RSS

Šest savjeta za poboljšanje email performansi

Tue, Aug 24, 2010

ePoslovanje, eSavjeti

Šest savjeta za poboljšanje email performansi

Dobar eCommerce trgovac zna što mu može donijeti kvalitetna email kampanja. No, pokazalo se da dio trgovaca ne mjeri učinke takvih kampanji, čime ostaju bez podataka neophodnih za optimizaciju.

Donosimo vam šest savjeta koji će vam poboljšati posjećenost stranica i prodaju uz pomoć vaše email kampanje. Preduvjet za njihovu implementaciju jest mjerenje učinka.

1.    Koliko ste mailova poslali?

Ova mjera se čini jednostavna i očita, no pokazalo se da dosta trgovaca zanemaruje ovu brojku, no ona je osnova za mjerenje rati otvaranja, odbijanja i klikova.

2.    Izmjerite broj otvaranja.

Budimo iskreni, velika većina email newslettera i cirkulara koje šaljete odlaze u junk folder, ili su obrisane prije čitanja. Zbog toga je bitno znati koji postotak vaših mailova je otvoren, da b i ste ih dodatno poboljšali. Bolji naslov, sadržaj, persoinalizacija…

3.    Mjerite bounce ratu.

Je li možda vaša mail adresa kriva, ili vaša domena? Mjerenje bounce rate, broja vraćenih mailova pomoći će vam da utvrdite probleme s vašom listom ili email servisom. Primjerice, ako imate veliki broj povrata to može značiti da se emailovi filtriraju kod ISP-a jer ste prepoznati kao spamer. Najgori slučaj: vaša domena je dospjela na black listu.

4.    Koliki postotak pročitanih mailova je doveo korisnika na vaše stranice?

Pratite vašu click-through ratu. Nakon dolaska na stranice, na što klikaju korisnici? Je li odlaze iz nepoznatog razloga?

5.    Pratite angažman korisnika.

Za ovaj korak vjerojatno vam treba napredniji email servis ili neka vrsta integracie s vašim web analytics softverom. Što se događa kada korisnik dođe na landing page vaše kampanje? Koliko dugo ostaje na vašim stranicama? Koliko često napravi konverziju? Koliko potencijalnih kupaca ode na stranice polinkane na vašima? Svi ovi podaci su bitni jer vam govore mnogo više od uspješnosti vaše email kampanje.

6.    Pratite konverzije.

Napokon, koliku prodaju generira vaša email kapmanja? Ova informacija će vam pomoći da donesete ispravne odluke o budućim investicijama u oglašavanje.

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

1 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Email marketing: split testiranje poboljšava performanse do tri puta | eBizMags Says:

    [...] neki bolji email vendori nude vam mogućnost testiranja u recimo 80/20 posto, i zatim slanja pobjednika na ostatak [...]

Vas Komentar