RSS

Marketing: Teorija Toka funkcionira

Wed, Jan 20, 2010

eMarketing, eSavjeti

Marketing: Teorija Toka funkcionira

Nemojte razmišljate o proizvodnji, kreiranju sadržaja i drugim poslovnim aktivnostima koje ne spadaju u domenu marketinga, isključite mobitel ako treba, nemojte čitati mailove. Osnovni preduvjet je, dakle, da dnevno odvojite nešto vremena kako biste se prazne glave, bez uznemiravanja sa strane bavili isključivo problematikom marketinga.

-

Teorija Toka

Zašto je toliko važno na taj se način koncentrirati na zadatke? Odgovor pruža naša psiha i stanje svijesti. Eminentni psiholog Mihaly Csikszentmihaly koji se bavio proučavanjem ljudske kreativnosti, sreće i stanja svijesti pisao je o Teoriji Toka koja se može definirati kao mentalno stanje u kojem je osoba potpuno usmjerena na ono čime se trenutno bavi. Snažna mentalna usmjerenost na samo jednu aktivnost čovjeku omogućuje maksimalno iskorištavanje sposobnosti i talenata, budeći zatomljenu kreativnosti.

Teoriju Toka posebno razumiju programeri, dizajneri, umjetnici i sportaši. Kada se osoba nalazi u stanju Toka, osjeća se nepobjedivo, ispunjena energijom i samopouzdanjem. Stanje Toka može se iskoristiti za mnoge poduhvate i od iznimne je važnosti u marketingu jer se to područje ljudske djelatnosti uvelike oslanja na ljudsku kreativnost i zahtijeva maksimalnu koncentraciju i usmjerenost na rješavanje problema.

-

Koncentrirani marketing

Bilo bi korisno da proučite saznanja do kojih je došao Mihaly Csikszentmihaly jer će vam općenito pomoći da se bolje hvatate u koštac s poslovnim i privatnim problemima. Bavite li se marketingom, tada vam takve vještine mogu pripomoći da razvijete i istrenirate vještine kreativnog razmišljanja. Evo i nekih razloga zašto metoda koncentriranog marketinga ostvaruje iznimno dobre rezultate:

  • koncentrirani marketing se dobro slaže sa sezonskim ili tematskim sadržajima – Ako vaš site donosi vijesti, informacije te korisne članke i savjete, riječ je o robi koja brzo zastarijeva te vam je u interesu da nova saznanja, priču ili ekskluzivne informacije što prije plasirate na site. Prepostavimo da ste se dokopali idealnog “mamca” za vaše posjetitelje u vidu zanimljive informacije ili priče koja će privući posjetitelje na vašu site, promovirajte taj sadržaj što je prije moguće jer informacija brzo zastarijeva. To je osobito važno ako je riječ o sadržaju sezonske naravi ili informaciji koja se tiče specifičnog pojedinačnog događaja. Ako ste već u posjedu takve informacije, morate brzo reagirati kako biste bili prvi. Tu doslovno minute igraju ulogu jer ne objavite informaciju na vrijeme, netko drugi će doći do nje i pobrati svu slavu, a time i broj posjeta. Plasiranje članka nakon što se stiša bura neće ni približno privući onoliki broj posjetitelja koliko bi ste ih dobili da ste jahali na početnom valu ekskluzivnosti. Za zastarjelu informaciju u novinarstvu postoji dobar izraz – jučerašnja vijest (yesterday’s news). Rijetko se pruža prilika da dođete prvi do zanimljive priče ili informacije i zato ju nemojte propustiti, reagirajte odmah.
  • Koncentrirani marketing privodi posao kraju – Vjerojatno u svom podsjetniku već imate zabilježenu hrpu zadataka koje trebate obaviti. No mnogi ljudi imaju naviku odugovlačenja pa zacrtane poslove nikada ne privedu kraju. No, koncentrirano bavljenje problematikom marketinga podrazumijeva konkretne izboje kreativnosti i rješavanje problematike u čvrsto definiranom vremenskom roku, a to će vam automatski pomoći da dovršite i druge poslove koje ste otezali svo to vrijeme.

-

Dakle, kako biste osmislili i proveli u djelo koncentrirane marketinške aktivnosti, potrebno je svakog dana odvojiti određeno vrijeme za koncentrirano bavljenje isključivo problematikom marketinga, s jasno zacrtanim ciljevima i definiranim problemom koji želite riješiti. Važno je da dobro obavite pripremne radnje i pridržavate se roka koji ste si zadali.

Rating 4.25 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

2 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Kako odrediti cijene proizvodima koje prodajete?  | eBizMags Says:

    [...] Budite realni, zapitajte se da li možete zaraditi obzirom na ono što je tržište spremno platiti u određenom trenutku za vaš(e) proizvod(e)? Ako je odgovor – ne – onda je, na žalost, vaše istraživanje završilo. Nemojte potrošiti dragocjeno vrijeme i novac uzalud, nego jednostavno odaberite drugi proizvod ili smislite nešto drugo. [...]

  2. Temeljni koraci pri kreiranju online kampanje | eBizMags Says:

    [...] u domenu marketinga, isključite mobitel ako treba, nemojte čitati mailove. Kako smo već i ranije spominjali bitan je kontinuitet misli, a osnovni preduvjet je da dnevno odvojite nešto vremena kako biste se [...]

Vas Komentar