RSS

Softver kao usluga: Potrebne promjene

Wed, Sep 2, 2009

ePoslovanje, eSigurnost, eTrziste

Softver kao usluga: Potrebne promjene

U modelu dostave softvera kao usluge mora doći do prilagodbe prodajnih i marketinških funkcija u odnosu na kompanije koje su u fokusu kao potencijalni kupci. Radi se uglavnom o poslovnim kupcima, jer su aplikacije koje su u planu za migraciju na online model uglavnom poslovne, poput automatizacije prodaje, ljudskih resursa ili odnosa s kupcima. Nakon što poslovne aplikacije pokažu svoju vrijednost, ta se migracija može nastaviti i s kritičnijim IT aplikacijama poput e-maila, sigurnosti ili pohrane. Upravo su sigurnost i pouzdanost glavni razlog sumnjičavosti menadžmenta kompanija prema online aplikacijama.

Najviše se pomaka mora napraviti na području novih operacijskih vještina, kao i vještina odnosa s kupcima koje su potrebne u novom modelu. Operacijski je izazov pružiti hosting aplikacije u odnosu na tradicionalnu prodaju instalacija aplikacija. Kompanije moraju podržavati operacije vezane uz data centre, nadzor sustava i mreže, te sustave naplaćivanja. Nove vještine odnosa s kupcima morati će uključiti prigovore kupaca koji zahtijevaju trenutnu reakciju. Kvarovi sustava i mreže uzrokovat će prekide rada svih kupaca, odnosno velike fluktuacije broja pritužbi, što služba za korisnike mora moći podnijeti.

Također će morati doći do promjene R&D funkcija, jer će male ali česte nadopune i popravci softvera postaviti nove zahtjeve na rokove i kvalitetu isporuke. Rokovi će biti fleksibilniji, ali će zato verzije morati biti potpuno funkcionalne, što je promjena u odnosu na praksu tradicionalnog modela. R&D odjel će također morati proširiti fokus s proizvoda na cijeli način dostave softvera, uključujući pomagala koja omogućavaju normalno izvršavanje softvera, naplaćivanje i druge softvere koji se koriste kao usluge zajedno s ovom uslugom. R&D također mora usko surađivati s drugim odjelima unutar kompanije koji se odnose na prodaju i dostavu softvera tako da bi se neprestano bilo u kontaktu s tržištem, planirale nove funkcije i reagiralo na želje tržišta, ali ovaj put dinamičnije i brže nego kod tradicionalnog modela.

Kako se vrijeme online softvera naglo približava, menadžeri će morati osigurati razvoj navedenih sposobnosti i R&D kapaciteta u kompanijama, kao i djelovati na svoje kupce da prihvate novi model. Poslovni modeli i partnerstva, kao i kompenzacijski modeli doživjet će korjenite promjene, a razvoj online platformi će doći u prvi plan, čime uz bok velikih softverskih kompanija staju i mnogi manji, ali često inovativniji proizvođači. Menadžment proces i organizacijska struktura će morati nadzirati istodobno dva procesa – proizvodnju tradicionalnog softvera i proizvodnju softvera kao usluge, žele li sačuvati postojeću bazu korisnika i privući nove korisnike.

-

Kako se ponašati?

Softver kao usluga donosi nekoliko prednosti kupcima, uključujući češće nadogradnje, manju cijenu vlasništva, te veću razinu usluge proizvođača koji mora postati obazriviji na upite korisnika s obzirom da oni lako mogu promijeniti proizvođača. S druge strane menadžment mora uvesti mnoge promjene u arhitekturi i menadžmentu da bi podržao novi model.

IT sustavi kupaca uglavnom su dizajnirani kao zatvoreni sustavi s nekoliko kontroliranih veza prema vanjskom svijetu, što se mora promijeniti u hibridni model koji uključuje obilježja zatvorenih i otvorenih sustava. Kupci moraju sami odlučiti koje aplikacije moraju ostati zatvorene, a koje mogu migrirati na otvoreni model online softvera. Pritom se svakako mora voditi računa o složenosti novog sustava.

Uz nižu cijenu, glavni je motiv prelaska na online softver bolja usluga proizvođača nego što se to može očekivati od ugovora o održavanju u tradicionalnim modelu. Proizvođači moraju prilagoditi razinu usluge koju pružaju s očekivanjima korisnika, što zahtijeva koordinaciju između različitih odjela. To će ujedno biti i značajna razlika između proizvođača i vjerojatno će biti važan element njihovog uspjeha ili propasti.

-

IT menadžeri će morati usko surađivati s ostalim menadžerima da bi se osigurala prava isplativost online softvera, s obzirom da više neće biti kapitalnih investicija u softver, već manji ali stalni izdaci za korištenje softvera. Problem također nastaje ako više odjela koristi isti softver, te ako samo jedan od odjela zahtijeva prilagodbu softvera, ili nadogradnju.

Kako sve više aplikacija migrira na novu platformu, koncept softvera kao usluge može postati vrlo snažna sila na IT tržištu podižući ljestvicu za outsourcing poslovnih procesa. Softver kao usluga postati će konkurencija softveru outsourcing proizvođača, čime će potonji morati ponuditi usluge veće vrijednosti da bi ostali prihvatljivi ili razviti svoj vlastiti softver koji mogu ponuditi kao uslugu. Kompetitivna prednost outsourcinga poslovnih procesa može biti jedino njihovo duboko znanje specifičnih domena (primjerice upravljanje odnosom s kupcima), a ne više efikasnost koja proizlazi iz ekonomije razmjera ili jeftinije radne snage.

Ocjena 4.00 od 5
, , , , ,

Autor teksta:

Marko Lackovic - ukupno napisanih 44 tekstova na eBizMags.

Dodiplomski studij završio je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, na kojem je stekao magistarsku i doktorsku titulu sa specijalizacijom u području telekomunikacija i informatike. Također je završio poslijediplomski MBA studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, pri čemu su mu glavni interesi bili strateški menadžment, te menadžment znanja. Svoju istraživačku karijeru započeo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu i na Swiss Federal Institute of Technology (EPFL) u Švicarskoj, a stečena znanja primjenjuje u R&D centru kompanije Ericsson Nikola Tesla d.d. u Zagrebu. Karijeru nastavlja na menadžerskim pozicijama kao voditelj prodaje u kompaniji Huawei Technologies d.o.o., te direktor prodaje u firmi Atento d.o.o. Sudjelovao je u nekoliko istraživačkih projekata Europske unije, te je napisao preko 30 znanstvenih radova. www.markolackovic.com Nadalje, suvlasnik je prvog Internet magazina u JIE regiji s područja e-poslovanja www.eBizMags.com

Kontaktiraj autora

1 Komentari za ovaj tekst

  1. Goran Blagus komentira:

    SaaS je zgodan koncept i mišljenja sam da će se IT širiti u tom smjeru. No, kao i obično, uvijek postoje one mali stvarčice koje koče sveobuhvatnije prihvačanje SaaS među širom populacijom (tvrtkama). Pitenja koje se često postavi jest vezano uz to gdje su “moji podaci”. Zanimljivos iz praske pokazalo je da ljudi nevoljko prelaze na SaaS rješenja baš zbog toga što se boje kako će im nestati važni podaci, kako su njihove važne fakture “tamo negdje” i slični prigovori dok u isto to vrijeme te firme interne mreže imaju loše i izrazito nesigurno posložene. Rupičaste firewallove, a backup proces im je takav da on čak i ne postoji. Često je backup – “ma imamo nešto na što to snimamo, nešto skupo s trakama” ali da li postoji procedura provjere backupiranih podataka i total recovery procedure u slučaju najgoreg – često je odgovor da to nemaju.

    Bez obzira na sve, SaaS će morati odgovoriti na izazove kao što su sigurnost podataka i osječaj da je to “tamo negdje” i još puno truda uložiti u marketing i edkukaciji svojih potencijalnih korisnika. No, sada znamo kako će približno izgledati budučnost :)

Vas Komentar