RSS

Coaching: Spremnost klijenta kao preduvjet isplativosti ulaganja

Tue, Nov 24, 2009

eDukacija, ePoslovanje

Coaching: Spremnost klijenta kao preduvjet isplativosti ulaganja

“Imam jednog direktora kojem treba coaching.”

“Kako znate da mu treba coaching?” – pitam ja.

Razgovor teče dalje, sugovornik objašnjava “kako zna” i polako stižemo do još jednog pitanja (jednog od onih koje u ovakvim prilikama ne želite zaboraviti pitati):

“Koliko je po Vašem mišljenju ta osoba spremna, otvorena za coaching?”

“Ne znam. Zašto je to bitno? Ako mu JA kažem – odradit će!”

I tu ćemo stati na trenutak – jer spremnost osobe da provede Vašu odluku, nije i mjera njegove spremnosti i otvorenosti (neki bi rekli “podobnosti”) za coaching.

Ali jeste preduvjet za uspjeh coachinga, što je pak ključni faktor isplativosti Vašeg ulaganja.

-

Coaching kao izbor, a ne intervencija

Coaching proces po svojoj prirodi klijenta stavlja pred brojne izazove: Samosvjesnost, Otvorenost za feedback, Preuzimanje odgovornosti za svoje djelovanje, Istraživanje novih mogućnosti, Ustrajnost, Dosljednost, Pomicanje granica …

Kao takav, coaching traži rad, samorefleksiju, unutarnju motivaciju, posvećenost, energiju. Ali i donosi nove perspective, novu učinkovitost, nove ideje, spremnost na suradnju i stvaralačku snagu koja pomiče obzore :o )

Nismo svi i u svakom trenutku jednako spremni na gornje izazove. Mnogi su direktori (i ne-direktori) vrlo svjesni svojih slabosti, pa ipak će teško, možda nikada, učiniti nešto u smjeru njihovog unaprijeđivanja.

Kad birate coaching kao alat u organizacijskom razvoju, imajte na umu kako unatoč svojoj ogromonoj transformacijskoj moći, coaching nije uvijek najbolje rješenje, i nije za svakoga. Nije npr. za osobe s psihičkim poremećajima, kojima je potrebna terapija, niti za osobe s nedostatkom predmetnih znanja – kojima je potrebna edukacija.

-

Koliko ste spremni podržati proces promjene?

Učinite provjeru spremnosti za coaching obveznim korakom u procesu ugovaranja coaching odnosa.

-

Zapitajte sebe kao sponzora i naručitelja, ali i potencijalnog korisnika coachinga:

  • Koliko je osoba otvorena primiti povratnu informaciju?
  • Koliko je emocionalno spremna preispitati sebe i svoje djelovanje, ili svoja uvjerenja?
  • Koliko je osoba spremna staviti prioritet na ostvarenje ciljeva coachinga?
  • Koliko je radoznala, željna, spremna iskušati nove pristupe starim situacijama?
  • Da li je ovaj trenutak pravi trenutak za coaching?
  • Zašto je ovaj trenutak pravi trenutak za coaching?
  • Kakvu će vrstu podrške klijent trebati u procesu promjene?

i na kraju, a ne manje važno:

  • Koliko ste mu spremni tu podršku i dati?

-

coaching

“Coaching nije za svakoga. Možda nije ni za Vas.” (L.Michael Hall, PhD u članku “Jeste li spremni za izazove coachinga”)

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

Adrijana Strnad - ukupno napisanih 3 tekstova na eBizMags.

Diplomu za coaching stekla je u Londonu na Coach U ( www.coachinc.com ) programima za korporativni coaching, gdje je završila i postdiplomsko obrazovanje ( Advanced Corporate Coaching Program ) iz područja primjene coachinga u organizacijskom okruženju. Licencirani je facilitator programa Vještine coachinga za menadžere ( The Coaching Clinic ) Aktivna je članica ICF-a, ( International Coaching Federation, www.coachfederation.org ) i prvi coach u Hrvatskoj i Regiji ( zemlje bivše Jugoslavije, Bugarska, Mađarska ) certificiran prema standardima svjetske strukovne udruge za coaching, te suradnik medjunarodne mreže trenera i savjetnika u području organizacijskog razvoja ( www.snowballtraining.com ). Kao dipl. ing industrijske elektronike, završila je postdiplomski studij poslovnog upravljanja ( DSM ) pri FER-u u Zagrebu, veći broj programa za razvoj i usavršavanje Menadžmenta pri MCE Europe ( strateško upravljanje tržišno vođenim organizacijama, strateški marketing, vještine upravljanja ljudima ) i Perfect Training Austria ( intuitivno i efektivno vođenje ), kao i dvogodišnji program Škole za Osobni i organizacijski razvoj u Puli.

Kontaktiraj autora

Vas Komentar