RSS

Što je Facility Management?

Tue, Nov 4, 2008

ePoslovanje, eTrziste

Što je Facility Management?

Upravljanje i održavanje nekretnina kao i prateće infrastrukture unutar poslovnih sustava je središnja tema skupova FM-a i predstavlja pravi izazov zbog sve većih zahtjeva koji se postavljaju pred njih. Upravo razvoj tehnologije i vještina poslovnog upravljanja omogućile su jasno strukturiranje FM-a kao zasebne profesije s jasno definiranim kompetencijama.

Prepoznavanje FM-a kao zasebne profesije započelo je u SAD-u početkom osamdesetih godina, a širenjem u ostale dijelove svijeta tokom devedesetih, učinio je FM prepoznatljivim u svim razvijenim zemljama i poslovnim sustavima. Posljednjih nekoliko godina sve više se primjenjuje pojam FM-a i u Hrvatskoj kojim se opisuju različite aktivnosti koje se provode u okviru upravljanja i održavanja nekretninama, poslovnim objektima, hotelima, bolnicama, te svih popratnih sadržaja koji čine tu infrastrukturu.

FM je multidisciplinarna profesija čiji je cilj i zadatak iskorištavanje maksimalnih sinergijskih učinaka u upravljanju nekretninama efikasnim balansiranjem između izvora financiranja i operativnih aktivnosti. Ovo je integrirajuća aktivnost koja gradi moderno interaktivno okruženje u skladu s prirodom povezujući pri tome ljude, materiju i prostor.

U prvom se planu ističu vještine poslovnog upravljanja, upravljanja procesima i resursima, upravljanje i održavanje nekretninama i tehničkih sustava. Promjenom paradigme pogleda organizacije iz funkcijskog pristupa u procesni – potpuno se mijenja način poimanja izvođenja poslovnih aktivnosti, čak i kulture poslovanja. Upravo u tom smjeru treba sagledati FM kao integratora procesa unutar organizacije koji održava i razvija usluge koje unapređuju efikasnost temeljnih procesa poslovnog sustava.

Ove godine održano je 1. Savjetovanje za Facility Management u Šibeniku. Proširivši svoje djelovanje i na područje Facility Managementa (FM), Upravni odbor HDO je donio odluku o održavanju prvog savjetovanja temeljeći je na sve većim izazovima koji se postavljaju u svezi ove discipline u Republici Hrvatskoj. Želja je da se na ovakvim znanstveno-stručnim skupovima razmjenjuju ideje i kontakti vezani uz profesiju FM-a koja se vrlo dinamično razvija u svijetu, a zadnjih godina i u Hrvatskoj.

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

Ljiljana Katicic - ukupno napisanih 17 tekstova na eBizMags.

Magistrirala na EFZG čiji je i diplomant a magistrirala na temu "Prijenos znanja metodom Coaching-a kao podrška pri odlučivanju hrvatskih menadžera". Polaznica doktorskog studija na EFZG u 2008. Svoju karijeru posvetila je jednoj tvrtci - INA d.d. u kojoj započinje 1987 godine. Tijekom 20 godina rada obnaša razne rukovodne dužnosti u Financijama i kontrolingu, Član je tima za FI i CO modul u implementaciji SAP-a, Direktor financija i kontrolinga u ProPlinu, Rukovoditelj Službe planiranja i izvještavanja o ulaganjima, Direktor Sektora izvještavanja i financijskog objedinjavanja ovisnih društava INA d.d.d, a danas je na funkciji Direktora Sektora upravljanja objektima (Facility Management). Neki od certifikata koje posjeduje su Certifikati SAP-a za Uvod u SAP, FI, CO modul, Certifikati Euromoney treninga, Certifikat Upravina ocjena, IEDC Bled, BSCO i dr. Članica je Predsjedništva ALUMNI Ekonomskog Fakulteta u Zagrebu i Članica Suda Časti HUCNO – prve Hrvatske Udruge za certificiranje članova Upravnih i Nadzornih odbora u Republici Hrvatskoj i osnivačica i čelnica sekcije Facility Management unutar HDO u Republici Hrvatskoj. Eposlovanje smatra neizbježnim, ali i poželjnim segmentom modernog načina poslovanja.

Kontaktiraj autora

1 Komentari za ovaj tekst

  1. Davor Vugrinec komentira:

    Iako sam bio prvi komercijalni Facility Manager u Hrvatskoj i aktivni predavač za područje Fycility Managementa u HDO-u od 2000. godine moram iskazati zadovoljstvo da ste uspjeli postaviti FM sekciju. Svaka čast!

Vas Komentar