RSS

Tri razine strategije – drugi dio

Fri, May 7, 2010

eDukacija, ePoslovanje

Tri razine strategije – drugi dio

U prvom dijelu teksta o razinama strategije korporacija i tvrtki govorili smo o strategiji na korporativnoj razini.

U današnjem nastavku članka obrađujemo strategiju na razini poslovne jedinice – odjela te funkcionalnoj razini na nivou odjela.

Strategija na razini poslovnog odjela

Strateška poslovna jedinica može biti divizija, proizvodna linija, ili neki drugi profitni centar koji se može planirati zasebno od drugih poslovnih odjela u tvrtki.
Na razini poslovnog odjela, strateški problemi su manje problemi koordinacije operativnih jedinica a više problemi vezani uz razvoj i održanje kompetitivne prednosti proizvoda i usluga u odnosu na konkurenciju. Formuliranje strategije na toj razini bavi se:

  • Pozicioniranjem poslovanja u odnosu na konkurenciju
  • Prihvaćanje i predviđanje promjena u potražnji i tehnologiji te optimiranje strategije u skladu s time
  • Utjecaj na konkurenciju putem strateških akcija, poput vertikalne integracije i kroz političke akcije poput lobiranja

Michael Porter identificirao je tri generičke strategije (cost leadership, differentiation, focus) koje mogu biti implementirane na razini poslovnog odjela u cilju kreiranja kompetitivne prednosti te obrane protiv neželjenih efekata Porterovog five forces modela industrijske analize.

Funkcionalna razina strategije

Funkcionalna razina organizacije je zapravo razina operativnih divizija i odjela. Strateška pitanja funkcionalne razine su vezana uz poslovne procese i lanac vrijednosti. Funkcionalna razina strategije u marketingu, financijama, operacijama, ljudskim resursima i odjelu za istraživanje i razvoj uključuju razvoj i koordinaciju resursa koji će omogućiti efikasnu implementaciju strategiju na razini poslovnih jedinica.

Funkcionalne jedinice organizacije su uključene u viši nivo strategije jer pružaju ulazne informacije u poslovanje odjela, kao i u korporativnu strategiju. Primjerice, informacije o resursima i sposobnosti o kojima ovisi i bazira se strategija na višoj razini. Jednom kada se ta strategija razvije, funkcionalne jedinice pretvaraju je u diskretan akcijski plan koji svaki odio ili jedinica mora ostvariti u cilju uspjeha strategije.

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar