RSS

Socijalne mreže protiv korisničkog skepticizma

Tue, Nov 16, 2010

eMarketing, ePoslovanje

Socijalne mreže protiv korisničkog skepticizma

Trend je prilično jasan. Potrošači su umorni od klasičnih marketinških poruka, što vrijedi za sve načina oglašavanja te pogađa naravno i ecommerce trgovine. Pokazalo se da su socijalne mreže dobar alat za zadobivanje povjerenja korisnika…

Rast potrošačkog skepticizma

Zapravo, prilično je logično da potrošači pokazuju sve više skepticizma prema oglašavanju i marketingu općenito. Koliko god da smo skloni povjerovati u nerealna obećanja o zdravlju, produženju određenog djela tijela, čudotvornim premazima automobila ili sličnim porukama cinizam nam je u porastu. Ekonomska kriza, lažljivi političari, teži život s manje novaca samo su neki od razloga. Obilje lažnih obećana i reklama čak i od ozbiljnih tvrtki – prisjetimo se primjerice automobilske industrije i smiješnih standarda potrošnje – naučili su nas da budemo sumnjičavi.

Danas ćemo prije povjerovati usmenoj predaji neko basnoslovno skupoj reklami. I dalje je previše markentigaša fokusirano na ponavljanje jednih te istih fraza, iako je najvažnija komunikacija postala dijalog, a ne više monolog s kupcima.

Kupci su postali pobunjenici čiji je revolt usmjeren na nerealne reklame kojima obiluje naš marketinški prostor. Mnogo prije će povjerovati korisničkim ocjenama, poput recimo YouTube recenzijama, iskustvima na raznim forumima i slično a najviše smo skloni vjerovati preporuci prijatelja.

Korisnici traže iskustvo umjesto marketinga

Velika većina reklama sliči filmovima o James Bondu. On ubije desetak opasnih protivnika a da si ne izgužva odijelo ili ogrebe automobil, te uvijek, ali baš uvijek, osvoji ženu koja mu se dopada. Reklame su slične: kap tekućine za pranje posuđa otopit će i najtvrdokornije masnoće, a pločice i zagorene tave će blistati nakon samo jednog laganog prelaska spužvicom.

Vjerujete li tome? Ili da novi automobil srednje klase troši 5,5 litara u gradu? Ili ćete prije povjerovati ako vam vaš brico kaže da njegov novi Peugeot ne troši manje od 8-9 litara po gradu?

Budite iskreni

JetBlue je zrakoplovna tvrtka koja se „proslavila“ incidentom 2007. godine, kada su njihovom greškom stotine putnika ostali na nekoliko sati zarobljeni u aerodromima i avionima.
Nakon toga incidenta njihov predsjednik uprave David Neelman se javno ispričao i objasnio operativne probleme s kojima su bili suočeni. Isprika je objavljena u danas poznatom YouTube videu kojeg je pogledalo preko 390.000 gledatelja.

To je bio prvi primjer da se neki predsjednik velike tvrtke ispriča putem socijalnih medija. Rezultat? Dobio je prosječnu ocjenu od četiri zvjezdice…

Malo iskrenosti i poštenja, uz zdravu dozu poniznosti napravilo je sjajnu stvar za poljuljanu reputaciju tvrtke, koju klasičnim oglašavanjem nikada ne bi uspjeli povratiti u tako kratkom vremenskom roku.

Kada se podvuče crta, zapravo nije bitno zašto su korisnici skeptični; potrebno je samo prihvatiti tu činjenicu. Postoji protuotrov za to, a on nije još više masovnih poruka putem klasičnih reklama. Umjesto toga, budite iskreni, transparentni, te iskreno priznajte i objasnite vaše pogreške. Dijalog putem socijalnih medija i mreža pravi je način da to se borite protiv skepticizma kupaca. I jeftiniji od sve manje učinkovitih klasičnih marketinških poruka…

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar