RSS

Socijalne mreže kao pretraživači

Mon, Oct 25, 2010

eMarketing, ePoslovanje

Socijalne mreže kao pretraživači

Integrirani rezultati pretraživanja na tražilicama (Google, Bing, Yahoo) često uključuju postove na socijalnim mrežama, koje i tako direktno utječu na rangiranje. No, ne zaboravimo da i socijalne mreže donose pretraživače, što je dodatan razlog za eCommerce stranice da naprave svoje profile..

Pogledajmo pobliže Twitter i njegov interni pretraživač. Zbog Twitterovog limita duljine za postove, nemate mnogo mjesta za informacija – tek 140 znakova da oblikujete vašu misao. Stoga su korisnici Twitter pretvorili (i) u sučelje za razmjenu linkova. Oni su često okruženi keywordima, što olakšava korisnicima pretraživanje. Još popularniji Facebook nakon prošlogodišnjeg upgradea tražilice omogućava pretraživanje sadržaja, ne samo osoba, a i druge mreže poput LinkedIna donose sličnu funkcionalnost.

SEO za socijalne mreže

Poanta jest, da bi svi eCommerce trgovci trebali pored klasične SEO optimizacije za pretraživače, razmisliti i o SEO optimizaciji za socijalne mreže. Naravno, i dalje treba biti fokusiran primarno na Google (preko 60% tržišta pretraživača), ali niti brzo rastuće socijalne mreže ne treba zanemariti.

Nije dovoljno da samo kreirate profil vaših stranica na Facebooku; ponudite informacije koje su dostupne internim pretraživačima. Postate li link na recimo novi proizvod na vašem webshopou, okružite ga relevantnim keywordima; bez toga će ga biti gotovo nemoguće pronaći putem tražilice. Ovdje se pak javlja problem;: kako je sasvim očito da rezultati pretraživanja na socijalnim mrežama uvelike ovise o keywordima, trebalo bi istraživati iste, baš kao što to radimo za klasične pretraživače. No, trenutno ne postoji mnogo softvera koji vam omogućuju istraživanje keyworda na socijalnim mrežama. Jedan od boljih jest TweetVolume, koji će vam pokazati frekvenciju pojavljivanja pojedinih keyworda.

Očito je da SEO za socijalne mreže nije usko povezan sa SEO optimizacijom za web stranice, no neki principi su isti. Velik naglasak je na ključnim riječima, a često je ograničen broj znakova. Imajte to na umu svaki puta kada postate na Facebook sadržaj vezan uz vaše web stranice.

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

1 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Socijalne mreže protiv korisničkog skepticizma | eBizMags Says:

    [...] budite iskreni, transparentni, te iskreno priznajte i objasnite vaše pogreške. Dijalog putem socijalnih medija i mreža pravi je način da to se borite protiv skepticizma kupaca. I jeftiniji od sve manje [...]

Vas Komentar