RSS

Učite na tuđim online marketing greškama

Mon, Jan 10, 2011

eMarketing, ePoslovanje

Učite na tuđim online marketing greškama

Tko ne poznaje povijest, osuđen je da je ponovi – stara mudrost vrijedi i u svijetu online marketinga. Donosimo vam šest naučenih lekcija iz ne tako davne 2008. godine, koje su potvrdile vrijednost online marketinga i u teškim vremenima…

Iako dvije godine čine prilično dug period u dinamičkom okruženju kakvo čini online marketing, iskustva iz 2008. godine i danas su aktualna, posebice na malom tržištu u razvoju, kakvo je naše.

Donosimo savjete koji će vam pomoći da uz minimalne troškove maksimizirate učinke vaše postojeće ili buduće online marketinške kampanje.

Planirajte!

Planirajte unaprijed, i slijedite plan.U 2008. kupci su započeli s blagdanskom kupnjoj još u desetom mjesecu. Imajte to na umu, kada planirate početak marketinških aktivnosti. Nagradite lojalne kupce posebnim incentivima, te ne zaboravite moć riječi „besplatno“. Ponudite besplatnu dostavu ili produljeno jamstvo. Ostanite u kontaktu s kupcima putem socijalnih mreža tijekom cijele godine, a ne samo u blagdansko vrijeme.

Držite se u cijelosti integriranog marketinškog plana. Web stranice više nisu prazne stranice teksta u svom svijetu. Dobre stranice su interaktivne s kupcima, a pretraživači sve veću pozornost posvećuju i video sadržajima, fotografijama, blogovima i ostalome, a to čine zato jer i kupci tome posvećuju sve više pažnje.

To znači da vaša online marketinška strategija mora koincidirati s tradicionalnim marketinškim tehnikama.

Budite pametni u njihovoj implementaciji, i držite se plana. Bitno je slati konzistentnu marketinšku poruku o vašem brandu.

Odijelo čini čovjeka, reputacija trgovinu

Brinite se za vašu online reputaciju. S rastom popularnosti socijalnih mreža, još je važnije da pratite iskustva i napise o vašoj tvrtki na blogovima, forumima, Facebooku… Dobrodošlu pomoć u tome nude stranice poput Serph.com i IceRocket.com te naravno, Google Alerts. Bitno je i gdje ste rangirani u rezultatima pretraživanja. Ne zaboravite – ne budete li vi kreirali javno mišljenje o vašem brandu, netko drugi hoće. I to češće negativno nego pozitivno…

Neka vaše stranice rade za vas. Naizgled glupa stavka, no ona to definitivno nije. Napuštaju li vaši kupci stranice tijekom procesa plaćanja? Kakve su fotografije i opisi? Je li navigacija intuitivna? Bitno je da kupnja tijekom cijelog procesa bude ugodan doživljaj, a to je zadatak vaših stranica…

Misli globalno, djeluj lokalno

Targetirajte lokalne kupce. Privlačenje lokalnih poslova je bitno za mnoge male i srednje tvrtke. Lokalne pretraživačke taktike uključuje plaćene geo-targeted reklame, i SEO optimizaciju. Geo-targetirane ključne riječi limitiraju kampanju lokalno, no poboljšavaju njenu efikasnost.

Iskoristite sve prilike. Neka vam bude zabavno dok ste kreativni u smišljanju novih, inovativnih načina interakcije s kupcima. Velika je vjerojatnost da će vam se to isplatiti…

Rating 3.00 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar