RSS

Traži traži, pa ćeš naći!

Wed, Mar 4, 2009

ePoslovanje, eSavjeti

Traži traži, pa ćeš naći!

Pretraživanje je olako shvaćeno. Na web stranice se dodaje zato što “to imaju svi” ili kao nužno zlo.
Pratite li i vi ovu “logiku” razmišljanja – imate problem.

Prvo dobro razmislite da li vam je tražilica nužna.  Kada vam NIJE nužna? Evo primjera:

 • imate web shop sa malim brojem artikala
 • imate prezentacijski web, isključivo informativnog karaktera, najčešće se radi o profilu firme

Tražilica se u pravilu implementira kada posjetiteljima pružate veću količinu sadržaja, kada u web shopu nudite veći broj artikala, i sl. Tražilica je u takvim slučajevima nužna. Služi kao nadopuna navigacijskom izborniku. Ona je spas za svakog posjetitelja koji izgubljeno prebire po kategorijama artikala te bespomoćno klika na „sljedeća stranica“.

Zašto je bitno olakšati posjetitelju pronalazak artikla? Odgovor je vrlo jednostavan – ako posjetitelj ne pronađe artikl neće ga niti kupiti! A time dolazimo i do zaključka da vi niste ostvarili promet. Imate web shop koji ne prodaje onoliko koliko bi mogao. Imate zapravo samo trošak.

Tu u pomoć uskače tražilica, kako posjetiteljima tako i vama (smanjili ste broj mailova i telefonskih poziva – „gdje mogu na vašoj stranici pronaći…“). No, ako implementaciju ne napravite kako spada, sve pada u vodu, a to vas čak može i unazaditi. Za implementaciju je ovdje bitan spretan programer, no i od projektanta se očekuje kvalitetan feedback.

Pretraživanje se ne smije svoditi samo na traženje upisanih ključnih riječi unutar naslova i opisa artikla. Ono mora biti donekle inteligentno. Pod „inteligentno“ ne smatram na implementaciju tzv. „naprednih tražilica“, one su totalno out :) . U tim naprednim tražilicama sve se u praksi svodi na ogromnu formu sa hrpom polja u koja očekujete da posjetitelj unese gomilu podataka.

Pretraživački mehanizam bi samo pretraživanje trebao odraditi u nekoliko prolaza, dok ne pronađe odnosno dok ne pokuša na „sve“ moguće načine pronaći nekakav rezultat, kao npr:

1. prvo pretražujemo naslove

2. zatim i opise

3. ako je posjetitelj upisao više riječi u pretraživač, odvojite ih i napravite pretragu po svakoj riječi pojedinačno

4. itd.-

Smatram da nije toliko bitno ako se zbog kompleksnog pretraživačkog mehanizma samo pretraživanje nešto uspori, jer ako uspijete posjetitelju dati relevantnu informaciju – oprostit će vam. No, ukoliko vam je pretraživač osjetno sporiji nego što se može očekivati, tada je potrebno u svakom slučaju implementirati dodatnu obavijest „pretraživanje u tijeku, pričekajte trenutak“.

Najlošija varijanta je kada posjetitelju ispišete poruku „ništa nije pronađeno“. Neku dodatnu informaciju mu sigurno možete dati, kao npr.

 • prikaz najtraženijih pojmova
 • prikaz aktualnih/vrućih artikala
 • sugerirati na pojednostavljenje upita

-

Što dalje kad je tražilica postavljena?

Jednom kada ste postavili tražilicu na noge, potrebno je odraditi i fine-tuning. Pri tome mislim na pravilno sortiranje pronađenih rezultata. Dakle, rezultate bi trebalo sortirati prema relevantnosti upita. To je dosta nezgodno, rekli bi nemoguće, no neke osnovne korake ipak možete napraviti po ovom pitanju. Osnovno sortiranje bi se trebalo svoditi na davanje „prednosti“ onim rezultatima koji unutar svog sadržaja češće spominju ključne riječi. Ili, prednost dati po nekakvom redoslijedu, kao npr. ako je ključna riječ pronađena unutar opisa artikla, a za drugi rezultat je ta ista ključna riječ pronađena unutar naslova artikla, tada bi prema mom mišljenju prednost trebalo dati drugom rezultatu.

