RSS

Svijet je ravna ploča.!?

Sun, Aug 22, 2010

eDukacija, ePoslovanje

Svijet je ravna ploča.!?

Thomas L. Friedman govoreći o globaliziranom svijetu ističe deset sila koje su promijenile svijet, spoznaje, iskustva, poslovanje, svjetonazore, ekonomije država i koje su izravnale i pretvorile svijet u ravnu ploču.

Najsnažnijim zamašnjakom ove promjene drži tehnologiju, Internet i e-doba koji je svijet pretvorio u globalno selo  i ravnu ploču u kojem pojedinac može postati institucija. Dok smo „spavali“ nastala je snažna eksplozija nemirenja sa „statikom“ i srušeni su kameni zidovi starom načinu poslovanja i komunikacijama.

Imperativ promjena – nove tehnologije

Intenet i nove tehnologije su odigrale ulogu dirigenta promjene, napravile drastične rezove te srušile sve okove nedodirljivosti gdje i veliki postaju mali i obrnuto. Informacija postaje imperativ. Otvoreni su „prozori“ i vrata nacionalnih ekonomija, društava, institucija i pojedinaca bez da smo to htjeli putem Interneta, e-prodaje, e-learninga, Facebooka, Twittera – sve je dostupno sada i odmah.

Ritam života i rada je dobio neviđeno ubrzanje, sustavi i vrijednosti postaju upitni ranjivi.

Što nam se dogodilo? Kako dalje? Da li je ovo uzrok najveće krize koja je zadesila svijet jer više nemamo fige u džepu, nema vremenske razlike između istoka i zapada, sjevera i juga, burze se otvaraju u isto vrijeme, svi analitičari imaju iste informacije, inovacije su samo za danas, što je sutra?

E-doba i internet tehnologija srušile su zidove nacionalnih ekonomija i svijet je povezaniji i ravniji nego ikada. Otvarajući prozore, otvoreni su protokoli za promjenu mentalnih sklopova, novih zanimanja, novih pogleda na svijet i budućnost.

Još uvijek lutamo i tražimo pravi smjer u ekonomiji, gospodarstvu, sociologiji, religiji, školstvu. Optužujemo jedni druge zašto teško živimo, zašto su nam male plaće, zašto se urušavaju nacionalne ekonomije i gospodarstva, politiziramo, vodimo  ratove za vodu, hranu i energiju a desila nam se „ravna ploča“ i ništa više ne može biti kako je bilo. Zamislite koliko morate biti „originalni“ i svoji u idejama, inovacijama, proizvodima, komunikacijama i izdići se u znanju, umijeću, htijenju i predanosti iznad poravnate ploče!

Deset sila

Deset sila koje su poravnale svijet i otvorile put novom pogledu na život i rad:

1.    Kada su se srušili zidovi i podignuli Windowsi
2.    Kada se umrežio svijet, a Netscape postao javno dioničko društvo
3.    Softver za integraciju radnog procesa
4.    Učitavanje –
Iskorištavanje moći zajednica
5.    Prebacivanje posla –
Y2K
6.    Preseljavanje kompanija u druge zemlje –
Trčati s gazelama a jesti s lavovima
7.    Dobavljački lanci i njihovi procesi –
Kako jesti suši u Arkansasu
8.    Optimizacija posla –
Što stvarno rade dečki u smiješnim smeđim kratkim hlačama (UPS)
9.    In-formiranje –
Google, Yahoo!, MSN pretraživač
10.    Steroidi –
Digitalni, mobilni, osobni i virtualni

Prelazak iz vertikalnog svijeta (zapovijedi i kontrole) u horizontalniji (umreži se i surađuj) ravni svijet nije jednostavan.

U svijetu kao ravnoj ploči potrebno je srediti pravne prepreke da se zaštiti intelektualno vlasništvo inovatora. Tek tada bi on od toga imao financijske koristi i uložio zaradu u razradu novih ideja i proizvoda.

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

Ljiljana Katicic - ukupno napisanih 17 tekstova na eBizMags.

Magistrirala na EFZG čiji je i diplomant a magistrirala na temu "Prijenos znanja metodom Coaching-a kao podrška pri odlučivanju hrvatskih menadžera". Polaznica doktorskog studija na EFZG u 2008. Svoju karijeru posvetila je jednoj tvrtci - INA d.d. u kojoj započinje 1987 godine. Tijekom 20 godina rada obnaša razne rukovodne dužnosti u Financijama i kontrolingu, Član je tima za FI i CO modul u implementaciji SAP-a, Direktor financija i kontrolinga u ProPlinu, Rukovoditelj Službe planiranja i izvještavanja o ulaganjima, Direktor Sektora izvještavanja i financijskog objedinjavanja ovisnih društava INA d.d.d, a danas je na funkciji Direktora Sektora upravljanja objektima (Facility Management). Neki od certifikata koje posjeduje su Certifikati SAP-a za Uvod u SAP, FI, CO modul, Certifikati Euromoney treninga, Certifikat Upravina ocjena, IEDC Bled, BSCO i dr. Članica je Predsjedništva ALUMNI Ekonomskog Fakulteta u Zagrebu i Članica Suda Časti HUCNO – prve Hrvatske Udruge za certificiranje članova Upravnih i Nadzornih odbora u Republici Hrvatskoj i osnivačica i čelnica sekcije Facility Management unutar HDO u Republici Hrvatskoj. Eposlovanje smatra neizbježnim, ali i poželjnim segmentom modernog načina poslovanja.

Kontaktiraj autora

Vas Komentar