RSS

Uobičajene neistine u e-mail marketingu

Thu, Jul 9, 2009

eMarketing, ePoslovanje

Uobičajene neistine u e-mail marketingu

Vaša e-mail kampanja ima 108% ratu otvaranja. Prosjek click-through rate je 4.26%. Naša e-mail kampanja generirala je pet puta veći odgovor u odnosu na direktan mail. Jeste li sigurni da su ovakve tvrdnje točne? Možda ih je bolje nazvati neistinama ili poluistinama koje su se s vremenom ukorijenile i svako malo ponovno isplivaju na površinu… Ovaj članak skrenut će vam pažnju na pozadinu najpopularnijih neistina u e-mail marketingu.

-

Neistina broj 1. – Najviša click through i rata otvaranja u split testu donose pobjedu

Uobičajena tehnika u e-mail marketingu je provođenje split testova radi usporedbe efikasnosti linije subjekta, različitog dizajna, sadržaja itd. Nakon testiranja kao najbolja varijatna se uzima ona koja ima najveći broj otvaranja, ili click through ratu, ili oboje. No, praksa pokazuje da „najkliktaniji“ mail ne mora donijeti i najbolje rezultate. Ponekad niža CTR rata znači da je mail interesantniji, ali manjem broju ljudi. Zbog takvih anomalija jedino je ispravno pratiti rezultate dalje od broja otvaranja, sve do krajnje akcije – kupovine vašeg proizvoda ili usluge. Jedni od najjednostavnijih načina da to učinite jest instaliranje Google Analyticsa ili sličnog alata.

-

Neistina broj 2. – Industrijski prosjek otvaranja ili click through rate mailova je XY postotaka

Različite tvrtke navode različite „industrijske standarde“ statistika mailova. Lijepo je vidjeti statistiku i iz toga izvlačiti zaključke, no budimo realni – to nipošto nije industrijski prosjek, a na vas se odnosi samo ako ste identični navedenom prosječnom profilu markentigaša. Brojni faktori utječu na takve „industrijske prosjeke“, poput tipa poslanih mailova ( newsletter, obavijest, ecommerce mail itd. , industriji, sofisticiranosti maila i pošiljatelja, personalizaciji, ciljnoj skupini, prirodi odnosa s korisnicima…

Kako dakle iskoristiti te brojke? Tako da vam budu idealan cilj, a ne prosjek. Ukoliko imate 25% ratu ortvaranja newslettera, a „industrijski standard“ bi trebao biti 40%, neka vam cilj bude postići 30 ili 35%.

-

Neistina broj 3. – XY korisnika je otvorilo i pročitalo naš mail

Broj otvaranja se mjeri pomoći prozirnog (jednog) piksela koji je smješten na server, baš kao i vidljive slike u mailu. Rezultat toga jest da će se svaka akcija koju korisnik provede u cilju da otvori sliku računati kao otvaranje maila. To vrijedi i za preview panel u Outlooku. S druge strane, tekstualne poruke koje su otvorene, ali nisu pisane u HTML / multipart obliku, ili su otvorene u e-mail klijentu koji nije kompatibilan s HTML-om neće biti prijavljene kao otvorene. Isto će se dogoditi i ukoliko klijent i / ili ISP blokiraju slike u mailovima…

-

Općeprihvaćena definicija rate otvaranja glasi: pojedinačno otvaranje u postotku dostavljenih mailova. No, neke tvrtke mjere ratu otvaranja baziranu na ukupnim otvaranjima umjesto pojedinačnim ( korisnici često otvaraju pojedini mail više puta ). Osim toga, nemojmo zaboraviti da otvoreni mail ne znači automatski da je i pročitan.

Nemojte se na to obazirati, ustanovite vašu testnu proceduru i mjerite usporedive rezultate. Ukoliko ste podigli ratu otvaranja s 20% na 30%, na pravom ste putu, iako neki možda spominju i 70%.

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

1 Komentari za ovaj tekst

  1. Toni Aničić komentira:

    Izvrsno napisano! Nikada nisam volio e-mail marketing i kad god je bilo moguce uloziti klijentove novce u neki drugi oblik internet oglasavanja tako sam i postupio.

    Smatram opcenito e-mail marketing pomalo ne etican. Naravno samo u odredenim slucajevima. Kupiti od nekog mailing listu “relevantnih” i “aktivnih” e-mail account-ova je krajnje ne efikasno, ne eticno i cesto ne isplativo. Imati svoju vlastitu mailing listu na koju se ljudi pretplate sami opet uopce nije losa stvar. :)

Vas Komentar