RSS

SEO: rangiranje nije jedina mjera uspjeha

Sun, Nov 21, 2010

ePoslovanje, eSavjeti

SEO: rangiranje nije jedina mjera uspjeha

Rangiranje je već dugo vremena mjerilo u svijetu pretraživačkog marketinga. Ništa neobično: jednostavno se prati, i izgleda da se radi o zaista najvažnijem parametru. No, želite li točno izmjeriti efikasnost vaše SEO kampanje, vrijeme je da zaboravite opsesiju rangiranjem…

Rangiranje u pretraživačima naravno i dalje ostaje koristan dijagnostički alat, no nije jedini i najbolji podatak za mjerenje uspjeha SEO kampanje.
Primjerice, rangiranje za isti termin, u istom engineu može biti različito za svakog korisnika.

Različiti rezultati

Manje je poznato, da i sljedeći čimbenici utječu na rezultate pretraživanja svakog pojedinačnog koriniska:

 • Personalizacija – pretraživači koriste sve što znaju o vama i kroje rezultate pretraživanja po vašoj mjeri. Dakle, što više koristite pretraživač, to će on više znati o vama i jače customizirati rezultate pretraživanja. Gmail, iGoogle, Google Toolbar samo su jedni od alata koji pretraživačima donose vaše podatke. To znači, da ćete vidjeti (malo) različite rezultate pretraživanja u odnosu na sve druge korisnike.
  Znajući to, Google je dozvolio micanje utjecaja vaše prošlosti na rezultate pretraživanja uz pomoć dodatka &pws=0 query stringu.
  Primjerice, http://www.google.com/search?q=seo+rankings&pws=0
 • Pretraživački rezultati mogu se rezlikovati i zbog odabranog broja prikaza po strani. Defaultno je 10 rezultata po strani, no u postavkama to možete povećati do 100. Google vam i ovdje dozvoljava ručno obilaženje postavki, ukoliko dodate &num=100 query stringu
  primjerice: http://www.google.com/search?q=seo+rankings&num=100
 • Data centri. Svi veliki pretraživači koriste sustav s podatkovnim centrima smještenim diljem svijeta, koji omogućavaju brži prikaz rezultata.
  Svaki data centar ima indeksirane različite URL-ove i različite algoritme, od kojih su neki novi i/ili eksperimantalni. Glavni je parametar lokacija, koja određuje u koji će dana centar stići vaš upit, no nije jedini. Iz toga je sasvim jasno da možete imati različite rezultate od geografski udaljenih osoba…
  Google Data Center Research Tool donosi vam uvid u kompleksnost data centara i njihovog utjecaja na rezultate pretraživanja.

 • Geografska lokacija. Gdje se nalazite, i lokacija vaše IP adrese ne samo da utječu na rezultate zbog odabira data centra, nego i na personalizirani sadržaj pretraživanja. Google teži ubacivanju lokalnog sadržaja u pretraživačke rezultate.
  Tome možete doskočiti uporabom Google Dance Tool alata, koji vam omogućuje usporedni prikaz rezultata ovisno o lokaciji.
Rating 4.00 out of 5
[?]
, ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar