RSS

Preduvjet povećanja prodaje: Multivarijantna testiranja

Thu, Nov 5, 2009

eMarketing, ePoslovanje, eTrziste

Preduvjet povećanja prodaje: Multivarijantna testiranja

Postoje dvije stvari kojima bi svaka e-trgovina trebala stremiti. Prva je pretvoriti što veći broj posjetitelja u kupce, a druga je optimizirati troškove marketinga. Naime, povratne reakcije moraju biti isplativije od novca uloženog u oglašavanje.

Kontinuirano testiranje najdosljedniji je način za povećanje ovih ključnih stvari. Testiranjem varijacija web stranica i povećanjem efikasnosti moguće je ostvariti znatnu inkrementalnu dobit.

-

Testiranje je jedan od temelja prodaje

Najbolja taktika koja postiže uspjeh u e-trgovini je ona koja se temelji na kontinuiranom testiranju, optimizaciji sadržaja i izgledu stranice. Time se povećava posjećenost, profitabilnost, odnosno rast prodaje.

On-line trgovci koriste standardne A/B testove, kako bi poboljšali marketinške akcije i prodaju. A/B testovi omogućuju trgovcu da usmjeri promet na stranici u dvije različite verzije s ciljem oformljivanja marketinških varijabli.

Uz pomoć tih testnih scenarija, marketinški stručnjaci pokušavaju pronaći promotivne ideje kojima će značajno nadigrati konkurenciju, a sve uz angažman svojih kupaca.

-

Multivarijantni i standardni testovi

Glavna razlika između multivarijantnih testova i standardnih, podijeljenih testova je ta što multivarijantni testovi omogućuju e-tvrtkama istovremeno testiranje brojnih varijabli za web-stranicu kako bi se iskristaliziralo koja od tih varijabli funkcionira najbolje i u kojim kombinacijama. Cilj je iskoristiti i primjeniti te testirane podatke za izradu kupcima najprikladnije Internet stranice ili rješenja.

-

Primjer

Evo primjera, da pojasnimo koncept. Recimo da jedna trgovina želi primijeniti multivarijantni test na odjelu s računalima. Marketinški stručnjak koji provodi test želi vidjeti koja kombinacija daje najbolju varijablu za naslov, sniženja i slike.

Naslov

Naslov bi trebao biti temeljni nositelj poruke koja se želi poslati. S obzirom na izabranu trgovinu neki od primjera naslova mogli bi biti:

  • Pouzdanost i kvaliteta
  • Zajamčeno 100 postotno zadovoljstvo
  • Najbolji dizajn računala
  • Bogata ponuda brandova

Sve verzije naslova šalju jedinstvenu poruku, i vjerojatno će različito rezultirati u procesu prodaje.

-

Popusti

Pravovremeni popusti koji pogoduju kupcima, bitan su aspekt e-commerce uspjeha. Treba testirati različite promocije s različitim iznosima popusta kako bi se našla verzija koja je najbolja za posao. Primjeri mogu biti sljedeći:

  • Besplatna dostava za kupnju preko 1.000 kn
  • 20 posto popusta na „XY“ računala
  • Za kupljeno računalo poklanjamo stol za računalo

-

Slike

Online trgovci često zanemaruju važnost fotografija kao pomoćnog sredstva u odabiru artikala prilikom kupovine. Slika željenog predmeta izaziva kod kupca emociju kojim određuje vrijednost ponuđenog proizvoda. Jasno je da sve fotografije trebaju biti u visokoj ( kvalitetnoj ) rezoluciji. Dobro je prikazati nekoliko različitih slika istog artikla koje dočaravaju kvalitetu tog proizvoda i promoviraju brand.

-

U gore navedenom primjeru dovoljno je nekoliko varijabli da se oformi najkreativnije rješenje, dok bi za klasične A/B testove za to trebali znatno više vremena. Multivarijabilni test izdvaja sve izabrane varijable i miješa ih u jedinstveni recept koji odražava najbolju opciju za uspjeh.

Nemojte nagađati tijekom vašeg idućeg velikog marketinškog poteza – testirajte varijable koje su kritične za vašu promidžbu kako biste poboljšali ključne dijelove vašeg posla.

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

1 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Web stranice: Fancy nije dovoljno | eBizMags Says:

    [...] aktiviranja sitea, testirajte sve stranice i aplikacije. Pošaljite upit sa stranice „kontakti“, kupite nešto putem [...]

Vas Komentar