RSS

Što je PageRank i čemu služi?

Tue, Jun 23, 2009

ePoslovanje, eTrziste

Što je PageRank i čemu služi?

Tehnologija Google-a za rangiranje web stranica zauzima važnu ulogu u redoslijedu izlistavanja web stranica kod prikazivanja rezultata pretraživanja. Razumijeti kako funkcionira sustav rangiranja pomoći će e-stručnjacima da usavrše svoja SEO znanja uz, naravno, istodobnu mogućnost povećanja prometa prema svojim stranicama.

Rangiranje stranica je zapravo matematička formula, algoritam, koju Google upotrebljava kako bi izračunao značaj određene web stranice / URL-a na temelju dolazećih linkova. Algoritam za rangiranje stranica dodjeljuje svakoj web stranici neku ( konkretnu ) numeričku vrijednost. Ta vrijednost zapravo stavlja stranicu u određeni rang s ostalim web stranicama.

Pretpostavka jest da linkovi odgovaraju “glasovima” za važnost stranice. Što više glasova neka web stranica ima, tim je važnija. Bitno je, također, da glasovi koji dolaze s važnih stranica / URL-ova imaju veću težinu od nevažnih glasova. Dalje imajte na umu da glasovi s manje važnih stranica ipak imaju veću važnost u rangiranju, nego da ih uopće nemate. Ukratko, sve je bitno i sve se mjeri. Jedino što bi trebalo izbjegavati jest da se prema vašoj stranici pojavljuju linkovi ( dakle, glasovi ) s loših, spam – siteova. To može, neki webmasteri tvrde, čak i našteti PageRank-u vaše stranice na način da joj donose negativne glasove i smanjuju vrijednost. Stoga, pazite “s kim ste u društvu”!

Upotrebom tehnike rangiranja stranica, u mogućnosti smo pretraživati rezultate na taj način da je prioritet dan važnijim stranicama. U praksi se pokazalo kako je takav nacin prikazivanja korisnicima pružio bolju kvalitetu pretraživanja i ponudio bolje rezultate.

Dakako da Google nije izašao u javnost s točnim “receptom” za rangiranje stranica ( jer ako bismo točno znali kako radi, tada bi ga mogli i “prevariti” ). No, toliko je podataka dostupno da se mogu stvoriti pretpostavke o PageRank algoritmu i temeljnim procedurama ovog pretraživačkog stroja.

-

Prikaz rezultata pretraživanja

Sadržaj stranice odlučuje hoće li ona uopće biti izlistana, s obzirom na riječ / frazu upisanu u Google tražilici, no redoslijed stranica koje sadržajem odgovaraju traženom pojmu biti će prema rangu – PageRank – u. Upravo zbog toga PageRank je važan jer određuje hoće li vaša stranica biti prva ili posljednja kada npr. potencijalni kupci pretražuju vašu bazu podataka uz pomoć ključnih riječi.

Postupak pretraživanja na Google-u:

-
• Korisnik unosi ključnu riječ ( pojam )
• Google pretražuje sve stranice / URL-ove koje je selektirao kao odgovarajuće
• Google sortira odgovarajuće stranice / URL-ove temeljeno na PageRank rezultatima
• Google prikazuje stranice, postavljajući one s najvećim PageRank brojem na prvome mjestu

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

2 Komentari za ovaj tekst

 1. Ti Se Šališ? komentira:

  Sadržaj stranice odlučuje hoće li ona uopće biti izlistana, s obzirom na riječ / frazu upisanu u Google tražilici

  Stranica može rangirati na prvom mjestu na Google-u bez da igdje spominje trazeni keyword unutar sadrzaja ili igdje na stranici oslanjajuci se iskljucivo na anchor backlinkova.

  no redoslijed stranica koje sadržajem odgovaraju traženom pojmu biti će prema rangu – PageRank – u. Upravo zbog toga PageRank je važan jer određuje hoće li vaša stranica biti prva ili posljednja kada npr. potencijalni kupci pretražuju vašu bazu podataka uz pomoć ključnih riječi.

  Redosljed stranica ne ovisi o PageRanku vec o sveukupno preko 470 razlicitih faktora. PageRank je cak madu manje bitnim faktorima i jako cesto ces vidjeti da se u rezultatima pretrage za neke pojmove stranica s manjim Google PageRankom nalazi ispred stranice sa vecim PageRankom.

 2. Sinisa Begovic komentira:

  U ovom tekstu se nije radio o tome “Kako biti izlistan prvi na rezultatima Google tražilice?” ili “Što sve utječe na pozicioniranje rezultata u Google tražilici?” vec o tome “Što je PageRank i čemu služi?”. Nadalje citat iz teksta;”Dakako da Google nije izašao u javnost s točnim “receptom” za rangiranje stranica ( jer ako bismo točno znali kako radi, tada bi ga mogli i “prevariti” ). No, toliko je podataka dostupno da se mogu stvoriti pretpostavke o PageRank algoritmu i temeljnim procedurama ovog pretraživačkog stroja.” Zar navedeni citat nije vrlo slican citatu komentara: “Redosljed stranica ne ovisi o PageRanku vec o sveukupno preko 470 razlicitih faktora…”

1 Trackbacks za ovaj tekst

 1. SEO: kupovati linkove ili ne? | eBizMags Says:

  [...] činjenica da se vaše stranice pokazuju na link:command na Googleu ne znači pouzdano da prolaze PageRank. Prema njemu, jedini način da to pouzdano saznate jest da radite u Google Webspam [...]

Vas Komentar