristup. Te liste se najčešće osvježavaju zbog pritužbi korisnika, a blokiranje se događa bez najave ili ikakvog upozorenja.

Odlazni e-mailovi blokirani od ISP-a – vaš ISP blokira izlazni promet prema drugom ISP-u. Ovo se rijetko događa, ali nije nemoguće

Distribuirani filtri sadržaja – Nekoliko anti – spam tvrtki pomažu ISP-ovima i enterprise korisnicima da se nose s neželjenim mailovima. Ti filtri koriste napredne heurističke algoritme koji pretražuju sadržaj poruke.

Javne liste – javno dostupne bijele i crne liste održavaju dobrovoljci, a najčešće ih koriste manji ISP-ovi i tvrtke bez e-mail administratora. Neke od vani najkorištenijih su  SpamCop i Spamhaus. Lista kriterija može biti vrlo pouzdana, ali i varljiva – ovisno o vlasniku liste. Administratori biraju liste koje su najbliže pravilima njihove tvrtke.

Filtri sadržaja (ISP) – Vrijedi slično kao i za distribuirane filtre sadržaja. ISP često koristi sadržajni filtar napravljen unutar tvrtke, koji pretražuje mail u potrazi za crvenim zastavicama. SpamAssassin je jedan od najpopularnijih programa te vrste.

Sadržajni filtri korisnika – gotovo svi e-mail klijenti dolaze s junk mail filterom, koji variraju po kvaliteti i kompleksnosti. Primjerice, Outlookov samo pretražuje sadržaj u potrazi za ključnim riječima i frazama, dok bolji filtri imaju i dodatne mogućnosti podešavanja na korisničkoj razini.

-

istina

Korisničke liste – Kao i sa sadržajnim filtrima, korisničke liste su gotovo nezaobilazni dijelovi modernog e-mail klijenta. Oni omogućavaju korisnicima kreiranje vlastitih crnih i bijelih listi individualnih domain adresa. Response sistemi nadograđuju se na te liste s mogućnošću zahtijevanja potvrde ili šifre od strane korisnika prije nego što je mail dostavljen.

Odbijanje poruka – mekani ( soft bounce ) je privremena greška; e-mail trenutno nije dostavljen, ali možda će biti u budućnosti. Primjer je prepun inbox primatelja, ili njegov server koji nije odgovorio. Tvrdo odbijanje ( hard bounce ) znači da je poruka trajno nedostavljiva, što može biti kada je, recimo, e-mail adresa kriva ili kada server primatelja blokira vaš server…

Rating 4.50 out of 5
[?]
, , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar