RSS

Testirajte svoje promotivne ponude – nije vrijeme za neefektivnost

Wed, Apr 14, 2010

eMarketing, eSavjeti, eTrziste

Testirajte svoje promotivne ponude – nije vrijeme za neefektivnost

Cilj promocije je probijanje kroz buku i kakofoniju koju stvara tržište, kako bi se na kraju došlo do potrošača koji će nešto kupiti. Zato promocije moraju biti kreativne i nuditi stvarnu vrijednost. Izdignite se od promocije temeljene na pukim popustima. Najinovativniji web trgovci koriste nove promotivne koncepte, poput destinacije i metode dostave, “x” prvih kupaca”, svakog “n-tog” kupca, svake “x” narudžbe, načina plaćanja, odabira besplatnog proizvoda, rabata, višestrukih bonus proizvoda itd.

Mogućnosti su velike, samo treba uložiti vremena i kreativnosti u promišljanje promocije koja nudi stvarnu vrijednost i kupca potiče na akciju. Premda su online promocije fleksibilne, nikad, ali naprosto nikad nemojte “muljati” kupce, služeći se trikovima poput davanja dvostrukih ponuda ili da kupcima koji ispunjavaju uvjete iz promocija kažete da trenutno u skladištu nema dovoljno proizvoda jer se “čeka isporuka”…

-

A/B testovi

Jednom kada kupce podijelite u relevantne grupe i kreirate online promotivne akcije prilagođene uočenim segmentima, morate testirati efektivnost promocije provodeći tzv. A/B testove.

Riječ je o usporednom testiranju gdje fokus grupi pored normalne ponude prezentirate i nekoliko tipova planiranih promocija. Tako ćete utvrditi koja promocija će polučiti najbolje rezultate. Na primjer, određenom segmentu kupaca možete ponuditi tri različite promocije i potom stvarno pokrenuti onu koja se pokaže kao najučinkovitija. Promocije koje ponudite fokus grupi mogu biti jednostavne , poput 10 ili 15-postotnog popusta kako bi se utvrdio najbolji odnos između popusta i profita.

-

Testiranje u realnom vremenu

Ako A/B testiranje provodite odmah u web dućanu, u stvarnom vremenu, to je najbolji način da ispitate vremenski ograničene promocije koje kratko traju, na primjer samo nekoliko dana ili tjedana. Testiranje je važan alat za mjerenje koji će vam reći koja promocija će vam donijeti najviše dodatnih prihoda i povećati prodaju, a ujedno ćete stvari držati pod kontrolom kako ne biste previše dali u vlastitim promotivnim akcijama i tako previše smanjili vlastitu maržu.

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar