RSS

Učinkovito upravljanje zalihama 2.dio

Thu, Oct 21, 2010

eDukacija, ePoslovanje

Učinkovito upravljanje zalihama 2.dio

U nastavku članka o Microsoftovom Dynamics NAV sustavu (prvi dio) govorimo detaljnije o upravljanju zalihama.

Dodatno, ovisno o parametrima izračuna vremena protoka, sustav predlaže pravovremene naloge za popunjavanje zalihe koji se brinu da suvišni artikli nikada ne čekaju na zalihi, da je svaki artikl raspoloživ u onom trenutku kada je potreban, te da su zadovoljena sva pravila planiranja, poput optimizacije količina na nalogu za popunjavanje i slično.

Sve u svemu, koristeći Microsoft Dynamics NAV, moguće je optimizirati opskrbni lanac te postići vrlo protočnu zalihu koja neće zarobljavati kapital, a koja će još uvijek biti dovoljna da pokrije sve potrebe vašeg tržišta.

Učinkovito upravljanje zalihama

Dodatna jaka strana upravljanja zalihom, namijenjena prije svega firmama koje imaju distribuirana skladišta na više lokacija, su tzv. jedinice skladištenja (engl. stockkeeping units), koje omogućavaju definiranje parametara planiranja artikala dodatno i na razini skladišne lokacije, kao i varijante artikla. Na taj način moguće je uspostaviti daleko kompleksnija pravila te pokriti složene scenarije popunjavanja zalihe.

Primjerice, moguće je robu od dobavljača naručivati na jednu centralnu lokaciju koja ima svoja pravila popunjavanja i svoje vlastite minimalne i maksimalne količine, dok se doba iz ove lokacije međuskladišnicama prenosi na krajnje lokacije internim transportom, prema sasvim drugim pravilima popunjavanja. Svaka lokacija omogućuje definiranje vlastitog vremena protoka pri ulazu i izlazu robe, što tvrtkama omogućuje maksimalnu razinu automatizacije planiranja zalihe.

Prema istraživanju tvrtke Nucleus Research (PDF download) iz 2006. godine, čak trećina tvrtki koje su implementirale Microsoft Dynamics NAV smanjilo je svoje zalihe, neke čak i za 60%.

Funkcionalnost planiranja zalihe toliko je značajna u NAV-u, da se na nju veže čitav niz drugih funkcionalnosti u modulima prodaje, nabave i proizvodnje.

U sljedećem nastavku pregleda NAV funkcionalnosti osvrnut ćemo se na funkcionalnost obećavanja naloga u prodaji, koja se izravno vezuje na funkcionalnost planiranja artikla kako bi se kupcu u trenutku kontakta mogao obećati realističan datum isporuke bez obzira postoji li roba na zalihi ili je robu tek potrebno nabaviti, odnosno proizvesti.

Rating 2.50 out of 5
[?]
, ,

Autor teksta:

Vjekoslav Babic - ukupno napisanih 11 tekstova na eBizMags.

Vjekoslav je neovisni konzultant za Microsoft Dynamics NAV i project management, sa sedam godina iskustva u Microsoft Dynamics NAV-u i oko 15 godina iskustva u IT-u. Autor je knjige „Implementing Microsoft Dynamics NAV 2009“, vodi blog NavigateIntoSuccess.com, sudjeluje kao kolumnist, predavač i član uredničkog savjetničkog vijeća za MSDynamicsWorld.com te je čest predavač na konferencijama vezanima uz Microsoftove i Microsoft Dynamics tehnologije u Hrvatskoj. Nakon što je proveo pet godina implementirajući Microsoft Dynamics NAV globalno kao arhitekt rješenja i voditelj projekata u Adacti, te dvije godine kao konzultant i voditelj projekata u Microsoftu, Vjekoslav je započeo samostalnu karijeru te nastavlja širiti svijest o NAV-u kroz svoj blog, članke, prezentacije i treninge u Hrvatskoj i izvan nje.

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

1 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Što sve može Microsoft Dynamics NAV – Drugi dio: planiranje zalihe 1 | eBizMags Says:

    [...] Drugi dio članka pročitajte OVDJE [...]

Vas Komentar