RSS

Temelji dosljedne marketinške strategije

Tue, Feb 16, 2010

eMarketing, ePoslovanje, eTrziste

Temelji dosljedne marketinške strategije

Za dosljednu i proaktivnu marketinšku strategiju najvažnija je politika tvrtke koja treba biti fokusirana na klijente kroz resurse kako bi se zadovoljile njihove želje, potrebe i zahtjevi. Takva vrsta usmjerenosti na klijenta, temelj je strategije za cjelokupni marketinški proces.

Nadalje, bitan je plan, temeljen na postavkama filozofije tvrtke. Kad postoje osnovne teorijske postavke plan služi tome da usmjerava, vodi, stvara proaktivnu strukturnu strategiju koja povećava prodaju i učvršćuje poslovne veze.

-

Fokus

Tvrtke su donedavno često trošile novac na marketinške poteze poput sajmova, letaka i sl.čime se ustvari i ne pogađa ciljana publika – to je tzv. reaktivni marketing. Dok, s druge strane proaktivan, fokusiran marketinški plan vodi do ciljane populacije na pravo mjesto i u pravom vremenu, a povratan rezultat se očituje u povratu investicija i povećanju prihoda.

Marketing je proces kojim se stvara vrijednost i za samog kupca. Radi se o skupu aktivnosti kojim se korisnik educira, komunicira i motivira kroz usluge i robu određene tvrtke.

-

Za postavljanje cjelokupne marketinške strategije, potrebno je dotaknuti više toga; od marketinške segmentacije, preko marketinške strategije, istraživanja tržišta, postavljanja sustava vrijednosti

-

Segmentacija tržišta

Jedan od prvih koraka u razvoju tržišne strategije jest napraviti analitičku segmentaciju tržišta s ciljem pronalaženja razlika između pojedinih segmenata kako bi se na tim razlikama gradila posebna politika plasmana za svaki segment.

-

strategija

Sam koncept segmentacije tržišta intuitivan je i omogućit će vam sagledati poziciju proizvoda i usluga kroz manji reprezentativni uzorak. Uz pomoć segmentiranog tržišta lakše ćete sagledati cjelinu i pokušati dokučiti kako rascjepkati tržište u manje grupe, koje su međusobno povezane određenim zajedničkim značajkama, odnosno koje pokazuju stanovite sličnosti u svom ponašanju.

Nakon određivanja podgrupa, možemo ciljano izabrati koji od tih segmenata će vjerojatno biti najproduktivniji i najbolje odgovarati poslovanju vaše tvrtke. Primjenom načela tržišne segmentacije, postiže se višestruka korist, bolje iskorištavanje proračuna i učinkovitije upravljanje ukupnom marketinškom strategijom.

Rating 3.43 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

2 Trackbacks za ovaj tekst

  1. IC Daily - Equity Espresso - 21.04.2010. | eBizMags Says:

    [...] objavila i Coca Cola koja je ostvarila dobit bolju od očekivanja, ali je dobar rezultat izostao na prihodima koji su bili lošiji od očekivanja što je bilo dovoljno da cijena dionice Coca Cole završi dan u [...]

  2. Marketinška strategija | eBizMags Says:

    [...] građevine potreban je nacrt, a za izgradnju uspješnog, profitabilnog businessa potrebna je dobra strategija. Marketinška strategija jest plan koji omogućuje vlasniku tvrtke da usmjeri aktivnosti prema [...]

Vas Komentar