RSS

Što je viralni marketing?

Tue, Jan 5, 2010

eMarketing, ePoslovanje, eSavjeti, eTrziste

Što je viralni marketing?

Čuli ste za viralni marketing, no zapravo vam nije jasno što on može napraviti za vaše poslovanje. Premda naslućujete da već sam naziv obećava masovnu promociju koja se munjevito širi, skeptični ste prema novim online medijima i smatrate da je viralni marketing tek pomodarski internetski hit. No, viralni marketing se dokazao iznimno učinkovitim sredstvom promocije za nesvakidašnje, inovativne proizvode i usluge.

Viralni marketing kolokvijalno bi se mogao prevesti kao “Internetska usmena predaja”. Riječ je o marketinškom alatu s golemim potencijalima jer je usmjeren na koncept underground disiminacije promotivnih sadržaja na mjestima gdje se okuplja najviše korisnika. To znači da je viralni marketing stvoren za širenje pozitivnih vibracija o vašim proizvodima i uslugama, a kao takvog najbolje ga opisuje izreka da se ‘dobar glas daleko čuje’. Format poruke koja se šalje metodom viralnog marketinga obično je prilagođen neformalnoj komunikaciji na online mjestima masovnog okupljanja korisnika.

Efikasnost viralnog marketinga potvrđena je na mnogim primjerima. No, nemojte se zavaravati – ako u promociji običnih proizvoda koji po ničem nisu značajni, nesvakidašnji ili revolucionarni posegnete za viralnim marketingom nećete polučiti nikakve rezultate. Međutim, ako vaš proizvod sadrži značajke koje ljudima doista privlače pozornost, viralni marketing vaša je prečica do masovne promocije koja će se proširiti Internetom poput požara.

-

Tanka je linija do SPAM-a

Jedna od ključnih stavki je ponuda svojevrsnih motivatora onima koji su pristali biti prenositelji pozitivnih poruka i prednosti vašeg proizvoda ili robne marke. Ovaj postupak tako uključuje nagrade kao motivator za ispunjavanje upitnika, prijave na newsletter ili prosljeđivanja informacija o proizvodu prijateljima, od kojih će ga neki možda i kupiti. U potonjem slučaju je važno utvrditi konačan broj korisnika koje nagrađena osoba mora informirati o vašoj ponudi. Ako je taj proces otvorenog karaktera i nema ograničenja, pripazite jer bi se kampanja viralnog marketinga lako mogla pretvoriti u čisti spam, što će vam se odmah obiti o glavu.

-

viralni marketing

Nipošto si nemojte dozvoliti da vaši “promotori” zasipaju korisnike tisućama nepoželjnih email poruka. Konačno, prije disiminacije poruke putem viralne kampanje, provjerite sadržaj vaše poruke nekoliko puta i testirajte njene učinke na fokus grupi. Ako vaši korisnici poruku nisu shvatili kako ste vi to zamislili, ili ih ona čak vrijeđa, viralni marketing koji se širi poput požara postat će noćna mora iz koje se ne možete probuditi.

-

Korisni linkovi

Dolje navedeni tekstovi sadrže savjete i preporuke koje vam mogu pomoći da svoje online marketinške aktivnosti podržite viralnom promocijom.

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

2 Komentari za ovaj tekst

  1. Zoltan komentira:

    Fokus grupa je iz stare paradigme, kada smo tražili prosjek. U industrijsko doba dobili smo rezultat da treba najvise muških cipela između broja 41-43. Viralni marketing je nesto drugo…

  2. Dean komentira:

    Viralni marketing je prisutan od internetskih početaka, ali eto kao i u svakoj priči pa tako i u ovoj dolazimo do novih otkrića, otkrili smo nešto što je postojalo i dali smo mu ime. Nije loše, napredujemo, koristimo tehnike koje nas vode ka uspješnom poslovanju, ali kao i svugdje samo šačica uspjeva u tome.

    Btw. odličan članak ;)

Vas Komentar