RSS

Tajne uspješne Ecommerce navigacije 2.dio

Sat, Sep 18, 2010

ePoslovanje, eSavjeti

Tajne uspješne Ecommerce navigacije 2.dio

U nastavku teksta o zakonima uspješne navigacija ne eCommerce stranicama donosimo još dva osnovna principa koje bi ste trebali poštivati

Četvrti zakon: koristite layere i facete na velikim stranicama

Ukoliko vaše web stranica imaju više od nekoliko kategorija proizvoda i brandova, ili više od dvadesetak proizvoda, dodajte slojeve navigacije i facete.

Kao kupac, želite imati mogućnost surfanja po brandu, cijeni, boji ili bilo kojem drugom bitnom atributu, zavisno od robe koju prodajete. Navigacija bi vam to trebala omogućiti. Kako to izgleda, pogledajte na sljedećim primjerima:

  • PetsRight donosi razumljivu slojevitu navigaciju
  • Ramco Worldwide donosi cjenovne facete
  • Wlanmall omogućava surfanje po atributima poput frekvencije, serije, konektoru…

Peti zakon: tražilica je obavezna!

Svaka eCommerce stranica bi trebala imati tražilicu, koja će olakšati pretragu korisnicima za željenim proizvodom. To je posebice izraženo za stranice s pomalo nelogičnom, ili vrlo opsežnom navigacijom. Dodajte pretraživač na svaku stranicu vašeg weba. I pri tome se potrudite: česta je greška kada programeri posvete premalo vremena tražilici, koja onda ne zna pronaći postojeći proizvod – a to je katastrofa za prodaju.

Pogledajte vam nekoliko stranica s dobro riješenom tražilicom:

  • Amie Street omogućava pretraživanje muzike s bilo koje stranice
  • Knife Center ima pretraživač na vidljivom mjestu
  • Arts.com je pozicionirao tražilicu ispred tekstualne navigacije

Navigacija na eCommerce web stranicama je izuzetno bitna. Konkurencija je velika i svakodnevno raste, bez obzira kojim poslom se bavite, stoga ne dopustite da korisnike odbija neintuitivan, ili još gore nelogična navigacija.

Negativnih primjera loše riješene navigacija nažalost ima dovoljno, posebice na hrvatskim, na brzinu sklepanim web shopovima tvrtki koje se bave hardverom.

Niste li sigurni je li vaša navigacija uredno riješena, kao i tražilica, dajte osobama od povjerenja s dovoljno znanja da na vašim i konkurentskim stranicama pronađu neke proizvode, te saslušajte komentare.

Koliko im je trebalo da ih pronađu? Radi li tražilica kako očekujemo? Je li navigacija logična? O odgovorima na ova pitanja dosta ovise i performanse vaših stranica..

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar