RSS

Starinske metode pomažu u planiranju

Tue, Dec 16, 2008

ePoslovanje, eSavjeti

Starinske metode pomažu u planiranju

Savjeti koje ćemo spomenuti namijenjeni su onima koji se planiranjem ili nisu bavili ili mu nisu često pribjegavali. Profesionalci, pogotovo project manageri imaju detaljno razrađene projekte kroz projektne metodologije, sa svojim wbs-ovima, resursima, timelineom, milestonovima, deadlineom, risk planom itd. Njih ćemo za sada zaobići i usmjeriti se na početnike, na one koji misle da im vrijeme uvijek nekako “klizne”…

Najbolji način da pratite vlastiti napredak je da cjelokupnu problematiku planiranja razbijete na koliko god je to potrebno manjih koraka i da ih potom zabilježite na papir ( da, baš na papir ). Navedite sve faze za koje smatrate da ćete ih morati poduzeti da biste od praznog papira došli do konkretne realizacije i pritom nemojte ispustiti niti jedan detalj, ma koliko se nevažan činio. Svakako dodatno označite poslove koji zahtijevaju dodatnu pažnju i doradu.

Možda vam se bilježenje zadataka na papir čini trivijalnim savjetom i bespotrebnim gubitkom vremena jer vi “sve držite u glavi”, no to nije tako jer pored sve tehnologije, Interneta, računala i softvera za organizaciju misli i digitalnih podsjetnika komadić papira i olovka i dalje su čudesan alat za kreativno skiciranje i organiziranje posla.

Kada sve pojedine korake i zadatke koji čine proces planiranja zabilježite na komad papira, tek tada ćete moći preciznije procijeniti koliko vam uopće vremena treba za provedbu posla, da odredite realne vremenske rokove, resurse i podijelite cijeli proces u lako razumljive, konkretne korake. Ako tokom provedbe planiranja u bilo kojoj fazi uočite da ste nešto izostavili s popisa zadataka, ubacite to na papir, ukalkulirajte dodatno vrijeme koje vam je potrebno za takve poslove i pomaknite rokove ukoliko je to potrebno. I da… nemojte sami sebe lagati.

-

Prvi puta ja najteže, no jednom kad prođete procese planiranja i realizacije od početka do kraja već će vam biti lakše. Nakon što završite sa svakim zadatkom, precrtajte ga s liste. Doista ga precrtajte – ta radnja donosi vam određenu psihološku satisfakciju i osjećaj da ste sve bliže cilju, a s druge strane pomaže da vizualno odmah vidite koliko vas još posla čeka. Svakako uz svaki dovršeni zadatak zabilježite koliko vam je trebalo vremena da ga obavite jer će vam to omogućiti bolje vremensko struktuiranje vaših budućih programa.

S vremenom, planiranje će vam biti sve uspješnije jer često ćete otkrivati nove momente koji će vas tjerati na daljnju edukaciju i usavršavanje, a sve bolji rezultati biti će nagrada kroz satisfakciju.

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

Sinisa Begovic - ukupno napisanih 69 tekstova na eBizMags.

Kroz svoju 12 – godišnju menadžersku karijeru konstantno se usavršava i radi na kompleksnim ICT sustavima s usmjerenjem na poslovni, idejni i funkcionalni aspekt. Sudjelovao je u stvaranju velikog broja e-projekata, pa tako i prvog WebShop-a u Hrvatskoj s integriranim kartičnim plaćanjem. 3 godine za redom bio je Predsjednik žirija nacionalnog natječaja Vidi Web Top 100. Kroz svoj radni vijek obnašao je funkcije project managera, direktora marketinga, izvršnog direktora , a na regionalnoj razini voditelja Web & eCommerce odjela najveće tvrtke u JIE Regiji za proizvodnju i distribuciju računala i potrošačke elektronike. Odjel je osmislio i upravljao s nekoliko desetaka poznatih brand portala, te s nekoliko eCommerce sustava koji su ostvarivali višemilijunske promete i uspješno opsluživali tisuće zadovoljnih partnera diljem Regije. 1999. diplomirao novinarstvo, a nekoliko se godina kasnije usavršava na MBA postdiplomskom studiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, te magistrira na MBA postdiplomskom studiju, University of Gloucestershire u Velikoj Britaniji. Utemeljitelj je tvrtke Empiria Magna, koja se bavi konzultantskim uslugama s područja eBusiness-a, te je vlasnik prvog Internet magazina u JIE regiji, također s područja e-poslovanja www.eBizMags.com. Sada radi na poziciji direktora sektora e-prodaje tvrtke Magma d.d.

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

3 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Marketinško planiranje s jasnim ciljem | eBizMags Says:

    [...] Ako se nikad prije niste bavili marketinškim planiranjem, preporučamo vam da počnete s jednim do dva sata dnevno kako ne biste prerano “izgorjeli”. Jednom kad izradite vaš prvi detaljni marketinški plan i naviknete se na proces, to vrijeme možete postupno i povećavati. Korisno je znati da tok određuje vrijeme efektivnog rada pa ako shvatite da možete i želite napraviti više nego što ste planirali, radite i duže od unaprijed zacrtanih vremenskih okvira. [...]

  2. Ima li smisla iznajmljivati internetske domene? | eBizMags Says:

    [...] zato jer je bila slobodna, bez namjere da je neposredno koristimo. Čekanje pravog trenutka da se projekt započne ili domena proda za mnogo više novca nerijetko se oduži u nedogled, a produživanje domene [...]

  3. Prvo opseg projekta i rizici, a metodologija kasnije… | eBizMags Says:

    [...] i koja je potencijalna opasnost koja bi mogla uništiti cijeli projekt. Stavljanje formalnog opsega projekta na papir osigurat će vam veću mogućnost [...]

Vas Komentar