RSS

SEO: razgovor s paucima 1. dio

Sat, Sep 4, 2010

eDukacija, ePoslovanje

SEO: razgovor s paucima 1. dio

Pretraživači su poput prevodioca. S nekoliko riječi unesene u search box pokušavaju prevesti riječ ili frazu u namjere i želje korisnika, te ih usporediti s milijunima potencijalnih odgovora na uneseni upit.

No, suprotna komunikacija se odvija s manje razumijevanja i daleko je manje uspješna. Pretraživači također prevode milijarde stranica po kojima puštaju svoje pauke, te ih svode na seriju signala. Razumijevanje tih signala – i ono što jasno govore i ono što je malim slovima pisano – je osnova kvalitetnog Search Engine Optimisationa.

Pogledat ćemo dalje od osnovnih koraka SEO optimizacije, u strukturu pojedinih stranica. Uz pretpostavku da je strukturu moguće pratiti pretraživačkim paucima, svaki element sadržaja na svakoj stranici šalje neku vrstu signala pretraživaču.

Glasni SEO signali

Najglasniji signali s pojedine stranice dolaze od naslova, tagova, HTML headinga i usidrenog teksta. Kada svi ti glasni signali šalju istu poruku, pretraživač je čuje jasno i glasno. Ako pretraživač prevede traženu riječ ili frazu u signal koji odgovara onome koji šalje vaša stranica ona će se pojaviti na rezultatima pretrage.
Ako se signal koji šalje vaša stranica razlikuje od naslova do naslova, taga ili HTML headinga potencijalno jasna poruka bit će nejasna. Engine neće biti u mogućnosti da usporedi vašu stranicu s unesenim upitom, te ukoliko svi ostali parametri SEO optimizacije budu isti, konkurencija će vam oduzeti primat u rezultatima pretraživanja.

Primjerice, O’Reilly Media ranks visoko je rangiran u Googleu za frazu „open source“ koja se odnosi na brojne knjige, konferencije i trening tečajeve koje prodaju. Na njihovoj open source landing stranici, tagovi naslova, HTML headingi i usidreni tekst (kao i sadržaj i drugi parametri) šalju isti signal: opern source.

Da su naslovi drugačiji, te da vode na brandove koje tvrtka prodaje, poput “O’Reilly Media Books, Conferences & Courses about Open Source,” signal bi bio znatno slabiji. Da je HTML H1 heading oko loga, umjesto glavna keyword fraza za stranicu signal bi bio nepostojeći. Da usidreni tekst linka na stranice koje nemaju veze s open source temom, signal bi ponovo bio ometen.

Konzistentnost ta tri glasna signala je ključna za poboljšanje rangiranja kroz optimizaciju sadržaja.

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

2 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Bing: nova prilika za profit | eBizMags Says:

    [...] udio na tržištu raste od njegova predstavljanja, no SEO eksperti ga tek djelomično uvažavaju. Što nam novoga donosi Bing, i može li se na njemu [...]

  2. Odabir SEO stručnjaka | eBizMags Says:

    [...] mu. Postoje samo opće smjernice što se smije, što je u sivoj zoni a što je zabranjeno kod SEO optimizacije. Nemoguće je unaprijed jamčiti vrhunski rezultat. Posebice ako koristite neke ključne riječi [...]

Vas Komentar