RSS

Temeljni koraci pri kreiranju online kampanje

Fri, Mar 5, 2010

eMarketing, ePoslovanje

Temeljni koraci pri kreiranju online kampanje

Svaka uspješna online kampanja počinje kreativnom idejom. No, ideju ne treba čuvati u glavi, već zapisati i detaljno razraditi, definirajući sve važne parametre. Unatoč tome, mnogi online marketingaši preskaču taj (pre)važni prvi korak, smatrajući to gubitkom vremena ili smetnjom. Prava istina je da pomno planiranje u ranoj fazi kasnije štedi vrijeme, novac i energiju te osigurava da se prvobitna ideja neće izgubiti negdje na putu do realizacije.

Kada pokrećete online kampanju, suludo je očekivati da će je vaši kupci razumjeti i reagirati na prodajni apel ako vama kao kreatoru nije jasno što bi ona trebala sadržavati ili ako ljudi uključeni u kreiranje kampanje ne misle isto kao i vi. Da biste pravilno definirali kampanju trebate utvrditi nekoliko važnih elemenata. Definiranje online kampanje u svim važnim koracima istovjetno je definiranju offline kampanje.

-

Od vas se traži da:

  • odredite ciljnu skupinu online kampanje
  • postavite konkretan, mjerljivi cilj koji želite postići online kampanjom
  • sastavite jasnu, nedvosmislenu poruku koja će ciljnu skupinu potaknuti na akciju
  • razradite miks komunikacijskih kanala putem kojih ćete poslati poruku

-

Kreirajte dokument

Sve navedeno formirajte u dokument koji će kasnije biti osnovno polazište svima koji su uključeni u kreiranje kampanje, od odjela prodaje i marketinga, do grafičkog dizajnera, web programera i marketinške agencije koja za vas zakupljuje online oglasni prostor. Obavezno napišite i sažetak koji sadrži sve sastavnice kampanje bitne za uspješnu realizaciju.
Samo ako postavite definiciju kampanje, napišete sažetak i distribuirate ga svima koji su uključeni u izradu kampanje, možete biti sigurni da neće biti nesporazuma i da će svi uključeni u proces imati isti cilj i misliti o istom. Na vama je da nadgledate faze izrade kampanje i zadane rokove te pazite da se svi uključeni u izradu kampanje drže sažetka koji ste im distribuirali.

Čak i ako cjelokupnu kampanju od ideje do realizacije odrađujete sami, što je u praksi iznimna rijetkost, sažetak će vam pomoći da ne zaboravite važne sastavnice kampanje i da se prvobitna zamisao usput ne izgubi negdje na putu do realizacije.

-

temeljni_koraci

Ne zaboravite, Teorija toka funkcionira

Dok se bavite navedenim, nemojte razmišljate o proizvodnji, kreiranju sadržaja i drugim poslovnim aktivnostima koje ne spadaju u domenu marketinga, isključite mobitel ako treba, nemojte čitati mailove. Kako smo već i ranije spominjali bitan je kontinuitet misli, a osnovni preduvjet je da dnevno odvojite nešto vremena kako biste se prazne glave, bez uznemiravanja sa strane bavili isključivo problematikom marketinga.

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

1 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Kreiranje marketinške poruke je umjetnost | eBizMags Says:

    [...] Temeljni koraci pri kreiranju online kampanje AKPC_IDS += "1116,"; Ocjena 4.00 od 5 kampanja, komunikacija, oglašavanje, online [...]

Vas Komentar