Svakako bi preporučio da upite koje posjetitelji unose u tražilicu pohranjujete u „arhivu“. Ne samo iz razloga što tako tvorite bazu najtraženijih pojmova već što ćete pregledom jedne takve baze razumijeti vaše posjetitelje, uočit ćete „greške“ koje oni unose u tražilicu, odnosno uočit ćete i greške vašeg pretraživačkog mehanizma koji će tada biti svakako spreman za nadogradnju odnosno dodatni fine-tuning.

Ukoliko se u ovkvu jednu arhivu odlučite pohranjivati i podatke o posjetitelju (registriranom i ulogiranom) – eto vam podloge za dobar targetirani newsletter ili neki drugi oblik marketinške kampanje. No, u tom slučaju dobro razradite stranicu „Uvjeti korištenja“ gdje ćete se ograditi od raznoraznih mogućih pravnih nevolja.

Ocjena 4.33 od 5
, , , ,

Autor teksta:

Darko Martić - ukupno napisanih 11 tekstova na eBizMags.

Iako od malena fasciniran modernim tehnologijama pokušava ih spustiti na niži odnosno jednostavniji nivo, smatrajući da ne smijemo biti robovi tehnologije već da istu koristimo isključivo kao alat za jednostavnije rješavanje problematike. Stručno obrazovanje završava na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu uz koje od samog početka započinje i sa prvim zaposlenjima na kojima stiče kvalitetna radna iskustva. Od kraja 90-ih pa sve do danas usmjerava se na razvoj e-projekata započevši u mladim danima kao dizajner-programer kako bi s vremenom nadopunio znanje širim vještinama tog područja kao što su SEO, usability, arhitektura web odredišta, itd. Trenutno radi kao Savjetnik za dokumentacijske sustave u King ICT na razvoju enterprise-level DCTM rješenja baziranih na web tehnologijama. www.martic.net

Kontaktiraj autora

2 Komentari za ovaj tekst

 1. Toni Aničić komentira:

  Tražilica stvarno je vrlo bitna a posebno kod velikih web trgovina te korisniku treba biti jasno gdje se nalazi i jednostavno koristiti ju. U potpunosti se slažem s tekstom iznad, dobro napisano :)

  Ako kojim slucajem koristite Google Analytics, možda želite iskoristiti i njegovu mogucnost pracenja internih pretraga. ovo je moguce kod vecine poznatih pa i custom riješenja za tražilice na stranicama. Da bi postavili pracenje potrebno je samo unijeti search query string koji se nalazi u url-u nakon što netko ukuca određeni pojam u tražilicu kao na primjer kod pretrage za pojmom “seo” dobijemo URL http://www.ebizmags.com/?s=seo&x=0&y=0&=Go a u ovom slucaju “?s” je taj string koji je potrebno unijeti u Google Analytics.

  Ako ovo pravilno postavimo možemo kvalitetno pratiti koje pojmove naši korisnici pretražuju kada su se spustili na našu stranicu te ustanoviti po tome do kojih proizvoda im je teško doci iz izbornika ili su nelogicno složeni. Također možemo pratiti landing pageove s kojih su se korisnici spustili sa tražilica na našu stranicu te odlucili raditi određene pretrage i samim time ustanoviti na kojim stranicama unutar naše web stranice su korisnici izgubljeni jednom kada dođu na nju. U principu primjena je puno :)

 2. Darko Martić komentira:

  Tako je. Google to ima odlično jednostavno rješeno u Analyticsima.

  Ja sam pisao više u općenitom obliku, iz više razloga:
  - razumijevanjem problema lakše se pronalazi rješenje
  - ne preferiram previše isticati Googleova rješenja jer su previše dostupna svima, i tom jednostavnošću se korisnik udaljava od ideje da isproba nešto što može biti i kvalitetnije

  No, u svakom slučaju, dobar komentar koji je svakako nadopunio sadržaj članka još jednim primjerom iz prakse.

  Pozdrav

2 Trackbacks za ovaj tekst

 1. WEB: Korisnički unos kao najslabija karika | eBizMags Says:

  [...] svih korsničkih unosa posebno treba voditi računa o tražilicama i poljima za unos formatiranog teksta. Tražilica, da bi bila funkcionalna mora podržavati [...]

 2. Web greške: Nema? Ma ima… | eBizMags Says:

  [...] tekst pišem u obliku nastavka teksta “Traži traži, pa ćeš naći!”. Dakle, priču na temu “nismo pronašli ništa” možemo pronaći i u drugim [...]

Vas Komentar