RSS

SpaceTime: 3D surfanje Internetom

Thu, Oct 30, 2008

eMarketing, eTrziste

SpaceTime: 3D surfanje Internetom

U naše vrijeme surfalo se tako da se imalo otvoreno deset ili više prozora web preglednika odjednom. Danas se surfa u modernim preglednicima koji imaju fancy kartice pa se samo u jednom prozoru preglednika ima otvoreno po desetak ili više stranica odjednom, bez da se čovjek pogubi u prozorima. Tako je danas. No već sutra dolazi njihovo vrijeme kada će se surfati u tri dimenzije. A tko su oni? Pa neki novi klinci, pripadnici mlade urbane, hip generacije koji na računalu odjednom imaju učitane sve IM alate, ne idu van bez iPoda u džepu i skejta pod rukom, a jedina televizija koju gledaju je YouTube ili Joost. Vjerojatno će ideju surfanja u tri dimenzije odmah u startu, s izrazom gađenja na licu, odbiti tradicionalni korisnici, no sigurno će se itekako dopasti modernim klincima.

Nije novo, ali vrijedi skrenuti pažnju; SpaceTime vrlo jednostavno rješava problem bezbrojnih kartica u web pregledniku. Svaka stranica se otvara u zasebnom prozori, no svi prozori su poredani u prostoru jedan iza drugog – baš poput Flip 3D efekta u Windows Visti. “Listanje” prozora riješeno je pomoću kotačića na mišu, što se pokazalo izuzetno efikasnim. Lako se naviknuti na takvu navigaciju jer se iznimno brzo, samo pomoću kotačića na mišu, krećete među prozorima. Kako je u svakom prozoru prikazan sadržaj sitea, već i letimičnim pogledom možete pronaći “karticu” koju želite.

Spacetime

Da surfanje ne mora biti plošno, dvodimenzionalno iskustvo pokazuje aplikacija SpaceTime koja Internetu daje treću dimenziju. Iako ideja nije nova i dosad je bilo pokušaja da se realizira, SpaceTime na tragu je potencijalno ubitačnog koncepta koji u mnogim slučajevima ima nedvojbenih prednosti pred klasičnim surfanjem. Čak ne bi čudilo da ideja ovog programa završi u nekoj od budućih verzija operacijskog sustava naših računala, kao jedna od značajki koja će se reklamirati na sva zvona.

Pretraživanje funkcionira na sličnom principu. Odaberite tražilicu, unesite željeni pojam i sve pronađene stranice pojavit će se u zasebnim prozorima poredanim jedan iza drugog. No, SpaceTime tu ne staje. Omogućeno vam je pretraživanje eBay aukcija kod kojeg se pronađeni predmeti prikazuju u prostoru, jedan iza drugog, a klikom na fotku prikazuje se stranica na eBayju s opisom aukcije. Trodimenzionalni pogled na rezultate pretraživanja dolazi do izražaja kod pretraživanja slika koje se također pregledno prikazuju jedna iza druge.

SpaceTime predstavlja vrlo zanimljiv eksperiment koji bi se uz neprestane dorade mogao konceptualno doraditi do razine da ga prihvati širi krug korisnika, a sigurno će ga naći među hip generacijom koja diktira trendove sutrašnjice i ne izlazi iz kuće bez iPoda u džepu. Sistemski administratori će ga vjerojatno odbiti s indignacijom, premda će ih svrbjeti dlanovi od želje da se i sami otisnu u treću dimenziju. Video prezentacija.

Rating 2.67 out of 5
[?]
, ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar