RSS

Ulaganje u kompanije koje zahtijevaju restrukturiranje i repozicioniranje

Mon, Sep 28, 2009

ePoslovanje, eTrziste

Ulaganje u kompanije koje zahtijevaju restrukturiranje i repozicioniranje

Nema kompanije koja ne osjeća utjecaj ekonomske krize. Dominantne teme u gotovo svakoj kompaniji danas su: preispitivanje strategije, restrukturiranje bilance i financija, financijsko predviđanje i cash management, optimizacija troškova, rizici i izloženost prevari u poslovanju. Stoga se u javnosti može čuti kako se pojedine kompanije orijentiraju na krizni management. Zapravo je management uvijek isti, samo što doba krize i recesije zahtjeva snažnije upravljačke vještine i veći angažman.

Međutim, ovakve krize su i trenutak kada je potrebno promijeniti način razmišljanja, biti brutalno realan i započeti bolne korekcije. Pojedine kompanije imaju problema sa likvidnosti, gube narudžbe i bore se za preživljavanje. Najbrže mjere za spašavanje su: otpuštanje, nekontrolirano rezanje troškova i rješavanje neprofitabilnih korisnika. Međutim takvo djelovanje nije dugoročno održivo. Oni umjereniji okreću se mjerama kao što su: korištenje sinergije, jačanje korporativne kulture, partnerstva u kojima se mogu podjeliti troškovi i generirati novi izvori prihoda.

Private equity institucije mogu u ovakvim situacijama pomoći i sa potrebnim kapitalom, ali i sa znanjima u restrukturiranju. Ova vrsta financiranja rizičnim kapitalom u Hrvatskoj je vrlo rijetka ili gotovo nikakva. Slično kao i u profesionalnom nogometu. Danas nitko ne želi proizvoditi profesionalne nogometaše jer je to dugoročan i naporan proces koji zahtjeva znanje, strpljenje i puno truda. Danas bi svi htjela samo kupovati i prodavati nogometaše jer je to lakši i elegantniji oblik zarade. Proces restrukturiranja je vrlo neugodna djelatnost i zato se treba djelovati brzo – brutalno realno identificirati uzroke problema i zaposlenicima predočiti dugoročne perspektive poslovanja.

Poznatiji globalni igrači u ovom polju čiji radari su okrenuti i na nama bliska regionalna područja su Bain Capital, Blackstone, BC Partners i KKR. Svježi primjer ulaganja rizičnog kapitala u posrnuli sustav, a zatim restrukturiranja jest preuzimanje poslovnih novina Business.hr. S obzirom da u Hrvatskoj sigurno ima posrnulih kompanija koje trebaju kapital i restrukturiranje, što će se u nadolazećim mjesecima i javno pokazati, ova vrsta ulaganja rizičnog kapitala ima dugoročan potencijal i dugoročno će donijeti dobre povrate na uloženo.

-

Umjesto zaključka

Ako ustanovimo da će profesionalci u industriji rizičnog kapitala odraditi svoju domaću zadaću i skenirati potencijale za investiranje, bilo bi poželjno da i vlasnici, odnosno poduzetnici promijene dosadašnju logiku upravljanja. Business je sve riskantniji i ne postoji takva stvar kao što je sigurnost. Ako vlasnici i poduzetnici žele osigurati održivost i profitabilnost svojih sustava u budućnosti, onda je to svakako bolje uz kvalitetne partnere. Bolje je biti vlasnik 50% nečega, nego 100% ničega.

-

ulaganje

Zašto investitori u doba ekonomske krize izbjegavaju investirati u tehnološke kompanije?

Tehnološke organizacije su kapitalno intenzivne. Tehnologije se mjenjaju i intenzivno zahtjevaju svježi kapital. Tehnološke kompanije su izložene tehnološkim šokovima, pa postoji rizik od nesigurnog cash flowa. Privat equity investitori se u pravilu financiraju putem financijske poluge (debt – equity ratio: npr. 75% : 25%) čime se izlažu određenom riziku. Stoga kod izbora svojih investicija očekuju stabilan trend i vrlo predvidljiv cash flow kako bi uredno servisirali svoj dug. Investitori u ovim vremenima ne žele vezati izloženost tehnološkom riziku sa rizikom financijske poluge i makro-ekonomske nesigurnosti.

Private equity će uložiti u tehnološku kompaniju ako unaprijed ima dogovorenu prodaju strateškom partneru. Najčešća izlazna strategija investitora u tehnološke kompanije je prodaja strateškom partneru (veća korporacija) ili IPO (izlistavanje dionica na burzi). Trenutno vremena nisu najsretnija za IPO. Na Zagrebačkoj burzi (ZSE) IPO kao izlazna opcija neć.

-

Svi vezani tekstovi:

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

Denis Glibic - ukupno napisanih 5 tekstova na eBizMags.

Denis Glibić rođen je 1978. godine, a diplomu inžinjera telekomunikacija na Univerzitetu u Zagrebu stekao je 2003 godine. Za vrijeme studija objavljuje međunarodno priznate znanstvene i stručne radove iz područja liberalizacije tržišta telekomunikacijskih usluga, Business Intelligence (BI) tehnologija i inteligentnih transportnih sustava (ITS). 2006. je magistrirao poslovno upravljanje i ekonomske analize na Univerzitetu u Kanzasu (USA), gdje je za vrijeme programa sudjelovao u dva konzultantska projekta iz područja marketinga i strategije. Edukaciju nastavlja kroz ciljane seminare i programe u Hrvatskoj, Austriji, Belgiji, Nizozemskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji. VIPnet-u se pridružio 2003. godine gdje je radio na području regulative, ekonomskih modela međusobnog povezivanja telekomunikacijskih mreža, razvoja poslovanja, marketinga i prodaje. 2007. je član tima Mobilkom Austria Grupe koji pokreće novu tvrtku, mobilnog operatora „VIP operator“ u Makedoniji. Od 2008. je član međunarodnog konzultantskog tima Mobilkom Austria Grupe koji razvija, promovira i implementira komunikacijska rješenja za multinacionalne korporativne klijente. U profesionalnom razvoju Denis Glibić pokazuje interes za konzalting, prodaju, upravljanje strategijom i financijama, investicijske projekte i „turnaround“ menadžment.

Kontaktiraj autora

Vas Komentar