RSS

SEO: procjena prodajnog potencijala keyworda i fraza 2.dio

Fri, Jul 30, 2010

ePoslovanje, eSavjeti

SEO: procjena prodajnog potencijala keyworda i fraza 2.dio

U prvom dijelu članka koji će vam olakšati procjenu kvalitete i prodajnog potencijala keyworda i fraza za vaše online poslovanje objasnili smo kako se kreira SEO tablica.

Drugi dio članka donosi objašnjenje SEO prodajne tablice.

SEO prodajna tablica

Uzet ćemo za primjer tvrtku koja prodaje IT opremu preko interneta, i keyword frazu grafička kartica, koja je česta pa donosi nešto prirodnog prometa (putem tražilica, prije SEO optimizacije). Uočit ćete da vaše stranice ne profitiraju od fraza poput ATI kartice, Nviudia kartice… To je greška koju je potrebno ispraviti, posebice ako se te fraze česte i donose dosta prometa – pretraživačima, ali potencijalno i vama.

Nakon što ste skupili sve podatke, sumirajte Total Monthly Search Volume stupac da bi ste dobili ukupan SEO promet. Prisjetite se da taj broj čini 100% prirodnog SEO prometa.

Istraživanja pokazuju da rangiranje u pretraživaču na prvom mjestu donosi oko 45% prometa. Stoga ako recimo grafička kartica ima mjesečno 208.000 upita, približno 93.600 upita (45%) od tog broja će vam donijeti Google. No, za potrebe ovog članka, jer je teško pretpostaviti da ste prvo rangirani za neki važan keyword, uzet ćemo podatak da je oko 5% prometa dobiveno putem pretraživača.

Ako znate koliku prosječnu zaradu vam donosi pojedini posjet, lako možete izračunati vrijednost SEO optimizacije, kada vidite koliko više posjeta će vam donijeti o odnosu na dosadašnji (prirodni) SEO promet. Dodatno, tablica poput ove može se sortirati u cilju identifikacije keyworda i fraza koji donose najveći rast prometa, što će vam olakšati daljnju SEO optimizaciju.


Rangiranje vaših eCommerce stranica je dobar pokazuatelj SEO optimizacije, i to je razlog zašto se često pozivamo na njega. Općenito govoreći, što ste bolje rangirani dobivat ćete više prometa iz pretraživača za te pojedine ključne riječi i fraze. No, kako je točan način izračuna rangiranja tajna, te zbog personalizacije, vertikalnog pretraživanja, blended pretraživanja i brojnih drugih faktora, rangiranje je potpuno nepouzdano kao pokazatelj SEO napretka. Uporavo zbog toga držite se brojki prometa i prodaje te istraživanja keyworda i fraza kao baze za procjenu SEO optimizacije.

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar