RSS

Service Delivery Platforms – reality check

Thu, May 27, 2010

ePoslovanje, eTrziste

Service Delivery Platforms – reality check

Nedavno smo pisali o strategijama rasta telekoma. Jedan od tehnoloških poticaja rasta je i SDP koncept – Service Delivery Platform. Do sada se nije istaknuo u svom punom potencijalu kao određeni nositelj razvoja. Uglavnom je korišten od strane dobavljača za prodaju njihovih skupih aplikacija koje su u osnovi provedba SOA arhitekture, u postojeće okvire BSS / OSS okruženja. Iskreno rečeno, takav koncept raširen je u različitim industrijskim granama. Promatrano iz poslovne perspektive sigurno ima smisla, ali njegov napredak je spor.

Lightreading je objavio istraživački rad pod naslovom: Next Big SDP Dilemma. Donosimo vam glavne zaključke.

Sljedeća velika SDP dilema

  • Mrežni operatori prepoznaju izvor zarade u digitalnom sadržaju usluge, ali koriste tu uslugu na visokospecijalizirani i oportunističko fragmentiranih način.
    Različiti dijelovi organizacije koriste samo određene usluge, i često koriste vlastiti SDP.“

U potpunosti se slažemo, i ovdje je objašnjenje zašto: raspon usluga je stvarno ekstremno širok. Silnim obećanjima o poslovnim rezultatima nakon postavljanja nove platforme, SW NEP  prodavači stvorili su nerealna očekivanjima vezana za smanjenje troškova i povećanje prodaje. Nakon napumpanih očekivanja od strane ove tehnologije, stigla je faza triježnjenja.

Glavni problem jest činjenica da ne postoji jedinstveno softversko rješenje koje bi bilo dovoljno da upravlja svim idejama koje dolaze iz odjela razvoja proizvoda. Iz financijske perspektive, bilo bi pametno i ograničiti ideje PD ekipe u zatvoreni spektar proizvoda i usluga s neznatnim varijacijama, koje mogu biti razmještene uz pomoć SDP koncepta. Iz perspektive rasta prihoda- nema smisla ograničavati takvu vrstu inovacije.

Sljedeća ideja koja je naglašena u izvješću:

  • Jasno je da će operateri trebati bolji set delivery funkcija, ali takav  koji neće biti skuplji i neće narušiti postojeću fleksibilnost.

Dakle, koncept je dobar ali mora raditi unutar obećanog scenarija. Ne bi trebao biti skuplji od tekućeg poslovanja i trebao bi pridonijeti dužem roku upravljanja.

The Next Big SDP Dilemma govori sljedeće:

  • Sadržajni provideri razvili su novi “off-portal” s uslugama koje operateri teško svladavaju.

Inicijalna ideja za vezanje korisnika uz svoje portale bila bi obična glupost. Tko bi želio pregledavati vaš portalu putem WAP protokola kada je bogatstvo informacija na dohvat ruke na Internetu. Noviji razvoj pokazuje da bez obzira koliko se trudili, oni su i dalje samo infrastrukturi operateri. Zanimljiv sadržaj negdje je drugdje (u zakupu, kada je riječ o web surfing). Microsoft, Google, MySpace i Facebook već su osvojili ovu bitku.

  • Mobilni Internet počeo se oslobađati svog operatera, mobilni uređaji koriste se za pristup Internetu putem preglednika, a ne operatora i WAP portala


Ta liberalizacija sadržaja morala se desiti prije ili kasnije. Zašto biste bili vezani uz operaterovu stranicu s vijestima, kada je CNN-Mobile ili Google Reader prilagođen za Vaš iPhone ili “smartphone”.

  • operateri trebaju omogućiti infrastrukturu za potporu tri komponente (računala, TV-a i mobitela)

Da, to je to. Operatori i dalje imaju jedinstvenu priliku da integriraju iskustva naših korisnika kroz tri različita terminala, ali nisam siguran koliko dugo. Sada je na njima iskoriste ovu početnu prednost što imaju pristup širokoj bazi klijenata.
Poslovni modeli su postavljeni savršeno zbog dobro ustrojenog sistema naplate. SDP može odigrati veliku ulogu u upravljanju sadržajima i aplikacijama centralno, ali i razmjestiti ih u terminal na specifičan način, pružiti platformu za integraciju različite mrežne terminalne opreme i, konačno, smanjiti troškove.

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

1 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Mreže nove generacija faktor konkurentnosti - 1.dio | eBizMags Says:

    [...] telekom kompanije se suočavaju s smanjivanjem zarade od tradicionalnih komunikacijskih usluga. Mobilni dio [...]

Vas Komentar