RSS

Tri razine strategije – prvi dio

Thu, May 6, 2010

eDukacija, ePoslovanje

Tri razine strategije – prvi dio

Iako se može reći da se proizvodi, a ne korporacije natječu na tržištu, strategija tvrtke bavi se kompetitivnošću i preživljavanjem među brojnom konkurencijom. Osim toga, proizvodi nastaju u poslovnim jedinicama.

Zadatak korporacije je stoga da upravlja svojim poslovnim jedinicama i proizvodima na način da oni budu kompetitivni i da pridonose korporativnim ciljevima.
Strategiju možemo formulirati na tri različite razine:

 • Korporativna razina
 • Razina na nivou poslovne jedinice
 • Funkcionalna razina na nivou odjela

Uzmimo na primjer Textron, Inc., uspješan konglomerat korporacija koji ostvaruje profit putem velikog raspona nepovezanih industrija. Tvrtka ima četiri core poslovanja:

 1. Avioni – 32% prometa
 2. Automobili – 25% prometa
 3. Industrija – 39% prometa
 4. Financije – 4% prometa

Korporacija mora upravljati svojim portfoliom da preživi, ali i da osigura rast. Uspjeh različitih tvrtki ovisi o njihovoj sposobnosti da upravljaju svojim proizvodnim linijama. Ne postoji pojedinačni konkurent Textronu, no postoji mnogo konkurenata za svaki od njegovog core poslovanja. Primjerice, u financijskom dijelu poslovanja glavni konkurenti su mu velike banke. Mnogi manageri smatraju da je poslovni nivo pravi fokus za strateško planiranje.

Strategija na korporativnoj razini

Strategija na korporativnoj razini u osnovi se bavi selekcijom poslovanja u kojima se tvrtka natječe s konkurencijom, te s razvojem i koordinacijom portfolia poslovanja.

Njeno područje interesa su:

 • Domet – definira probleme koji su korporativna odgovornost; to može uključivati identifikaciju ukupnih ciljeva korporacije, tipove poslovanja u kojim korporacija sudjeluje i način na koji će poslovanje biti integrirano i upravljano.
 • Kompetitivni kontakt – definira gdje će u korporaciji kompetitivnost biti lokalizirana. Uzmimo primjer i+osiguranja; sredinom 1990-ih Aetna kao korporacija bila je jasno identificirana svojim komercijalnim osiguranjima te osiguranjima vlasništva. Textron nije bio poznat po tome. Za Textron je natjecanje u poslovima osiguranja bilo specifično, samo na poslovnom nivou. Za to je bila zadužena njegova podružnica, Paul Revere.
 • Upravljanje aktivnostima i poslovnim međuodnosima – korporativna strategija teži razvoju sinergije pomoću dijeljenja i koordinacije osoblja i drugih resursa na razini poslovnih jedinica. Investira financijska sredstva u poslovne jedinice, te ih koristi i da pomogne ostale poslovne aktivnosti. Igor Ansloff je predstavio koncept sinergije korporativne stratgegije.
 • Praksa upravljanja – korporacije odlučuju kako će se upravljati poslovnim jedinicama; direktnim korporativnim intervencijama (centralizacija) ili putem više ili manje autonomnih uprava (decentralizacija) koje se oslanjaju na sustav uvjeravanja i nagrada.
Rating 3.67 out of 5
[?]
, , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

2 Trackbacks za ovaj tekst

 1. Kompetitivna prednost | eBizMags Says:

  [...] u industriji odabirom niže cijene ili različitim proizvodom. To je centralni dio kompetitivne strategije tvrtke. Druga bitna odluka je širina tržišta na koji tvrtka cilja. Porter je formirao matricu [...]

 2. BCG matrica rasta | eBizMags Says:

  [...] BCG matrica rasta grafički prikazuje različite poslovne jedinice u tržišnim udjelima. [...]

Vas Komentar