RSS

Prednosti i nedostaci e-trgovine: Pogled iz 3 perspektive

Wed, Apr 7, 2010

eMarketing, ePoslovanje, eTrziste

Prednosti i nedostaci e-trgovine: Pogled iz 3 perspektive

Internet trgovina ( poznata i kao online trgovina, e- trgovina, webshop, e-commerce rješenje… ) već je nekoliko godina u jakoj ekspanziji, a recesija je pridonijela otriježnjenju managementa, te prihvaćanju Interneta kao respektabilnog distributivnog kanala. U sljedećih nekoliko godina očekuje se njeno daljnje širenje i jačanje. Ukoliko već niste implementirali uslugu Internet trgovine, postoji nekoliko elemenata koje morate imati na umu.

-

Perspektiva korisnika

Najveća briga korisnika ove usluge je privatnost i zaštita osobnih podataka. Korisnici, između ostalog, žele biti sigurni da njihovi osobni podaci neće biti prodani drugoj tvrtci za marketinške svrhe. Drugi su pak oprezni zbog tehnologije koja prati njihova kretanja na Internetu – stranice koje posjećuju i bilježenje artikala koji su kupljeni tim putem.

No, velikom broju ljudi najčešća prepreka za online kupovinu predstavlja sigurnost same web stranice, zaštićenost broja kreditne kartice i ostalih podataka koje bi mogli iskoristiti razni hackerski negativci. Unatoč istini da postoje određeni rizici vezani uz e-trgovinu, činjenica je da postoje i brojne prednosti.

-

Perspektiva potrošača

Prednosti za potrošače su 24-satni shopping, praktičnost, niže cijene, posebne online promocije, paralelna kupovina iz više kategorija, i proaktivne povratne informacije o smanjenim zalihama ili kašnjenju dostave.

-

Perspektiva tvrtke

Neke od prednosti su smanjenje troškova zapošljavanja, smanjenje troškova u službi za korisnike, smanjenje potrebe za administracijom. Nadalje, smanjuju se troškovi komunikacije, naručivanja i knjigovodstva, a web narudžbe se mogu slati direktno u skladište, čime je olakšan posao glede velikih narudžbi klijenata.

Pohranjena kupovna izvješća svakog pojedinog kupca omogućuju tvrtkama ugovaranje jednakih narudžbi iako dotični kupac nije mjesecima kupovao ništa, ili pak kreiranje podsjetnika za naručivanje onih artikala koje stalni kupci kupuju redovito. Nadalje, trenutnim uvidom u stanje zaliha znate kada je vrijeme za obnavljanje istih.

Prednosti leže i u marketinškom segmentu kao npr. slanje e-poruka tj. newslettera kupcima. Jeftin su, a efikasan oblik marketinga kojim se informiraju klijenti o novim proizvodima, specijalnim ponudama, načinima dostave ili potvrdama narudžbi. Osim toga, određene informacije o stalnim kupcima mogu se pohraniti za stvaranje određenih analiza i formiranje različitih grupa kupaca.

Internet trgovina pogotovo ide na ruku proizvođačima koji su u mogućnosti plasirati svoje proizvode direktno kupcima, bez miješanja posrednika tj. distributera. Što opet utječe i na nižu cijenu robe kao pogodnost za kupce.

-

Internet trgovina

Zaključak? Da, Internet trgovina se isplati i korisnicima i trgovcima, a sve uz rizike ništa veće od onih u regularnom, „fizičkom“ prometu.

Rating 4.67 out of 5
[?]
, , , , , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

4 Trackbacks za ovaj tekst

 1. IC Daily - Equity Espresso - 23.04.2010. | eBizMags Says:

  [...] što mu je donijelo razinu od 1.172 bodova. Jedina pozitivna činjenica u jučerašnjem sivilu je promet koji je se zadržao iznad 30 mil HRK, konkretno 33,5 mil HRK. Od likvidnijih dionica vrijedi [...]

 2. IC Daily – Equity Summary – 03.05.2010. | eBizMags Says:

  [...] brži pristup informacijama i veću kvalitetu komuniciranja, a poslovnim subjektima učinkovitije poslovanje‘, komentirala je nove ugovore predsjednica Uprave Gordana [...]

 3. Marketinška strategija | eBizMags Says:

  [...] koja se nalazi u istoj zgradi kao i pedijatar. Smještaj uvelike pomaže jednostavnoj i prigodnoj kupovini. Često se izraz distribucija miješa sa smještajem u marketinškoj strategiji koja je presudna u [...]

 4. Opisi proizvoda prodaju robu 1.dio | eBizMags Says:

  [...] bez upletanja i dosađivanja često neinformiranog prodavača, dok s druge strane omogućava trgovcima prodaju tisuća proizvoda bez skupog ljudstva, i trošenja vremena na beskonačna pitanja i [...]

Vas Komentar