RSS

Što čini web stranice uspješnim?

Wed, Dec 29, 2010

ePoslovanje, eSavjeti

Što čini web stranice uspješnim?

Pisali smo dosta o Search Engine optimisation (SEO), newsletterima, sadržaju, pravilima lijepog ponašanja, korištenju Web Analyticsa i drugim detaljima kvalitetnog weba. No, je li to dovoljno? Što zapravo čini neki eCommerce web uspješnim?

U  ovom tekstu postavit ćemo neke kriterije, za koje smatramo da dobar web treba ispunjavati. To vam može pomoći da provjerite i poboljšate svoje stranice, ali i da vidite što konkurencija radi bolje ili lošije. Uz svaki kriterij dolazi objašnjenje i preporuke kako bi to trebalo biti riješeno.
Kriterije smo podijelili u dvije glavne grupe, koje u sebi sadrže dodatne pod kriterije. Prva grupa je grafički dizajn, a drugu smo nazvali strategija. Krenimo dakle redom…

Grafički dizajn

  • Prvi dojam

Ponekad je dovoljan samo trenutak i kratak pogled, da možete reći – to je to, što mi se dopada ili odgovara. Upravo taj dojam bi dobar web site trebao prvo ostaviti, bez obzira radi li se o eCommerce stranicama ili nekim drugim. Iako na prvi pogled izgleda nevažan, prvi dojam je često ključan – u doba bezbrojnih tabova posjetitelji često u samo sekundu ili dvije odluče hoće li se ili ne zadržati na pojedinim stranicama. Iskustvo nas je naučilo da posjetitelji preferiraju čist izlged, s desetak riječi naslova ostavljaju najbolji dojam. Također, dobro je ako je naslovna stranica kraća, da ne zahtijeva pretjerano vertikalno skrolanje (osim ukoliko ne želimo isticati kronologiju)

  • Vjerodostojnost

Svi smo svjesni mogućih prevara koje vrebaju na internetu, kao i njihove raznolikosti. Naravno, cilj je napraviti stranice koje ostavljaju dobar, pouzdan dojam. Ukoliko posjetitelj ne zna za vašu tvrtku, dojam o pouzdanosti će steći – barem na prvi pogled, neki će obaviti i detaljno istraživanje vašeg poslovanja na forumima, recimo – prema kvaliteti stranica. Čist i uredan dizajn i sofisticiranost ovdje uvelike pomažu, kao i kvalitetan sadržaj. Davno su prošla vremena kada ste sami mogli napraviti web u kućnoj radinosti: to danas drži vodu tek za osobne stranice, nipošto za bilo kakvo poslovanje. Obavezno koristite usluge web dizajnera, i to kvalitetnog.

  • Fokus

Web stranice s bezbroj linkova, gdje stalno nešto svjetluca i iskače živciraju veliku većinu posjetitelja. Smatramo da grafički dizajn treba nenametljivo pokazivati gdje treba kliknuti, ovisno o korisničkim željama. Pripazite na meni – osim što mora biti pregledan, nije loše učiniti lako dostupnim najčešće tražene stranice. Izbjegavajte veliku dubinu menija: više od dva nivoa mogu biti zamorni. Ako vam je potrebna veća dubina, koristite se radije filtriranjima. Držite se fokusa vašeg poslovanja: prodajete li računala, nemojte stavljati  bannere od horoskopa, viagre ili hrane za kućne ljubimce. Zapravo, ako nemate neki konkretan razlog zbog kojeg biste postavili bannere, nemojte to niti činiti.

Strategija

  • Tijek informacija

Strategiju smo podijelili na samo dva pod kriterija. Smatramo da je kod kupnje nekog proizvoda ili usluge poželjno da vas web vodi, od osnovnih informacija do samog čina kupnje.

Ovisno o prirodi vašeg proivzoda ili usluge taj tijek može biti objašnjen na više stranica, ili unutar samo jedne u kroz više paragrafa.

  • Ponuda

Nakon što ste privukli posjetitelja i nagovorili ga da kupi vaš proizvod, sljedeći logični korak jest kreiranje ponude. U većini slučajeva radit će se o proizvodu, ali to može biti i recimo free trial, whitepaper ili nešto drugo. Ponuda bi trebala biti sastavljeno od pažljivo odabranih riječi, te vrlo jasno definirana.

Prođite kroz ove kriterije, i ocijenite svoje stranice ocjenama od jedan do pet. Fokusirajte se na otklanjanje nedostataka, jer danas više nego ikada poslovanje ovisi o kvaliteti web stranica tvrtke, a taj trend je u konstantnoj uzlaznoj putanji…

Rating 3.80 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

1 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Kako se pametno reklamirati na banerima? | Reklamiranje.net Says:

    [...] korisnika, što smanjuje broj praznih klikova. Osim forme, pazite i na sadržaj oglasa: Mora biti zanimljiv, atraktivan i nedvosmislen, a landing page neka bude jasan i intuitivan, što će omogućiti [...]

Vas Komentar