RSS

SEO: kupovati linkove ili ne?

Wed, Apr 21, 2010

ePoslovanje, eSavjeti

SEO: kupovati linkove ili ne?

Nije tajna da Googlovi stručnjaci ne vole kupljene linkove. Primjerice, Matt Cutts već dugo vremena koristi svaku priliku da na svom blogu progovori o tome, te ohrabljuje webmastere da kupuju samo linkove koji su ne-prateći (s nofollow atributom). Pretraživački roboti takve linkove neće računaju kao vote. „Kupnja tekstualnih linkova u cilju postizanja boljeg rangiranja nije unutar naših quality guidelinesa“. Google može stranicama koje prodaju takve linkove oduzeti „voting power“, koji utječe na rangiranje, i to radi.

To je naravno katastrofa za takve stranice, ali i za njihove kupce koji su uzalud potrošili novce na linkove koji ima ništa ne donose. No, ponekad je Google prilično restriktivan; sjetimo se da je prije nekoliko godina smanjio voting power vrlo popularnim i korisnim Perl.com i XML.com stranicama.

Dakle, poruka je jasna: ne koristiti kupljene linkove bez nofollow atributa. Je li stvar ipak tako jednostavna?

Pazite se linkova?

Ne želite li da se vašim stranicama dogodi smanjenje ranka zbog kupljenih linkova, pazite da im dodate atribut rel=nofollow. U tom slučaju ti linkovi neće utjecati na pozicioniranje vaših stranica. No, kako otkriti jesu li vaše stranice izgubile sposobnost prolaska PageRanka? Nažalost, prilično teško. Cutts upozorava, da činjenica da se vaše stranice pokazuju na link:command na Googleu ne znači pouzdano da prolaze PageRank. Prema njemu, jedini način da to pouzdano saznate jest da radite u Google Webspam odjelu…

Kod dijagnosticiranja voting powera linkova mogu pomoći korisne SEO ekstenzije za Firefox (upišite SEO u addon search polje, dobit ćete nekoliko podjednako korisnih ekstenzija). Nakon instalacije u pravilo je dovoljno staviti kursor na plaćeni link, i pokazat će se rangiranje keywordsa u usidrenom tekstu.

Što kažu SEO specijalisti?

Nimalo iznenađujuće, njihovo mišljenje se ne podudara s Googleovim. Christine Churchill, predsjednica SEO konzultantske tvrtke KeyRelevance opisuje situaciju: „Pretraživači vole stvari gledati crno – bijelo, iako su one najčešće sive. U ekstremnom slučaju, vaš link na lokalnu gospodarsku komoru može se interpretirati kao kupljeni link“.

Kupovina linkova može biti legitimna, primjerice u slučaju Yahoo directory submissiona. Zapravo nema razlike između bannera i tekstualnog linka na oglas, ukoliko namjerno ne pokušavate prevariti pretraživač i očekujete povećanje prometa od oglasa koje ste stavili na vaše stranice.

SEO profesionalci se većinom slažu da je na vlasnicima stranica zadaća da osiguraju smještaj svih reklama na relevantne stranice, bez obzira radi li se o tekstualnim linkovima ili bannerima. Naravno, ukoliko vaše stranice imaju reklame na brojne nepovezane stranice – kasina, trgovce, prodavače nakita i slično, to će djelovati kao crvena krpa za pretraživače, s očekivanim posljedicama na PageRank…

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

1 Komentari za ovaj tekst

  1. Predrag Supurovic komentira:

    Google je odavno već prešao granice pristojnosi u svojim pravilima. Ja ovo ne mogu da razumam drugačiej do da Google time nastoji da stekne prednost uodnosu na sve druge načine oglašavanja, jer ovim pravilom on praktično zabranjuje oglašavanje sa povratnim linkovima.

    Stvar je tako nedefinisana da zaista svaki povratni link može biti protumačen kao zlonameran te zbog toga i sankcionisan a da pri tom, mi i ne znamo da trpimo sankcije.

    Sve se to pretvorilo u beskrupulozni biznis i već neko vreme sam uveren da Google sve radi samo tako da skrene novac u svoju kasu bez obzira na sve drugo.

1 Trackbacks za ovaj tekst

  1. SEO – urbane legende | eBizMags Says:

    [...] vam pregled razotkrivenih SEO mitova i legendi, za koje ste vjerojatno [...]

Vas Komentar