RSS

Slike utječu na rangiranje Internet stranica

Fri, Sep 12, 2008

eMarketing, ePoslovanje

Slike utječu na rangiranje Internet stranica

Danas postoji bezbroj načina za privlačenje dodatnog prometa od tražilica prema vašem siteu. Budite svjesni da čak i način korištenja slika na siteu itekako utječe na rang u općoj Google tražilici. Poseban zlatni rudnik za privlačenje dodatnog prometa predstavlja tražilica slika Google Image Search. Jedan od vrlo efikasnih načina povećanja prometa prema vašem siteu od tražilica upravo je optimizacija slika što ih koristite na siteu.

Naime, slike valja optimizirati tako da u Googleovoj tražilici Image Search imaju što veći rang, slično poput optimiziranja ključniih riječi za opću Google tražilicu. Image Search je Googleova usluga za pretraživanje slika na Internetu putem ključnih riječi i fraza. Mnogi korisnici svakodnevno koriste Image Search da bi pronašli slike u raznim kategorijama, od fotografija poznatih osoba, automobila, namještaja i kuća do shematskih prikaza, dijagrama i fotokopija raznih dokumenata. Slike koje koristite na siteu osim svoje osnovne namjene – stvaranja vizualnog dojma – mogu vam poslužiti da prema svom siteu privučete veći broj posjeta iz tražilica.

Slično klasičnom pretraživanju, kod pretrage slika korisnik unosi ključni pojam ili frazu za pretragu, a tražilica u rezultatima prikazuje umanjene inačice pronađenih slika. Na vrhu stranice nalaze se slike koje najbolje zadovoljavaju uneseni kriterij pretrage. Kada korisnik klikne na neku sliku, tražilica otvara novu stranicu podijeljenu na dva segmenta. U gornjem manjem dijelu prikazana je umanjena inačica slike s detaljnim informacijama kao što su veličina izvorne slike, veza prema datoteci i vrsta slikovne datoteke te opcijom za preuzimanje slike u izvornoj razlučivosti. U donjem dijelu ekrana otvara se site na kojem se pojavljuje ta slika, što znači da je tražilica “posjetila” site kako bi ga mogla prikazati korisniku.

Kada biste uspjeli tražilicu natjerati da za određene ključne riječi izbaci slike koje koristite na vašem siteu, mnogi korisnici vjerojatno bi kliknuli te slike jer su izlistane na samome vrhu. Za svaki takav klik na sliku s vašeg sitea tražilica bi napravila jedan posjet jer mora posjetiti vaš site da bi došla do izvornog dokumenta. Ako deset korisnika dnevno klikne na vašu sliku u Image Search rezultatima pretrage, tražilica će generirati deset dodatnih posjeta. Npr: ako tisuću korisnika dnevno klikne na vašu sliku, tražilica će generirati tisuću dodatnih posjeta prema vašem siteu.

-

Ovdje pogledajte savjete kako optimizirati slike za tražilice.

-

Rating 3.00 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

2 Komentari za ovaj tekst

  1. Toni Aničić komentira:

    Sve je to divno i krasno ali uopće niste objasnili ljudima kako se optimiziraju slike za tražilice odnosno kako postići da slika bolje rangira u odnosu na ostale konkurentske slike. Mogao bi ja to napisati, ali zašto bi radio vaš posao? ;)

  2. Sinisa Begovic komentira:

    Ovim tekstom smo htjeli skrenuti paznju na cinjenicu navedenu u naslovu. Sljedeci tjedan cemo dati nekoliko konkretnih prijedloga koji pomazu u rangiranju.

Vas Komentar